Crezi că meriți o mărire de salariu, însă nu știi cum să o ceri? Ei bine, majoritatea salariaților sunt în aceeași situație. Discuțiile despre bani sunt un subiect destul de delicat, așa că multe persoane se simt inconfortabil atunci când trebuie să-și negocieze venitul. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la a cere ce ți se cuvine. În acest articol, îți vom explică cum poți discuta cu managerii tăi despre o mărire de salariu.
Fii bine pregătit
Pentru a învinge emoțiile, este de preferat să te pregătești temeinic înaintea discuției. Alege un moment potrivit pentru a cere mărirea; astfel, vei capta mai ușor atenția managerilor. Apoi, gândește-te la o strategie care să te ajute să obții ceea ce-ți dorești. Asta nu garantează un răspuns pozitiv sau că șeful tău va putea să-ți ofere exact suma pe care o ceri. Însă dacă ești bine pregătit, șansele să primești mărirea mult visată cresc considerabil.
Cere mărirea de salariu în urma unei realizări profesionale
Tocmai ai făcut o vânzare substanțială sau ai încheiat un contract important pentru companie? Acesta este momentul perfect pentru a cere o mărire de salariu. Profită de realizările tale profesionale pentru a iniția discuția – managerii sunt mult mai receptivi atunci când arăți adaosul de valoare pe care îl dai firmei.
Pregătește un discurs și repetă-l
Nu te prezenta fără a repeta de cel puțin două ori un discurs care conține argumentele pentru care meriți această mărire. Rostește discursul pe un ton încrezător iar, dacă în ultima vreme responsabilitățile tale s-au înmulțit, nu ezita să incluzi acest aspect. De asemenea, menționează dacă te-ai implicat în mai multe proiecte, ai venit cu soluții salvatoare la anumite probleme ale companiei, sau ai reparat greșelile altor colegi.
Așteaptă perioada potrivită
Familiarizează-te cu politicile firmei. Există perioade determinate în care managerii analizează performanța angajaților? De cele mai multe ori, acestea au loc o dată la trei sau la șase luni. În cazul în care nu ești sigur, întreabă-ți în mod discret colegii sau departamentul de resurse umane. Dacă poți, așteaptă această perioada pentru a cere mărirea. Astfel, vei alinia cererea ta cu traiectoria financiară a companiei.
Alte momente bune pentru a cere o mărire sunt atunci când firma primește o nouă finanțare sau la început de an fiscal.
Ai răbdare
După ce ai cerut mărirea, managerul tău va avea nevoie de timp pentru a lua o decizie și a stabili toate detaliile importante. Există mulți factori care trebuie luați în considerare, precum calculul noului salariu net și brut cu calculatorul Ciel, a impozitelor și contribuțiilor sociale.
Fii deschis
Nimeni nu își dorește să primească un răspuns negativ, însă un refuz poate reprezenta o oportunitate pentru o nouă propunere. De exemplu, poți cere să lucrezi de acasă o zi pe săptămâna, să ți se ofere un nou telefon de serviciu sau să participi la o conferință. Șansele că managerul tău să aprobe aceste cereri sunt destul de mari.
Cu ajutorul acestor recomandări, îți va fi mult mai ușor să inițiezi discuția despre o mărire de salariu. În plus, vei ști cum să dezbați subiectul și cum să-ți pui în valoare argumentele. Succes!