La început, copilul tău se poate confrunta cu diverse dificultăți de învățare, ceea ce este un lucru perfect normal. Descoperă cum îl poți sprijini, astfel încât să se simtă confortabil și să poată asimila ușor și corect toate informațiile necesare.
Ajută-l în organizarea lecțiilor
Un copil are nevoie de sprijinul tău în organizarea lecțiilor și temelor pe care le are de făcut acasă. Cum informațiile îl pot deruta sau, pur și simplu, nu știe de unde să înceapă, ajută-l să înțeleagă ce are de făcut și vezi cum îi este mai bine să se organizeze pentru asta. Iată ce poți face:
- Este posibil să aibă o memorie vizuală bună, așadar lasă-l să-și coloreze ideile importante sau încurajează-l să și le transcrie pe o foaie separată. Este o strategie care îi va fi de folos și mai târziu, cum ar fi în perioada examenelor de la facultate.
- Repetiția poate fi o modalitate eficientă pentru a-și întipări în minte informațiile necesare, dar evită să aibă o repetiție mecanică, fără să realizeze conexiuni, ci mai degrabă încearcă să vezi ce a înțeles din lecție.
- Poți recurge la analogii, mai ales în situația în care vezi că acesta nu înțelege sau se confruntă cu dificultăți de învățare. Creează o legătură simplă între diverse cuvinte, asociază-le cu imagini sau sunete. Analogia este privită ca tehnică de învățare, fiind ușor de aplicat.
Utilizează resurse educative eficiente
Alege manuale scolare online adaptate vârstei și nivelului necesar de pregătire, care pot fi pentru ciclul primar, gimnazial etc. Recurge la manuale cu imagini sau ilustrații, însoțite de mici explicații, deoarece este mult mai eficient să înțeleagă cum funcționează un anume lucru. Există și manuale interactive, cu mici sarcini de făcut în fiecare zi, în care copilul descoperă cu plăcere lucruri noi. Învățarea prin descoperire stimulează o viață activă și creativă.
De asemenea, nu uita de auxiliarele școlare, care pot fi un real suport educațional pentru copilul tău în procesul de învățare. Acestea nu doar că suplinesc un anumit manual ce face parte din programa școlară, ci vin de asemenea și cu abordări diferite de a asimila și înțelege informațiile, care pot fi mult mai atractive pentru copilul tău.
Ia în cacul abilitățile și înclinațiile lui
Sunt aspecte ușor de observat în comportament și, în calitate de părinte, ar trebui să acorzi o importanță deosebită acestora. De exemplu, dacă îi place să numere sau să deseneze, aceste preocupări pot fi îmbunătățite prin acțiuni de încurajare și antrenare, oferindu-i suport pentru a face ceea ce îi place în mod evident. Poate deveni astfel un bun contabil sau arhitect.
Spre deosebire de abilități, ce pot fi îmbunătățite pe parcursul vieții, înclinațiile sau talentele sunt înnăscute. Vezi ce tip de inteligență deține, fie că este vorba de inteligență muzicală, lingvistică sau de orientare în spațiu. Poți să îi descoperi înclinațiile prin modalități simple de observație. De exemplu, vezi la ce se uită cel mai des atunci când intrați într-un magazin. Pot fi semne de preferințe și interese.
Prin urmare, nu încerca să îi impui copilului un vis de-al tău, ci mai degrabă observă care îi sunt abilitățile și înclinațiile pentru a deveni ceea ce își dorește el.
Înțelegerea sentimentelor față de școală
În primii ani de școală, copilul tău poate întâmpina dificultăți de adaptare, iar sentimentele față de educatori, colegi sau noul mediu de învățare îl pot copleși. Poate și tu ai trecut prin asta, așadar este ideal să nu recurgi la ceartă, dar nici să nu-l lași cu asemenea trăiri active, ce îi pot afecta personalitatea.
Fă-ți timp și stai de vorbă cu el, fiindcă este foarte important cum îi vei prezenta tu școala și rolul ei în viață. Îi poți spune că este o experiență nouă, în care va cunoaște viitori amici cu care se poate juca și socializa și, totodată, va descoperi lucruri interesante împreună cu educatorii, care o să aibă grijă de el în timpul în care nu sunteți împreună. Stările emoționale plăcute îi vor aduce încredere, apartenență și competitivitate.
În concluzie, sprijinul acordat în procesul de învățare al copilului tău contează foarte mult, iar acesta poate avea, acasă și la școală, un mediu necesar pentru a se dezvolta corespunzător.
Sursa foto: Shutterstock