Vezi de ce e important să captezi mai multă lumină naturală în propria locuință.
Vara e anotimpul concediilor, care înseamnă mai întâi odihnă, excursii și plajă, dar totodată este și sezonul lucrărilor de reparație, construcții și reamenajări, schimbări și împrospătare. Este cumva în firea lucrurilor să revenim la aceste lucrări o dată la cel puțin 3-4 ani, după cum dorința noastră este să fim în trend și la nivel de amenajarea casei în care locuim. Pentru că este normal să ne dorim o casă care să ne ofere comoditate, siguranță și plăcere.
În acest context, dacă în această vară sau în lunile apropiate planifici să realizezi careva intervenții majore în propria locuință, ar fi util să ții cont de câteva sugestii pe care le oferim în rândurile ce urmează.
Actualmente, în domeniul arhitecturii domină trendul ce constă în proiectarea de încăperi care să ofere locatarilor o stare de bine și, implicit, o stare de sănătate foarte bună. Există o legătură directă, demonstrată, între starea locuințelor și starea de bine a oamenilor. Oamenii care locuiesc în case cu umezeală, igrasie și mucegai au șanse mai mari de a dezvolta astm și alte boli respiratorii. De aceea, proiectarea clădirilor trebuie să ia în considerație iluminarea naturală într-un mod suficient, acea iluminare care sporește productivitatea, stimulează creativitatea și ne face mai veseli și mai fericiți.
Necesară casei și foarte benefică sănătății
Iluminatul natural este deosebit de important în orice clădire de locuit, iar proiectanții acestor tipuri de construcții caută întotdeauna posibilități de captare suficientă a luminii naturale. Geamurile suficient de mari sunt o soluție minunată pentru asigurarea iluminatului natural în orice cameră de locuit. Totodată e bine de știut că lumina naturală nu trebuie să casă în mod foarte intens și direct în aceeași zonă, pentru a nu determina uzura cărorva materiale, suprafețe etc. Pentru prevenirea acestui fapt, se recomandă identificarea și instalarea unui tip de feronerie pentru obloane ferestre care să permită reglarea cu ușurință a lamelelor, în așa fel, încât să putem modifica unghiul de cădere a luminii.
Pe de altă parte, lumina naturală care se revarsă în odaie face ca suprafețele să capete nuanțe mai vii, mai ales dacă vorbim de suprafețe din lemn, piatră, cărămidă sau placaje de granit. Specialiștii recomandă captarea luminii solare chiar și pentru camera de baie, întrucât aerisirea și lumina zilei sunt cei mai redutabili adversari ai bacteriilor și umezelii. Camerele cele mai atractive pentru noi sunt camerele iluminate cel mai puternic.
În altă ordine de idei, specialiștii atrag atenția importanței luminii diurne pentru viața și sănătatea omului, în general. Ca ființe vii suntem dependenți de lumină, iar prezența ei suficientă ne face mai veseli și mai fericiți. Studiile din din domeniul medical demonstrează efectul pozitiv al luminii asupra corpului nostru, fapt datorat de secreția de cortizol și respectiv, creșterea bunei dispoziții. Pe lângă acestea, în casele mai luminoase, membrii familiei înregistrează performanțe mai înalte, sunt mai fericiți și mai energici, iar productivitatea pe plan personal și profesional este mult mai ridicată.