Cunosc oameni care susțin că vor să se schimbe, însă e prea greu să o facă. Le e teamă de schimbare și cele mai mici acțiuni, pot fi pentru ei pietre de încercare. Nu le convine locul unde locuiesc în chirie, iar dacă le spui „mută-te altundeva”, răspund „Și unde plec? Nu e așa ușor.”
Nu sunt fericiți în relație, dar răspunsul e „Și ce fac apoi? Rămân singur?”. Și în orice domeniu își găsesc scuze pentru care să rămână în același loc. Probabil că un loc nepotrivit care le provoacă suferință, însă e călduț și cunoscut.
Deși majoritatea văd că anumite comportamente și acțiuni nu le aduc rezultate benefice, continuă să facă același lucru și să spere că vor avea rezultate diferite. Știu că ar trebui să se schimbe, dar e prea greu.
Ai pățit vreodată să vrei să schimbi ceva și să ți se pară mult prea greu? Știi de ce este așa?
Pentru că nu vrei de fapt să schimbi nimic. Dacă ți-ai dori asta, deja ai fi pe drumul schimbării.
„Să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic. Sau sa nu se revizuiască, dar să se schimbe ceva. Și anume, în punctele esențiale.” – Caragiale, O scrisoare pierdută
Cu toții am vrea, exact ca și personajul dintr-o scrisoare pierdută, să se schimbe ceva, în punctele esențiale și totuși, totul să rămână la fel.
Știi și tu ce anume vrei să schimbi la tine și la viața ta. Intuiția, inima, viața, îți strigă în urechi care e primul pas ce vrei să-l faci. Și ce te oprește? Care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla dacă o faci? Dar care e cel mai rău lucru care se va întâmpla dacă nu faci o schimbare?
Beneficiul stării actuale
Dacă ești într-o stare, situație, problemă, pe care ai vrea să o schimbi și totuși nu poți sau îți găsești scuze precum “E greu”, “Nu știu ce să fac”, “e imposibil”, etc, atunci ai în spate un beneficiu care vrea să fie păstrat.
Niciun om nu e atât de idiot încât să rămână într-o situație neplăcută de orice fel, dacă aceasta nu îi aduce nicio parte pozitivă. Gândește-te la o durere cruntă de măsea. Atunci spui că e prea greu să iei un medicament? Te gândești cum poți ajunge la farmacie? Sau săturat și enervat de durere, te repezi să iei o pastilă și să mergi apoi la dentist?
Orice problemă ai avea în momentul actual, întreabă-te “Ce obțin bun de aici?” Subconștientul tău va căuta modalități să scape de întrebare și vei avea tendința să spui “Nu obțin nimic, ce întrebare tâmpită, mă simt prost, e oribilă situația actuală, vreau să schimb ceva”. Așa va încerca mintea ta să te păcălească și să ascundă beneficiul. Întreabă-te “Ce obțin de aici?” Până când descoperi ce îți oferă problema din prezent.
Printre beneficiile cele mai des întâlnite se numără dorința de atenție, auto-compătimirea, învinovățirea (de sine sau pe ceilalți).
De exemplu, cunosc pe cineva care abia aștepta să sufere în relația ei actuală, pentru ca apoi să meargă la prietena ei cea mai bună și să-i povestească ce a mai făcut iubitul ei. Și stăteau amândouă să-și plângă de milă, a cui bărbat e mai imatur și mai nenorocit. Iată beneficiul! Auto-compătimirea și discuțiile aprinse cu prietenii.
“Nu mai rezist, nu mai pot așa!”
De câte ori ai spus că nu mai poți? De câte ori te-ai enervat strigând “nu mai rezist în situația asta?!”
Oh ba da, mai poți și mai reziști multă vreme de acum încolo. Atâta vreme cât mai ai timp să plângi, încă mai poți duce în spate situația actuală. Când te vei sătura, enerva și scârbi efectiv de problemele de acum, nu vei mai avea timp să te plângi sau să spui cât e de greu. Vei fi pur și simplu în mijlocul acțiunii și în plin process de schimbare.
