Termenul de „coaching” încapsulează mai abordări, însă toate se referă la ajutorul pe care un coach îl oferă clienților săi pentru a trece prin diverse tipuri de tranziții. Altfel spus, este o formă de dezvoltare în care coach-ul sprijină clientul în realizarea unui obiectiv concret (precum un mai bun management al timpului), furnizându-i îndrumare. În același timp, coaching-ul implică identificarea și depășirea limitelor.
În coaching, se pot folosi diferite tehnici de comunicare, cum ar fi interogarea, reformularea și reîncadrarea situațiilor. În cadrul procesului, coach-ul este atent la limbajul nonverbal al clientului în timpul conversațiilor. Această activitate poate avea loc față în față, la telefon sau online. Coaching-ul încurajează dezvoltarea personală și profesională
Coaching-ul inspiră noi moduri de gândire și de abordare a provocărilor cu care ne confruntăm. Un coach bun va reuși să identifice calitățile unice și aptitudinile clientului. Coaching-ul ajută oamenii să progreseze și să-și atingă obiective precum perfecționarea vorbitului în public. În cadrul ședințelor de coaching se evită, pe cât posibil, diagnosticarea sau sfătuirea directă a clienților. În schimb, cei care apelează la această metodă sunt încurajați să se gândească la moduri de a-și rezolva singuri problemele, la corectitudinea soluțiilor găsite și la eventualele consecințe.
Ce face, așadar un coach?
- Urmează un plan de acțiune creat în jurul obiectivelor clientului și care include provocările cu care acesta se confruntă.
- Pune întrebări-cheie.
- Încurajează acțiunea, sprijină schimbarea și facilitează creșterea personală și profesională.
Cum te ajută coaching-ul?
- Îți da posibilitatea să conștientizezi unde te afli în procesul schimbării/îmbunătățirii și să înțelegi cum te poți adapta în funcție de cei din jur și de circumstanțe.
- Îți facilitează un spațiu privat de conversație, unde poți discuta despre provocările cu care te confrunți și despre cele mai profunde gânduri pe care le ai.
- Îți oferă un feedback ce te ajută să vezi lucrurile din diferite perspective.
- Îți da posibilitatea să-ți vizualizezi viziunile și dorințele.
- Te sprijină să-ți schimbi percepțiile, să-ți îmbunătățești încrederea de sine și să-ți reevaluezi convingerile.
- Îți facilitează libera exprimare și formularea obiectivelor, a viziunilor și a dorințelor.
- Îți da ocazia să iei parte la conversații etice, în cadrul cărora nu vei fi judecat.
Având în vedere că activitatea de coaching ajută clientul să analizeze, să vadă lucrurile în perspectivă, să crească, să se dezvolte și să dobândească aptitudini noi, acest proces este excelent pentru a-și înțelege problemele, a-și conștientiza percepțiile, convingerile, obiceiurile, comportamentul, valorile și identitatea. În timpul unei ședințe de coaching, te poți aștepta de la coach să:
- asculte ceea ce-i povestești fără a-ți cere mai multe detalii;
- te asculte activ, fără a te judeca;
- îți ceară permisiunea de a-ți oferi feedback, nu sfaturi;
- te roage să-i confirmi dacă a înțeles corect ceea ce i-ai spus;
- te întrebe care sunt obiectivele tale, cum te simți în legătură cu deciziile pe care le-ai luat și dacă îți dorești să faci aceste schimbări și/sau îmbunătățiri pentru tine, nu pentru cei din jur.
Un coach este alături de tine și te sprijină de-a lungul tranziției. Acesta nu-ți oferă sfaturi și/sau răspunsuri, ci lucrează împreună cu tine pentru a te ajuta să găsești soluții și idei care să se alinieze cu valorile, nevoile și dorințele tale.