Fie ca te afli in sesiune la facultate, te pregatesti sa dai bacul in iunie ori vrei sa inveti ceva (de exemplu o limba straina), vreau sa impartasesc cu tine 3 dintre tehnicile cele mai eficiente pentru a memora.
Acestea te vor ajuta sa studiezi fara sa tocesti si sa fixezi informatia in memoria de lunga durata mai usor.
Indirect cunoasterea materiei pentru examene contribuie la reducerea anxietatii legate de examene deoarece te simti mai increzator in ceea ce stii. Este adevarat ca toata scoala pe care o facem presupune a stoca si a reda informatie, dar nu ne spune nimeni cum sa invatam de fapt. Tare mult ne-ar usura munca daca cineva ne-ar invata sa invatam. Sublinierea, citirea, recitirea, sunt metode populare de invatare, insa au eficienta redusa.
Exista tehnici evaluate stiintific care sunt foarte bune pentru studiu, dintre care doua le voi expune mai jos. Ele nu presupun toceala, ci ajuta la acumularea materialului in memoria de lunga durata. Personal aplic toate aceste trei tehnici combinate atunci cand trebuie sa invat ceva, orice ar fi, avand rezultate bune de fiecare data. Timpul tau e pretios, asa ca hai sa trecem la tehnici rapid!
Tehnica Pomodoro
In timpul scolii obisnuiam sa invat citind de cateva ori cu voce tare materia pe paragrafe, pana reuseam sa o redau din memorie. Ce-i drept, metoda aceasta m-a ajutat sa ma pregatesc pentru teste, dar niciodata nu am reusit sa pastrez pe termen lung ceea ce am invatat papagaliceste.
O metoda pe care am descoperit-o mai tarziu si a dat roade foarte bune este metoda pomodoro. Pomodoro inseamna rosie in limba italiana, si vine de la acele cronometre de bucatarie care aveau forma unei rosii. Tehnica pomodoro poate fi utilizata oricand doresti sa iti sporesti productivitatea si presupune concentrarea pe materialul de invatat timp de 25 de minute, urmata de o pauza de 5 minute.
Tuturor studentilor cu care lucrez in cabinetul de psihoterapie le recomand utilizarea acestei tehnici deoarece este deosebit de puternica. Este foarte important ca in acele 25 de minute sa nu fii intrerupt de nimic si sa respecti timpul de invatat. Timpul de 5 minute de pauza este un timp in care poti face orice altceva: sa bei un ceai, sa iei o gura de aer proaspat pe balcon sau sa te plimbi putin daca ai gradina.
Intr-o sesiune de invatat repeta acest ciclu de 4-5 ori, dupa care ia o pauza mai mare de 30 minute inainte sa revii asupra materialului.
Pentru a face tehnica pomodoro mai usor de aplicat, poti folosi cronometrul telefonului sau descarca o aplicatie special creata pentru acest scop, pe telefon.
Tehnica testarii
Dupa ce ai acumulat o parte de materie, este important sa testezi cat de bine o cunosti. Aplica-ti teste, pune-ti intrebari, raspunde in mintea ta sau scrie. Aceasta metoda este evaluata ca avand un grad de eficienta inalt. Metoda testarii poate fi aplicata pe absolut toate subiectele si chiar pentru a invata noi abilitati.
Chiar daca deja te doare capul cand auzi de teste, incearca sa nu eviti sa iti pui la incercare cunostintele in acest mod. Testeaza-te la ceva timp dupa ce ai invatat pentru a da voie materialului sa se aseze in memorie mai intai. De exemplu, la o zi sau doua dupa asimilarea materiei. Testarea periodica te ajuta sa iti amintesti mai bine si chiar mai rapid ceea ce ai memorat.
Tehnica distributiei materialului pe perioade mai lungi de timp
Aceasta tehnica presupune invatarea pe parcursul semestrului mai degraba, decat cu o noapte inainte de teste. Este o metoda foarte eficienta si relaxata de a studia, contrar credintelor majoritatii studentilor care inclina sa ingrase porcul in ajunul Craciunului.
Aceasta tehnica presupune sa treci prin acelasi material in sesiuni de studiu distantate la perioade regulate de timp, de exemplu la cel putin o zi intre ele. Mai exact, inveti o lectie dintr-o materie pentru o ora – aplicand tehnica pomodoro descrisa mai sus, iar dupa o ora te opresti si repeti acelasi material maine, tot pentru o ora. Dupa primele patru astfel de sesiuni pentru un subiect poti fi linistit sa lasi mai mult timp sa treaca pana sa revii asupra aceluiasi material, de exemplu o saptamana sau doua.
Aceste tehnici sunt deosebit de eficiente cand sunt utilizate independent, iar combinate dau rezultate excelente. Aplicate in rutina ta de invatare ele iti vor ajuta eforturile sa dea roade, si cu siguranta sa ai cele mai bune rezultate la studiu!
Referinte: http://journals.sagepub.com/stoken/rbtfl/Z10jaVH/60XQM/full
Un răspuns
Foarte folositoare