Acasa » Dezvoltare personală » Managementul banilor » Finanțe sănătoase, viață sănătoasă

Finanțe sănătoase, viață sănătoasă

Ce se întâmplă când te gândești la bani? Dacă te simți brusc tensionat, și inima ta se oprește o secundă, să știi că nu ești singur. Peste 4 din 10 oameni (42%) spun că banii sunt cel mai mare stres al lor.

Și, în timp ce uneori stresul nu este chiar rău, stresul cronic duce de cele mai multe ori la:

∙ Boli de inimă

∙ Accidente vasculare cerebrale

∙ Hipertensiune arterială

∙ Complicații cu imunitatea

Obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool

Deci stresul pe care îl simțim legat de problemele cu banii – zi după zi și an după an – are potențialul de a submina sănătatea noastră – mentală și fizică.

Pe de altă parte, finanțele sănătoase pot duce la o viață mai sănătoasă. Într-un studiu recent, oamenii care au spus că sunt pregătiți financiar au arătat:

∙ aproape 24% mai mari șanse de face mișcare sau sport una sau mai multe ore pe săptămână

∙ aproape 25% mai mulți pot spune că sunt „foarte sănătoși”

Pregătirea financiară vă poate îmbunătăți sănătatea

Sunt trei lucruri pe care le puteți face pentru a îmbunătăți pregătirea financiară și starea de sănătate:

1. Să aveți un plan

Aveți posibilitatea să îmbunătățiți mai mult decât finanțele cu un plan financiar bine pus la punct, pe termen lung. De asemenea, vă puteți bucura de:

∙ Bunăstare financiară

∙ Bunăstare emoțională

∙ Stare generala de mulțumire

∙ Mai puțin stres – cu atât mai pregătit sunteți

2. Gestionarea datoriei

Dacă sunteți preocupat de datoriile gospodăriei, gândiți-vă că cei mai mulți oameni au o datorie uriașă în credite ipotecare, împrumuturi de nevoi personale, linii de credit și soldurile cardurilor de credit. Și este important să știți ca nivelurile ridicate ale datoriilor duc la depresie și creșterea tensiunii arteriale. Vestea bună este că puteți scăpa de datorii mai devreme cu un plan bine gândit și strâns urmat.

3. Economisiți pentru viitor

Ai economisit destul pentru pensionare? Aproximativ 70% dintre oamenii activi sunt îngrijorați că nu au făcut-o. Pentru a vă spori economiile trebuie să:

∙ Faceți contribuții regulate – în fiecare săptămână sau în fiecare lună

∙ Începeți un portofoliu de investiții

Stresul datoriei afectează sănătatea, alimentează depresia

Cercetătorii documentează efectele îndatorării asupra sănătății

Oamenii care se confruntă cu stresul financiar al datoriilor grele se gândesc din ce în ce mai mult la sinucidere, în timp ce se luptă cu nopțile nedormite și cu hipertensiunea arterială, spun psihologii.

Cercetătorii au documentat, de asemenea, efectele îndatorării asupra sănătății. Persoanele cu rate mari la împrumuturi au avut chiar idei suicidale și au suferit de depresie mai des decât cele fără astfel de probleme financiare.

Cercetătorii raportează, de asemenea, că datoria financiară ridicată în raport cu activele disponibile este asociată cu un stres perceput mai mare și cu depresia, înregistrându-se inclusiv cazuri foarte multe de tensiune arterială diastolică în rândul adulților tineri.

Lacrimi și nopți nedormite

Ne vin în minte gândurile unei doamne, văzute în secțiunea Comentarii a unui site financiar (vezi discuția completa pe FondPro). Vorbea despre sentimentul de disperare când ea și soțul ei s-au confruntat cu o datorie uriașă după ce el și-a pierdut slujba.

„Aș plânge”, a spus ea. „Chestia e că nu e ceva despre care să vorbești cu adevărat. Nu mi-am putut suna prietenii și spune, „Oh, Doamne, eu sunt atât de îngrijorată de acest lucru”…. Păstrezi toate astea înăuntru.”

„Au fost nopți nedormite, un sentiment nervos tot timpul pentru că ești doar îngrijorat, voi primi acea scrisoare, acea scrisoare de evacuare care spune că îți vom anula ipoteca? Este un fel de a trăi în frică, pentru că pur și simplu nu știi ce se va lua de la tine.”

Ea a spus că stresul a făcut-o să mănânce mai mult și să se îngrașe, în timp ce soțul ei nu a vrut să mai mănânce și a pierdut mult în greutate.

Ce spun psihologii despre oamenii îngropați în datorii?

„Este aproape ca și ar fi un nor negru care îi urmărește și nu mai sunt ei înșiși, așa că nu pot funcționa cum trebuie. Există o mulțime de insomnii, există letargie, există disperare care se manifestă la locurile lor de muncă, în modul în care funcționează în viața lor de zi cu zi. La sfârșit, e ca și ar fi fost o ușurare și acel nor nu mai există.” (adaptare din „A Journey Through Darkness” By Daphne Merkin – The New York Times Magazine).

Deci, vă rugăm să aveți grijă, și sa va gândiți măcar de două ori înainte de a sari pe unele oferte speciale pentru a cumpăra lucruri de care nu aveți nevoie cu adevărat, sau lucruri pe care nu vi le puteți permite cu lejeritate.

Finanțele sănătoase duc la o viață mai sănătoasă

Pentru a vă ajuta să gestionați datoriile și să economisiți, puteți începe planul financiar cu un consilier financiar. Luarea de măsuri pentru o mai bună pregătire financiară vă poate ajuta să vă simțiți mai mult în control. Și, pe măsură ce începeți să faceți progrese spre obiectivele stabilite, veți avea satisfacția de a ști cat ați minimizat riscurilor pentru sănătate.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Util articolul.Planificarea si evidenta cheltuielilor sunt 2 lucruri esentiale pentru o gestionare sanatoasa a banilor. Sunt convins ca trebuie sa existe o disciplina predata elevilor la scoala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!