Auzim din ce în ce mai des vorbindu-se despre asertivitate. Este un subiect popular printre cunoștințe, pe internet, dezbătut chiar și la evenimentele din diferite domenii la care participăm. Dar ce este, mai exact, asertivitatea?
Asertivitatea – ce este?
Asertivitatea este o abilitate la care se face cel mai des referire atunci când vine vorba de formarea competențelor sociale și de comunicare. A fi asertiv înseamnă a fi capabil să susții drepturile tale sau ale altor persoane într-un mod calm și pozitiv, fără a fi agresiv sau pasiv.
Persoanele asertive au capacitatea de a-și expune punctul de vedere fără a-i supăra pe ceilalți sau fără a se supăra ei înșiși.
Deși fiecare acționează din când în când în mod pasiv și agresiv, astfel de căi de reacție rezultă adesea din lipsa de încredere în sine și, prin urmare, sunt modalități inadecvate de a interacționa cu cei din jur.
Asertivitatea este, deci, o abilitate socială care se bazează în mare măsură pe o comunicare eficientă, respectând în același timp gândurile și dorințele celorlalți. Persoanele care sunt asertive își comunică clar și respectuos dorințele, nevoile, opiniile și limitările.
Din punct de vedere cognitiv, oamenii asertivi experimentează mai puține gânduri anxioase, chiar și atunci când sunt supuși stresului. Din punct de vedere comportamental, persoanele asertive sunt ferme, fără a fi nepoliticoase. Așa cum am menționat anterior, ele reacționează la emoțiile pozitive și negative fără a deveni agresiv sau a recurge la pasivitate. Persoanele care au o bună asertivitate nu se feresc de a-și apăra punctele de vedere sau obiectivele, nici nu încearcă să îi influențeze pe alții să le ia partea. Ele sunt, de asemenea, deschise atât complimentelor, cât și criticilor constructive.
Asertivitatea este deseori asociată cu o bună încredere în sine. O veste excelentă este că oricine își poate îmbunătăți asertivitatea prin exerciții practice și experiență.
Cum înveți să ai un comportament asertiv?
A fi asertiv este asociat cu o serie de beneficii, de la mai puțină anxietate și depresie la relații mai bune. Asertivitatea este deseori confundată cu comportamentul agresiv, dar aceste două nu sunt deloc la fel. O persoană care este asertivă își comunică în mod clar dorințele și stabilește limite, dar nu comandă altor oameni și nu reacționează neplăcut dacă cerințele nu îi sunt îndeplinite.
Așadar, a fi asertiv implică luarea în considerare a drepturilor dorințelor, cererilor, nevoilor tale și ale altora.
Asertivitatea înseamnă a îi încuraja pe ceilalți să fie deschiși și cinstiți cu privire la opiniile, dorințele și sentimentele lor, astfel încât ambele părți să acționeze în mod corespunzător.
Comportamentul asertiv se manifestă:
- Fiind deschis în exprimarea dorințelor, gândurilor și sentimentelor, precum și încurajarea celorlați să facă același lucru.
- Ascultând opiniile celor din jur și răspunzând în mod adecvat, fie că ești de acord cu aceste opinii sau nu.
- Acceptarea responsabilităților și posibilitatea de a le delega altora.
- Exprimând în mod frecvent aprecierea pentru ceea ce au făcut sau fac alte persoane.
- Fiind capabil să-ți recunoști greșelile și să-ți ceri scuze.
- Menținerea autocontrolului.
- Comportarea ca un egal al celorlalţi.
18 drepturi asertive de bază
1. Dreptul la respect și demnitate.
2. Dreptul de a avea sentimente și opinii și de a le putea exprimă fără a încălca demnitatea altora (dreptul de a fi triști, obosiți, suparăți etc.)
3. Dreptul de a decide dacă ne comportăm în funcție de așteptările și dorințele altora sau în funcție de interesele noastre, cu condiția să nu încălcăm interesele celorlalți.
4. Dreptul de a întreba, știind că celălalt are dreptul de a spune nu.
5. Dreptul de a respinge cererile fără să ne simțim vinovați.
6. Dreptul de a ne stabili propriile priorități și de a lua propriile decizii.
7. Dreptul de a ne răzgândi.
8. Dreptul de a decide ce vrem să facem, prioritățile noastre, de a avea control asupra corpului și a timpului nostru.
9. Dreptul de a face greșeli, fiind responsabili în același timp pentru acestea.
10. Dreptul de a sta și de a analiza înainte de a acționa sau înainte de a lua o decizie. Adică, dreptul de a nu trebui să răspundem imediat (sau niciodată).
11. Dreptul de a cere informații sau clarificări atunci când ceva ne este neclar.
12. Dreptul de a ne bucura de propriile realizări și de a le recunoaște, de a fi mândri de noi înșine.
13. Dreptul de a ne simți confortabil cu noi înșine, indiferent dacă rezultatele sau realizările noastre au fost mai bune sau mai puțin bune.
14. Dreptul de a alege să nu ne comportăm asertiv, dacă asta vrem.
15. Dreptul de a fi singuri atunci când simțim asta.
16. Dreptul de a nu trebui să ne justificăm în fața celorlalți.
17. Dreptul de a face orice, atât timp cât drepturile altor persoane nu sunt încălcate.
18. Dreptul și obligația de a ne simți fericiți sau de a fi fericiți.
La finalul acestei lecturi, este important să reții că asertivitatea este o abilitate a inteligenței emoționale care poate fi dobândită, exersată, și dezvoltată în timp.
Un răspuns