Acasa » Dezvoltare personală » Fericire » Depresia postnatală: cum poate fi evitată?

Depresia postnatală: cum poate fi evitată?

În perioada care urmează după naștere, mama trebuie să se protejeze și să fie protejată din toate punctele de vedere: odihnă, alimentație, mișcare fizică, stare emoțională. De asemenea, pentru a te simți confortabil, asigură-te că în garderobă dispui de toate articolele necesare pentru confort termic: vestimentație de vară (bluze, cămăși, rochii pentru gravide) și vestimentație de iarnă (geci, pantaloni confecționați din materiale potrivite).

Depresia postnatală este un tip de depresie experimentată de mulți părinți după ce copilul se naște. Este estimat că afectează peste 1 din 10 femei în decursul primului an de la naștere, dar mai puțin cunoscut este faptul că poate fi experimentat și de către partenerii acestora.

Cauzele acestei forme de depresii nu sunt complet identificate, dar sunt cunoscuți anumiți factori cu care a fost asociată:

  • mama s-a confruntat cu depresie, stări de anxietate înainte și mai ales în timpul sarcinii;
  • lipsa/absența partenerului, a rudelor și a altor persoane care să sprijine proaspăta mamă;
  • relația defectuoasă cu partenerul;
  • prezența stresului, evenimente recente care au provocat o traumă (boala sau decesul cuiva apropiat, probleme financiare, despărțirea de partener);
  • experimentarea și confruntarea cu baby blues.

Totodată, femeile prezintă riscul de a avea depresie postnatală chiar dacă nu este prezent niciunul dintre factorii enumerați. Sarcina și noul rol implică multe schimbări în viața ta, în dinamica relației pe care o ai cu soțul sau partenerul. Trebuie să ai încredere că totul va fi bine și să fii răbdătoare până când te vei obișnui cu statutul de părinte.

Identifică simptomele depresiei postnatale

Simptomele depresiei postnatale își pot face simțită prezența încă din primele săptămâni după naștere, însă nu trebuie confundate cu fenomenul normal denumit “baby blues”. Baby blues se manifestă prin tristețe și alte simptome precum confuzie, stări de anxietate, schimbări în apetit, dificultatea de dormi (chiar și când copilul doarme), dar acestea încep să dispară după primele săptămâni. Bineînțeles că ajută să comunici cu partenerul și cu familia, prietenii apropiați. În această manieră, veți putea identifica împreună dacă este vorba despre depresie postnatală. Iată simptomele depresiei postnatale, care pot apărea oricând, în primul an de la naștere:

  • Sentimentele de tristețe persistă
  • Pierderea interesului pentru tot ce există în jur
  • Oboseală, incapacitatea de a te odihni
  • Lipsă de energie
  • Probleme de concentrare și incapacitatea de a lua decizii
  • Dificultăți în îngrijirea copilului, însoțite de sentimente de vinovăție
  • Întreruperea comunicării cu cei din jur
  • Gânduri înspăimântătoare.

Deoarece simptomele pot apărea treptat,  multe femei nu realizează că se confruntă cu depresie postnatală. Astfel, comunicarea este esențială: prezintă-te la medic la controalele planificate și transmite-i ceea ce te îngrijorează. Medicul specialist poate să ofere tratament și sprijin adecvat, astfel că majoritatea femeilor reușesc să se recupereze complet.

Cum poți să eviți sau să tratezi depresia postnatală?

Depresia postnatală poate surveni în orice moment, chiar și la femeile care au susținere și mai puține motive de îngrijorare. Pentru a o evita sau trata imediat ce este identificat un simptom, poți ține cont de următoarele sfaturi:

·        Comunicarea este cheia

Transmite-le partenerului și apropiaților stările mai puțin plăcute pe care le experimentezi.

·        Respectă recomandările medicilor care ți-au supravegheat sarcina

Femeile care au născut trebuie supervizate și analizate aproape în fiecare lună, până la 6 luni. Este extrem de important să comunicați cu medicii care au supravegheat sarcina, cu medicul de familie, cu medicul pediatru sau cu psihologul, dacă ați mai comunicat în trecut cu unul. În cazul în care nu este tratată, simptomele depresiei postnatale pot să persiste mult timp, se pot agrava și pot avea un impact negativ asupra propriei persoane, a copilului și a familiei, dar și asupra relației de cuplu.

·        Ai grijă de tine

Vei fi tentată să te dedici copilului, decizia fiind justificată, dar va fi nevoie să echilibrezi: să te hrănești, să te odihnești ori de câte ori ai ocazia, să îți acorzi clipe de relaxare. Pentru toate acestea, este nevoie sa le transmiți apropiaților necesitățile tale și să împarți responsabilitățile cu partenerul.

·        Urmează tratamentul și recomandările medicilor

Dacă ești diagnosticată, depresia postpartum poate fi tratată corespunzător cu terapie (de exemplu puneți cântecul preferat de pe YouTube pe repeat), iar dacă aceasta nu dă rezultate, medicul poate să prescrie tratament medicamentos (sigur în timpul alăptării), pe care este nevoie să îl urmezi conform indicațiilor.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!