Când intrebi pe cineva care este pasiunea sa – cele mai multe raspunsuri sunt ”să călătoresc”. Așa răspund și eu.
Da, mai toată lumea are pasiunea asta. Trăim vremurile în care să pleci peste mări și țări nu mai este o problemă, aș spune că nici banii nu mai sunt un impediment. Probabil câteva săptămâni sau luni de dietă maximă ar fi suficiente ca să ajungi în țara sau continentul dorit cu banii eonomisiti pe mâncare. 🙂
Deja ar fi bine să începem să ne căutam alte pasiuni și la final să mai adăugăm ”da, iubesc să călătoresc ca și voi toți”. Este exact situația trăită de la Universitate când un profesor ne spunea că la întrebarea – cate limbi straine știi, engleza n-ar trebui să fie unul din răspunsuri. Ea deja este așa a două limbă maternă pentru noi românii.
În câteva articole precedente și chiar în prezentarea mea de pe blog scriam că am calatorit în câteva țări și în Statele Unite ale Americii în 2014 cu programul pentru studenți Work and Travel.
(Da, mă mândresc și mă laud cu asta oricând am ocazia pentru că am trecut interviul de la ambasadă ca prin urechile acului, eram în anul doi de master și probabilitatea să nu mă mai întorc din State era maximă – dar uite că am primit binemeritata bursa și da, m-am întors, nu m-am măritat pe acolo 🙂 )
Vedem peste tot prin oras sau pe internet afișe cu agenții de turism, sau ne vin chiar și pe email unele oferte de city break-uri, unele chiar ieftine și accesibile. Nu mai este o problemă majoăa în a te arunca într-un avion și pentru un weekend ești la Paris, în altul la Roma, Barcelona sau de ce nu și în țările din Est – Moscova, Kiev sau altundeva mult mai îndepartat.
Apropo de Moscova… Eram într-o zi obișnuită de luni la primul meu job din Oradea pe timpul studenției, zi de luni ora 9 – minunată senzație (o știi nu? 🙂 ). Pe email-ul personal mi-a venit un articol despre ”oferte de vacanța în Barcelona”. Oh ce draguț, tare-aș vrea la Barcelona!
Abia așteptam să ajung acasa și să ma uit la detaliile de genul: preț, cazare, avionul din Budapesta sau de la București să-l iau. Nerăbdătoare mai eram să ma uit și în cont la banii mei de student, dacă-mi ajungeau, nu de alta dar să nu leșin de foame pe acolo. 🙂
Și atât de doritoare am fost de orașul lui Gaudi că mă și vezi a doua zi cum îmi întrebam șefa: ”Vineri pot să lipsesc și la fel jumătate din zi de luni? Nu de alta dar deja mi-am luat bilet pentru câteva zile să vizitez Moscova”.
Da, ai citit bine – am ajuns la Moscova cu gândul la Barcelona. Mă gândeam atunci că ar fi păcat să mă duc în așa oraș frumos singură, îl voi lăsa să-l vizitez în doi, așa pe viitor. La Moscova merge și fără iubit. Și da, la Barcelona am ajuns cu iubit. 🙂
Dar să nu tot vorbesc de țări străine, știm cu toții cât este de frumoasă România noastră. Îmi doresc foarte mult să contribui și eu la promovarea țării și la creșterea turismului românesc.
Când eram studentă mergeam foarte des cu trenul pe ruta Iași – Oradea și de fiecare dată îmi plăcea să mă uit pe geam și să mă minunez de tot ce mă înconjura. Mai ales drumul de la Cluj spre Oradea când treceam prin tuneluri și mai apoi – hop un munte și o verdeață cu toate combinațiile. Reușeai să vezi în doar 2 ore toate combinațiile posibile de verde. România este foarte frumoasă – fie că ești cu gândul la mare sau la munte, oriunde ai ce vedea ceva frumos.
Într-adevăr marea problemă la noi sunt drumurile. Totuși, cu puțină răbdare și noroc ajungi în cateva ore fie la mare să te arzi un pic la soare așa într-un weeekend, fie să urci un pic sus pe munte și să te deconectezi de la telefon și wifi. Noi cei din București ne putem deplasa destul de rapid fie în stanga la munte fie în dreapta la mare. 🙂
Vecinii din stanga hărții pot trage o fugă până la renumitul drum Transfăgărașan. Sau pot vizita Alba Iulia, Brașov sau daca doresc să admire mai mult din frumusețea României pot alege zonele montane fie Sibiu Transalpina. Cazarea si restaurantul pe Transalpina le vor încarca și mai mult bateriile.
Sunt extrem de multe locuri frumoase de vizitat. Chiar mi-aș dori să profităm și să vizităm cât mai mult în lung și-n lat țara.
Până atunci nu-mi rămâne decât sa fiu recunoscătoare că avem cu ce ne mândri printre straini când le spunem că venim din Romania – tara lui Dracula. În State știau și ei de România – acolo unde s-a născut Dracula. :))
Un răspuns