Mănușile protejează atât pielea cât și produsele cu care intri în contact în diverse domenii de activitate. Pe piață se regăsesc o mulțime de modele de mănuși de protecție, în funcție de specificul activității întreprinse.
Cele mai populare sunt mănușile utilizate în domeniul medical, în industria chimică, alimentară și în construcții. Alegerea celui mai potrivit produs se face ținând cont de mediul în care îl vei utiliza și de gradul de protecție de care ai nevoie.
Mănuși de protecție cu rezistență sporită la temperaturi înalte
În locurile în care se lucrează la temperaturi extreme, folosirea mănușilor speciale este obligatorie. Indiferent de domeniul de activitate, contactul cu diverse obiecte sau substanțe expuse la temperaturi înalte este periculos pentru mână.
Mănușile rezistente termic permit manipularea acestora în condiții de siguranță, prevenind accidentele provocate de arsuri. În funcție de temperaturile cu care intri în contact găsești mănuși rezistente la căldură radiantă, căldură convectivă sau căldură conductivă, realizate din diverse materiale cu rezistență termică.
Mănuși de protecție împotriva substanțelor chimice
Substanțele chimice își dovedesc utilitatea într-o varietate de domenii. Contactul cu pielea mâinii poate avea însă urmări asupra sănătății utilizatorului. Pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță deplină, utilizarea mănușilor de protecție împotriva substanțelor chimice este obligatorie.
În funcție de specificul operațiunilor desfășurate, vei avea de ales dintr-o gamă variată de materiale și caracteristici. După gradul de expunere a mâinii la contactul cu substanțe periculoase, vei alege și lungimea mănușii, care poate ajunge să-ți acopere chiar și o bună parte din antebraț.
Mănuși rezistente la rupere și abraziune
Mănușile rezistente la rupere și abraziune sunt folosite în special în construcții și în industria grea. Rolul lor este atât de a-ți proteja mâna în cazul unui accident și de a-ți facilita manevrarea uneltelor și a obiectelor.
Cuvântul de ordine în alegerea modelului potrivit trebuie să fie durabilitatea. Pentru siguranță și integritate, ai nevoie de produse fabricate din materiale de calitate, lucrate în cusături trainice. Deși nu pot oferi confortul mâinii libere sau al unor mănuși subțiri, modelele specifice activităților grele trebuie să-ți ușureze activitatea în condiții de siguranță și protecție.
Mănuși medicale pentru examinare și intervenții chirurgicale
În unitățile sanitare, mănușile speciale au rolul de a proteja atât personalul medical care examinează sau operează, cât și pacienții. Utilizarea mănușilor medicale are o importanță deosebită pentru prevenirea infecțiilor.
Pentru a fi certificate, mănușile trebuie să îndeplinească o serie de caracteristici cu privire la protecția împotriva microorganismelor. Cele mai utilizate materiale în fabricarea acestor produse sunt polimerii: latex, vinil, nitril, polietilenă. Alegerea materialului se face în funcție de substanțele cu care personalul medical va intra în contact și de posibilele alergii ale pacienților.
Mănușile pentru examinare se folosesc și în prelevarea probelor pentru analize medicale, manevre de prim ajutor, pregătirea și manipularea instrumentarului medical și a materialului septic.
Mănușile chirurgicale se folosesc în condiții sterile, asigură protecție superioară și dexteritate sporită. Alege din gama variată de mănuși medicale de la dispotrading pentru a te bucura de protecție sporită, calitate superioară, confort și rezistență la prețuri accesibile.
Mănuși de unică folosință pentru industria alimentară
Pentru respectarea normelor de igienă, în industria alimentară sunt utilizate mănuși de unică folosință, certificate în acest sens. Acestea se mulează perfect pe forma mâinii, asigurând o manevrabilitate și o dexteritate sporită.
În general, singurul tip de protecție pe care mănușile de unică folosință îl asigură este împotriva germenilor și a murdăriei, facilitând lucrul într-un mediu steril. Cele mai folosite modele sunt cele din polietilenă, un material cunoscut pentru proprietățile sale izolante.
Datorită randamentului superior în materie de igienă, mănușile de unică folosință pentru industria alimentară sunt folosite și în industria cosmetică. Normele europene în vigoare pentru mănușile de protecție indicate pe etichetele produselor de calitate te informează cu privire la mărime, material, confort, dexteritate, design, inocuitate, rezistență, proprietăți electrostatice, transmisie și absorbție a vaporilor de apă.
De asemenea, familiarizarea cu pictogramele ce însoțesc nivelele de performanță și cu standardele EN de referință reprezintă pași importanți, care te pot ghida în alegerea modelului potrivit specificului activității tale.