Intr-o lume zbuciumata si dominata de anumite principii sociale din ce in ce mai riguroase, este destul de greu sa iti gasesti motivatia de care ai nevoie pentru a duce la bun sfarsit aspectele importante din planul profesional si personal, insa si mai greu este sa gasesti un echilibru pentru a nu claca in fata problemelor sau situatiilor care par, de multe ori, fara solutionare.
De-a lungul anilor, majoritatea psihologilor si consilierilor au incercat sa gaseasca cheia succesului pentru a ajuta la eliminarea stresului si presiunii sociale care sunt puse pe oameni. Se pare ca, desi nu este un proces usor de dobandit, solutiile sunt mai mult de natura interioara, decat relationate cu alti factori din jur.
Iata care este secretul pentru o viata activa, linistita si echilibrata!
- Imbina utilul cu placutul
Cel mai probabil, te-ai lovit de aceasta expresie la tot pasul si a ajuns deja un cliseu, pe care majoritatea oamenilor nu il mai iau in calcul. Adevarul este insa ca, pentru a avea, pe cat posibil un echilibru este foarte important sa iti faca placere activitatile pe care trebuie sa le faci zi de zi, in special cele legate de locul de munca. Chiar daca, probabil, exista situatii in care cerintele de la job te nemultumesc, ori rezultatele financiare nu sunt cele dorite, ar trebui sa iti gasesti un hobby care, in afara satisfactiilor sufletesti sa iti poata aduce si anumite avantaje materiale. Daca esti pasionat de sport, poti incerca pariurile sportive, descoperind oferte pentru pariori la agentii online, care sa te ajute sa iti maresti sansele de castig. In acest fel, vei imbina functionalitatea si nevoile financiare cu placerea de a face o activitate dorita.
- Nu face compromisuri
Desi se spune ca, in viata trebuie sa faci unele compromisuri, pentru a reusi si pentru a ajunge acolo unde iti doresti, aceasta perspectiva nu este tocmai recomandata din punct de vedere mental. Ar trebui sa acorzi importanta si sa ai grija la aspectele in favoarea carora ar trebui sa compromiti alte situatii, insa nu te compromite niciodata pe tine, pentru a nu avea mustrari de constiinta si frustrari pe termen lung.
- Acorda-ti timp pentru tine
Motivatia intrinseca este extrem de importanta, iar pentru a o gasi, este necesar sa fii impacat cu tine insuti, sa elimini factorii care perturba sau frustrarile care pot aparea. Oricat de incarcat ar fi programul tau, gaseste intotdeauna un ragaz de timp pe care sa il petreci cu tine, sa te descoperi, sa te descarci de energiile negative. Sportul ajuta foarte mult in aceste cazuri, atat pentru a consuma energia, dar si pentru a mentine o stare psihica buna.
- Trece tot timpul in revista realizarile
Sunt momente in care te vei simti descurajat de rezultatele negative pe care le-ai obtinut sau pur si simplu se intampla ca lucrurile sa nu functioneze intocmai cum le-ai prevazut sau planificat tu. Toate aceste contexte pot duce la scaderea stimei si increderii de sine si la pierderea factorului de motivatie. Este important ca atunci cand te afli in fata unei astfel de situatii sa iti amintesti nu doar lucrurile negative, ci si realizarile facute pana la acel punct. In acest fel, iti vei da seama ca treci printr-o pasa proasta, care, in mod sigur, este doar o chestiune de moment. Important este sa nu te descurajezi si sa nu iti pierzi motivatia de a face lucrurile mult mai bine, de a prospera.
- Inconjoara-te de oameni cu care esti pe aceeasi lungime de unda
Motivatia nu este numai de natura intrinseca, ci poate fi gasita si dobandita si din prisma relationarii cu persoanele din jurul tau. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, ar trebui sa acorzi mai multa atentie anturajului si sa inveti sa pastrezi langa tine persoanele care intr-adevar dovedesc ca sunt buni ascultatori, ca au opinii si sfaturi constructive, astfel incat sa te ajute din punct de vedere moral sa te ridici, chiar si atunci cand te afli intr-o situatie mai putin favorabila tie.
Acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont pentru a iti gasi motivatia de care ai nevoie, mai ales in momentele dificile. Tu pe care le pui in practica deja?
Un răspuns