Acasa » Dezvoltare personală » Productivitate » 10 modalităţi de a-ţi antrena creierul

10 modalităţi de a-ţi antrena creierul

Dacă vrei să fii productiv, este necesar să îți exersezi creierul. Cu cât îți folosești mintea mai des, cu atât ea se dezvoltă mai mult și cresc șansele de a performa și de a avea succes pe toate planurile vieții. Există numeroase informații despre cum ne putem menține sănătoși din punct de vedere fizic, dar este necesar să ne concentrăm atenția și asupra bunăstării mentale.

Creierul nostru continuă să se extindă și să se adapteze stimulilor pe care îi primește pe parcursul vieții. Cu cât avem mai multă grijă de el, cu atât vom reuși să facem mai ușor față provocărilor.

Există diverse moduri prin care îți poți antrena creierul, iar astăzi o să îți prezint zece dintre ele:

1. Citește o carte bună.

Cititul stimulează imaginația. Creierul tău nu se poate opri din a desenă imagini mentale atunci când citești. Cititul îți pune mintea la contribuție, așa că poartă cu tine o carte și citește câteva pagini de fiecare dată când găsești puțin timp.

2. Meditează.

Există diverse forme ale meditației. Pentru mine, cea mai simplă metodă de a medita este să petrec puțin timp singură pentru a mă relaxă și pentru a-mi centra gândurile. Încearcă, este extreme de terapeutic! Dacă știi alte metode de meditație, nu ezită să le pui în practică.

3. Odihnește-te suficient.

Lipsa somnului poate afecta abilitatea ta de a acumula informații. Deși crezi că nopțile pierdute învățând sunt în beneficiul tău, în realitatea ele îți aduc mai multe prejudicii. Pentru a performa, creierul are nevoie de odihnă. Învăța în cursul zilei iar noaptea dormi pentru a permite informației acumulate să se întipărească în memorie. Lucurile vor fi mult mai clare și mai luminoase după o noapte de somn.

4. Învață continuu.

Nu te opri niciodată din a fi curios. Caută noi experiențe, noi abilități și noi cunoștințe. Gândește-te la ceva ce întotdeauna ai vrut să faci și apucă-te de treabă. Un studiu faimos a demonstrat că anumite zone ale creierului taximetriștilor londonezi sunt mult mai dezvoltate decât ale cetățenilor obișnuiți. Iar acest lucru se datorează nevoii lor de a cunoaște diverse străduțe pentru a ajunge la destinație. Folosește-te de această tehnică pentru a-ți îmbunătăți funcționalitatea creierului!

5. Ieși din rutină.

Schimbă drumul spre muncă sau, dacă ești dreptaci, încearcă să scrii cu stânga. Dacă ești stângaci încearcă să scrii cu dreapta. Aceste activități sunt benefice pentru creier, antrenează părți pe care nu le folosești atât de mult. Provoacă-te să ieși din rutină și creierul tău va răspunde benefic.

6. Lucrează cu numere.

Lasă calculatorul deoparte și fă socoteli în minte. Cei mai mulți dintre noi au devenit leneși din punct de vedere mental. Ne bazăm pe gadget-uri pentru a gândi în locul nostru. Adu-ți creierul înapoi în formă lucrând cu numere și memorându-le.

7. Rememorează amintiri vechi.

Scoate toate albumele foto vechi și răsfoiește-le. Privește fiecare poză în parte și amintește-ți când a fost făcută, în ce context, cu cine erai și alte detalii de acest fel. Îți vei aminti lucruri pe care credeai că le-ai uitat, dar care s-au întipărit în memoria de lungă durată. Dacă ai și alte metode de a-ți stimula memoria, ca scrisori vechi sau filme din copilărie, atunci folosește-te de ele.

8. Memorează un cântec.

Mulți dintre noi au stocate în memorie cântece vechi. De ce să nu ne exersăm abilitățile de memorare învățând unele noi? Poate va fi mai dificil la început, dar dacă te ții de treabă, vei vedea că va deveni un automatism, iar acest lucru nu poate fi decât benefic pentru creier.

9. Mergi prin casă legat la ochi.

Pare o activitate ciudată, dar creierul se descurcă cu ea. După ce vei încerca de câteva ori, pobabil vei găsi această activitate provocatoare. În acest mod îți exerseazi memoria, abilitățile motorii precum și abilitatea de a raționaliza.

10. Îmbogățește-ți vocabularul.

Decide-te să înveți câte un cuvânt nou în fiecare zi. Uită-te în DEX (există și varianta online) și începe. Nu doar că îți vei pune mintea la lucru, dar vei reuși de asemenea să îi impresionezi pe cei din jur introducând cuvinte noi în conversație.

Ce mai aștepți? Este timpul să îți exersezi mușchii creierului!

Tu cum îți menții creierul în formă?

Dacă ți-a plăcut ce ai citit, dacă ești pasionat de dezvoltare personală și ești însetat de evoluție, atunci vizitează-ne pe www.artaeducatiei.com, un loc virtual securizant care promovează fericirea și echilibrul emoțional. Te invit să zburăm împreună spre culmi!

Cu drag,
Andreea Săvulescu

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. un articol deosebit eu care sunt putin mai matura exersez zilnic cele espuse de voi si este perfect mintea trebuie sa fie mereu ocupata cu ceva asemanator cu omul trebuie sa mearga zilnic sa faca sport sa evolueze continu

  2. Ce ma bucur ca v-am descoperit! 🙂
    „Memoreaza un cantec”…foarte adevarat;se dezvolta memoria muzicala si auzul interior care e diferit de memoria in sine si perceptia zgomotelor sau a vorbitului. Si in plus se schimba chimia corpului, declansindu-se si substanta care ne da sentimentul de multumire ,de fericire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!