Ce faci când se întamplă şi participi la diverse discuţii cu cineva care are o poziţie diferită cu totul faţă de a ta în ceea ce priveşte anumite anumite subiecte?
Poţi să:
1. Îţi susţii cu înverşunare opinia. Concretitudinea cu care interlocutorul îşi manifestă opoziţia faţă de punctul tău de vedere te alimentează. Nevoia ta de a-l face sa ajungă la aceeaşi părere cu tine creşte direct proporţional cu argumentele lui.
La unii oamenii asta este o descătuşare a unor defecte: trufie, egoism, posesivitate, îngâmfare. Monopolizează discuţia într-un mod ostentativ, deranjându-l pe cel cu care discută, iar acesta îl percepe ca fiind agresiv. O asemenea discuţie este întotdeauna învaluită într-un aer conflictual. În mod firesc, orice om l-ar ocoli ulterior.
2. Îţi exprimi părerea, dar eşti receptiv şi la varianta lui, întrucât este posibil ca informaţiile pe care el ţi le oferă să completeze sau să schimbe atitudinea ta.
Aceasta este o discuţie în adevaratul sens al cuvântului, caracterizată de calm şi deschidere către nou. Participanţii dovedesc astfel că fiecare dintre ei respectă opinia celuilalt. Peste o asemenea discuţie planează o atmosferă pozitivă şi constructivă.
3. Dacă este dispus să te asculte, vorbeşti. Dacă nu este o persoană maleabilă şi interesată de ceea ce gândeşti, taci.
Unii oameni îşi manifestă timiditatea sau incertitudinea în acest fel. Ori nu au suficient de mult curaj să se exprime, ori nu sunt siguri că au dreptate. În ambele situaţii, ceilalţi participanţi domină discuţia (nu într-un mod neaparat agresiv, ci „cantitativ”).
4. Nu îţi susţi în niciun fel punctul de vedere. Participi la discuţie doar cu prezenţa. Oricum nu te interesează ce parere are altcineva. A ta este fermă şi nu poate fi schimbată şi doar asta contează.
Cel care se comportă aşa face dovada că este o persoană interovertită. Lipsa dorinţei de exprimare, o eventuală contrazicere „în gând” cu ceilalţi este nocivă şi izolatoare.
Cu siguranţă oricare dintre noi a adoptat o dată sau de mai multe ori fiecare din atitudinile enumerate mai sus. Cu toate astea, atitudinea care ne caracterizează este cea predominantă.
Uită-te la tine şi observă-te.