Soluții pentru o schimbare sigură (nu neapărat ușoară)
1. Gândește-te la situația actuală. Poate fi vorba despre un comportament, o suferință, o lipsă, chiar și o boală. Rezervă-ți 10 minute și exagerează-ți durerea. Gândește prăpăstios, fă-ți în minte cele mai rele scenarii. Amplifică-ți starea de rău până când ajungi în punctul în care sătul, nervos, scârbit, hotărât să spui GATA!!!! PÂNĂ AICI!
2. Ia o foaie și un pix și scrie întrebarea “Ce obțin bun din situația asta?” Scrie toate răspunsurile care îți vin în minte până când ajungi la un punct în care ai un AHA și înțelegi mult mai clar lucrurile.
3. Acum întreabă-te, “Cum pot obține același beneficiu, dar altfel?” De exemplu, daca ai descoperit că te auto-compătimești și îți place asta (la un oarecare nivel), ce îți aduce autocompasiunea? Te face să te simți important, demn de milă? Cauți atenție? Cum poți obține asta prin alte comportamente și acțiuni? Găsește minim 3 comportamente diferite prin care poți obține același beneficiu
4. Imaginează-ți cum reacționezi și acționezi diferit acum cu noile resurse ( diferite găsite la punctul 3)
5. Adu-ți aminte de un moment când ai fost foarte hotărât să schimbi ceva. Când ai spus un GATA plin de energie și ai trecut la acțiune. Retrăiește momentul și fii atent unde anume în corp ai simțit energia aia. Ce ai văzut atunci, ce ai auzit? Ce ți-ai spus în gând și cum anume te-ai simțit? Retrăiește pe deplin situația respectivă și adu energia aia în prezent. Apoi fă primul pas spre schimbare.
Ține minte că orice schimbare în viața ta e posibilă și începe cu tine. Nu-ți lăsa mintea să te păcălească și găsește beneficiul din spatele situației de care te plângi. Fă-ți propria minte un prieten valoros, nu un dușman de temut.
Urmează pașii de mai sus și lasă-mi un comentariu. Spune-mi cum te-a ajutat și ce sugestii ai tu în ceea ce privește schimbarea.
Succes!
Raluca scrie și pe blogul său personal: entuziasm.ro.
6 răspunsuri
Foarte motivant articolul pentru ca reuseste sa emane forta si incredere.
Aveam nevoie de asa ceva, multumesc!
Cu drag Sorana. Ma bucur ca ti-a fost de folos.
Daca te tragi dintr-o familie in care parintii nu au dat un exemplu de curaj si dorinta de schimbare e normal sa nu gasesti resurse pt a schimba ceva. Totusi eu nu am inteles ceva din articol. Te referi la schimbare de situatie sau la schimbarea omului ? Toti vorbesc de schimbari dar nu prea dau exemple personale. Un copil care a crescut intr-o familie normala si care a avut de la cine sa invete nu are nevoie sa i se spuna ce trebie sa faca referitor la deciziile pe care le ea in viata. Orice schimbare incepe cu o decizie Uitam ca suntem guvernati de niste incompetenti si ca democratia apasa greu pe umerii nostri ?Nimic nu conteaza nu ? Ne putem schima si atata tot, nu ? Sunt curios ce exemplu personal de schimbare poti sa ne dai tu. Nu exista schimbare fara sa existe si raportarea la ceva sau cineva. Schimbarea nu este metamorfozare si nici mutatie genetica. La ce schimbari te referi tu ? Cum poti sa te schibi fara a te raporta la un model sau mod de viata?
Dacă ai reușit să faci o schimbare însemnată în viața ta, ești în stare de orice!
Nu trebuie sa ajungem la suferinta ca sa dorim schimbarea doar pt ca ne doare prea tare. Mi se pare o prostie. Nimeni nu poate sti daca eu pot sau nu sa schimb ceva de aceea eu cred ca articolul se refera doar la o anumita categorie de persoane. In articol nu se zice nimic de implinirea viselor sau a dorintelor personale. Culmea numai de la oamenii fericiti poti invata ceva, de la cei nefericiti nu prea ai ce, nu-i asa ? Eu sunt un om nefericit dar si fericit in proportie egala. Viata mea nu este caracterizata nici de fericire dar nici de nefericire. Le am pe amandoua.
Acest articol…vorbeste de scimbarea modului dia gandi… te face sa gandesti m ai bine,e atfel…Sa eii o decisie corecta, ce e m ai bun ptr tine…!!!