Ai un nou an în față și ai posibilitatea de a-l umple cu ce vrei și te face pe tine fericit. Dacă ți-ai setat deja obiectivele, la început vei fi entuziasmat și nerăbdător să treci la treabă. După o perioadă însă, motivația aia va trebui să o cultivi, hrănești și să te joci cu ea, pentru a persevera chiar atunci când ai chef doar de o pauză.
Pentru a fi sigur că îți păstrezi mintea focusată pe scop și visurile tale vor prinde viață, ți-am pregătit 10 întrebări care să te ajute. Ai nevoie de o foaie, un pix și să fii sincer cu tine însuți.
1. Ce îți dorești cu adevărat? – Dacă ai ignora vocile și dorințele celorlalți, dar mai ales vocea ta critică, ce ai vrea să faci? Gândește-te la minim 3 scopuri și scrie-le.
2. De ce îți dorești asta? De ce? De ce? – Uită-te la scopul tău scris și pune-ți întrebarea „De ce îmi doresc asta și nu altceva?” Răspunde, apoi întreabă-te iar „De ce?” Și tot așa, până când reacția ta la un răspuns va fi AHA!
De exemplu: Vreau o casă a mea?
De ce?
Pentru că vreau să am locul meu, să nu mai plătesc chirie
De ce?
Pentru că e mai confortabil și m-aș simți în siguranță
De ce?
Pentru că e important să am colțișorul meu de relaxare
De ce?
Pentru că dacă aș face asta mi-ar crește încrederea în forțele proprii.
AHA!
Tu cauți de fapt să trăiești emoția din spatele scopului tău și de ce-urile te for impulsiona să treci la treabă, nu scopul în sine.
3. Care sunt abilitățile tale principale care te pot ajuta să-ți realizezi visul? Notează la ce te pricepi, ce ai învățat de-a lungul timpului, ce îți dă încredere în tine și ce calități, abilități ai.
4. Ce resurse ai deja disponibile și de ce ai mai avea nevoie? Gândește-te ce oameni te susțin, ce informații ai, ce/cât poți investi (bani, timp, energie) și ce resurse îți lipsesc (bani, oameni, încredere, etc).
5. Care e data limită până când vrei să-ți vezi visul realizat? De preferință, scrie prima dată care îți vine în minte. (În caz că treci de acea zi și încă nu l-ai realizat, nu te descuraja, ci mai dă-ți timp.)
6. Ce te oprește să ai asta chiar acum? Observă-ți limitele (de cele mai multe ori mentale) și scrie care crezi că sunt obstacolele ce-ți stau în cale. Încrederea, lipsa banilor, lipsa cunoștințelor, scrie tot ce-ți vine în minte.
7. Sunt dispus să renunț la scuze și să caut exemple pozitive? Poți alege să-ți vezi propriile limite ca pe niște scopuri ce le poți realiza, sau ca pe niște opreliști. De tine depinde dacă preferi să te resemnezi în scuze sau să treci la acțiune cu încredere, cerând și ajutorul pe alocuri. Apoi scrie 5 lucruri pe care să le faci zilnic și care te duc la scopul tău.
8. Cât de prezent ești la viața ta? Fii atent la tine o zi întreagă și observă-te ce gânduri îți trec prin minte, ce îți spui în gând, cât te critici, la ce îți zboară mintea când îndeplinești o sarcină? Ești dispus să fii prezent 100% în ceea ce faci? Dacă exersezi asta vei vedea singur ce beneficii enorme ai.
9. Scopul tău este în acord cu valorile și principiile tale și nu faci rău nimănui din jurul tău? E foarte important ca ceea ce-ți dorești să se alinieze la valorile tale principale și să nu-ți încalce principiile de viață. Altfel, ori nu-l vei realiza, ori vei reuși, dar vei fi nefericit. De asemenea, să nu încalce liberul arbitru nimănui sau să facă rău.
10. Cine trebuie să devii pentru a obține ceea ce-ți dorești? Deși oamenii cred că trebuie să ai înainte de a fi, e necesar să fii, înainte să obții. Așadar, ce trebuie să schimbi la tine, ce să îmbunătățești și ce vrei să adaugi, pentru a-ți realiza scopurile? De exemplu, nu e suficient să te gândești că vrei să fii milionar, ci să devii cineva pe parcursul procesului. Educat financiar, cu abilități de organizare, disciplinat, cu o minte focusată pe scop, perseverent, etc. Abia după ce EȘTI, poți să și AI.
„Orice mintea poate să conceapă și inima să creadă, omul poate realiza.” – Sf. Augustin.
Îți doresc un an nou plin de realizări în acord cu valorile tale și ce ai nevoie pentru creșterea și fericirea ta!
Răspunde-ți la aceste întrebări și spune-mi într-un comentariu, ce scop mare ai, ce ai descoperit?
Succes!
Raluca scrie și pe blogul său personal: entuziasm.ro.
5 răspunsuri
Salutare,
Exemplul din articol m-a nimerit drept la tinta: pentru acest an imi doresc sa construiesc o casa din lemn -sau cel putin o parte din ea 🙂
Spor la cele bune si felicitari pentru ceea ce faceti!
Catalin
Multumim!
Ma bucur ca a picat la fix exemplul 🙂 Spor si tie si bafta cu casuta!
Sarut mana,
Anul acesta mi-am propus sa fac urmatoarele:
1. Sa iau examenul pentru permisul de conducere in februarie.
2.Sa-mi faca o prietena pana de sfanul Valentin.
3.Sa obtin o abilitate de autocontrol si de putere interioara.
4.Sa progresez in lucrul meu(servici)
Te pup!
Foarte bun articolul. M-a luminat mult in privinta a ceea ce mi-am propus pe anul acesta 🙂
Scopul meu este să cresc ca om 🙂
Asta însemnând până la urmă multe lucruri: să ajut, să zâmbesc, să inspir, să învăț…
Frumos să îți alegi un scop pentru anul curent și să îți observi evoluția 🙂 Felicitări pt articol.