Mi-am cumpărat cartea asta datorită coperţii super-coloarete şi a titlului care promitea. Deşi se zice să nu judeci o carte niciodată după copertă, mă trezesc uneori cumpărând cărţi fix după copertă…
A durat aproape un an de zile să mă apuc de cartea asta. De ce? Poate pentru că am fost fericit şi nu mă interesau cele 100 de căi spre fericire? Nu ştiu. Cert este că de când pot citi trei cărţi pe zi, iau toate cărţile pe care le-am cumpărat în trecut şi le citesc, fie că îmi mai plac sau nu, să văd ce-i cu ele. 🙂
„100 de căi spre fericire” este o carte cu 100 de articole scurte, scrise lejer, pe alocuri cu o glumă-două. Cartea-i împărţită în 5 mari categorii a câte 20 de „lecţii”:
- 20 de căi spre obiceiuri menite să aducă f ericirea
- 20 de căi spre un corp fericit
- 20 de căi spre o gândire pozitivă
- 20 de căi spre relaţii mai bune
- 20 de căi pentru a plănui şi crea o viaţă fericită
Citind deja destul de multe cărţi despre fericire şi dezvoltare personală, cartea asta mi s-a părut slabă. N-am aflat nimic nou, dar e drept că informaţia e structurată bine şi transmisă prin mici glumiţe.
Cred că este o carte super-potrivită pentru un începător în ale dezvoltării personale. Şi totodată cred că cele 100 de idei despre fericire sunt mult prea „înghesuite” într-o singură carte. Eu aş recomanda citirea unei singure lecţii pe zi.
Ce am scos eu din carte…
Deşi mi s-a părut uşoară şi aveam impresia că ştiu tot ce citesc… am reuşit să scot câteva chestii:
1. Somnul este foarte important dacă vrei o viaţă fericită. (ştiam asta) Şi este recomandat să te trezeşti mereu la aceaşi oră, dimineaţa, indiferent de ora la care te-ai culcat şi chiar dacă după trezirea de la ora „fixată” te vei culca iar. Există mai multe explicaţii în carte.
2. Altruismul este un catalizator puternic pentru fericirea noastră şi a celor din jur. Deşi se spune că altruismul este de fapt egoism.
3. Avem o definiţie eronată a cuvântului „fericire” în cap încă de când eram mici şi ne certau părinţii. De mici ştim că suntem fericiţi când primim o bomboană şi supăraţi când ne cearţă părinţii. În carte e un pasaj foarte interesant despre „redefinirea fericirii”.
4. Fă-ţi un HAPPY HOUR în fiecare zi. Din 24 de ore ar trebui să ne răsplătim cu o oră pe zi făcând ceva ce ne place foarte tare. (o să aprofundez într-un articol separat).
5. Şiiii… curăţenia şi ordinea din jur!
În timp ce citeam despre curăţenie mă uitam în jur şi vedeam dezastru… aşa că după ce am citit cartea mi-am promis că a doua zi dimineaţă voi face curat. Acum scriu acest articol dintr-o cameră strălucitoare şi de la un birou foarte ordonat! 🙂
Cartea poate fi un cadou „uşor de digerat” pentru prietenii mai trişti de fel. Şi poate fi cumpărată de aici.
3 răspunsuri
Am citit și eu cartea, în toamnă, când mi-am cumpărat toată colecția aceasta.
Într-adevăr, nu e foarte bogată în idei noi, dar mie mi-au atras puternic atenția povestirile acelea motivaționale, pe care până atunci nu le-am știut (păcat că nu au fost mai multe).
Într-adevăr, are nişte poveşti frumoase, motivaţionale. Foarte „metaforice”. 🙂
Salut!
Am citit mai sus cum ca ti se pare slabuta cartea. Ideea este ca eu caut o carte buna despre fericire dar nu sunt chiar incepator in dezvoltarea personala.
Ai cateva recomandari ?