5

13 obiective pentru 2013

„La fiecare început de an ne-am pus dorințe. Am sperat că anul ce vine va fi unul mai bun, mai roditor. Ne-am urat mulți ani, sănătate și ca dorințele să ni se împlinească.

Vreau ca 2012 să însemne pentru mine o a doua șansă, pe care să o pot oferi sau pe care să o pot primi. Vreau să mă uit la ce am lăsat în urma mea, la evenimentele și experiențele ce mi-au schimbat viața, la persoanele care și-au lăsat amprentele asupra inimii mele și la dorințele pe care le-am lasat doar la nivel idealist.

În 2012 vreau să le arătăm celorlalți că putem face mai mult, că viața nu înseamnă doar experiențe plăcute și oameni frumoși. Nu înseamnă doar zile cu soare și momente frumoase petrecute cu cei dragi.

2012 vreau să ne ajute să conștientiăm că mâine poate fi ultima zi din viața noastră. Vreau să facem un an plin de decizii bune și înțelepte, un an memorabil.

Viitorul nostru stă în fiecare zi de mâine. Iar schimbarea trebuie să înceapă azi.

2012 vreau să ne aduca fiecăruia posibilitatea de a da viață visurilor noastre și, mai ales, voința necesară de a face acest lucru. 2012 va însemna fiecare zi roditoare pe care nu am pierdut-o făcând… nimic și pe care am pus bazele viitorului ce ne stă înainte.

În 2012 dăm viață visurilor. Oferim o altă șansă. Ne luptăm pentru un an memorabil. Trăim frumos.”

Și uite așa, cu aceste gânduri, încheiam anul ce acum a devenit doar o poveste. Doar o amintire de care îmi voi aduce, cu siguranță, aminte cu drag, uneori cu regrete, alteori mă voi amuza pe seama lucrurilor pe care le-am făcut sau pe care nu le-am putut face. Anul 2012 a însemnat unul, poate, dintre cei mai importanți, cu cele mai grele decizii și cu cele mai grele încercări.

Vreau să cred că 2012 a schimbat mult cursul vieții ce îmi stă înainte. Vreau să cred că mi-am împlinit multe dintre dorințele cu care jonglam în perioada copilăriei. Am lăsat ca oameni frumoși să mă cunoască și m-au lăsat să îi cunosc.

Poate că nu pe toate planurile a mers bine. Din contra, multe șanse nu au mai existat și finalitatea multor lucruri a fost pe departe cum mă așteptam.

Ce am învățat din 2012? 

În primul rând să mă cunosc mai bine. Să știu să mă ascult, doar astfel voi putea pune în aplicare visurile și idealurile mele. Doar astfel voi putea da viață dorințelor mele, așa-i?  Am adunat toate lecțiile, le-am ascultat cu atenție, le-am pus pe hârtie, am meditat profund la fiecare experiență din care am putut scoate 13 obiective pentru noul an.

La fiecare început de an, companiile își creează strategii pentru a-și folosi bugetele cât mai eficient și productiv. Ce s-ar întâmpla dacă ar lăsa ca totul să se întâmple de la sine? Nu e chiar așa greu să ne dăm seama. Cu banii nu te joci, așa că noi de ce ne-am juca cu calitățile și dorințele noastre? Cu cele mai importante valori și resurse pe care le-am acumulat de-a lungul acestor ani?

Pentru fiecare rezultat eficient și benefic este nevoie de o strategie, așa că pentru un 2013 de succes, am cules 13 obiective pentru a ne putea folosi la maximum calitățile noastre, în așa fel încât să avem rezultate eficiente.

1.  Fixează-ți obiectivele pentru noul an!

Ia o foaie și un pix și scrie ce ai vrea să faci anul acesta. Sau, dacă nu știi, ce fel de rezultate ai vrea să obții. Fără un plan strategic nu vei obține rezultate frumoase!

2. Folosește timpul liber cu folos! 

Hm, ce e mai frumos și mai dulce decât somnul de dimineață? Pe atât de frumos, dar de păcălitor, căci mănâncă așa de mult timp!

Toată lumea lucrează în ziua de azi. Așa că jobul pe care îl avem nu prea mai spune multe despre noi. Dar cum folosim timpul liber cu siguranță dezvăluie din personalitatea și caracterul nostru!

Ce am făcut eu? Anul acesta am propus să îmi petrec timpul liber făcând lucruri care îmi plac, dar care să mă dezvolte personal și profesional. M-am apucat de cursuri online la universități de prestigiu, am început să citesc multe cărți de dezvoltare personală, am petrecut timpul cu cei de la care aveam ce să învâț. Și da, am descoperit Motivonti pentru care scriu cu mult drag. Care a dat un alt sens timpului meu, căci l-a înlocuit cu ceva frumos și productiv. Nu a fost greu. Un mail a fost de ajuns pentru a forma o echipă cu visuri îndrăznețe și rezultate frumoase și încurajatoare pentru noul an.

Am învățat ca timpul liber să îl dedic lucrurilor la care visez. Să ajut oameni, și  iată-mă la un al doilea eveniment de colectat haine cu mult succes. Să  ajut copiii care nu au fost crescuți cu oul kinder la fiecare zi de naștere și care încă visează la cariera aia de doctori în care nu mai crede nimeni, să ia note mari la bacalureat, fără nici o pretenție financiară. Cum e acest sentiment? Frumos! Plin de speranță, un câștig parcă mai mult pentru mine.

Timpul liber poate fi așa de frumos și productiv! Folosește-l cu încredere!

3. Scapă de oamenii pesimiști și negativiști din viața ta!

Acesta este, cred, unul dintre cele mai importante obiective pentru anul ce îmi stă înainte. Să scap de oamenii care nu cred în visurile mele, de oamenii care nu au niciun scop în viața asta și care consumă așa de mult timp productiv pe… nimic.

Acești oameni îți vor determina nivelu tău de aspirații, așa că, pentru o viață productivă, caută oameni care să te motiveze!

4. Învață să mănânci sănătos! Scapă de vicii!

Poate că acesta ar trebui să fie cel mai important obiectiv. Ce mâncăm și programul nostru zilnic de masă influențează enorm evoluția noastră pe toate celelalte planuri. Pentru noul an, mi-am propus  să reduc mâncarea de la fast-food pe care o consum, doza de Coca-cola, pe care să le înlocuiesc cu multe fructe și ceai cald.

Dacă fumezi sau consumi prea mult alcool, scăpatul de aceste vicii ar putea fi un obiectiv destul de bun ți extrem de benefic pentru tine. Ești singurul stăpân peste ele. Și, partea bună, este că salvezi extrem de mulți bani pe care i-ai putea folosi pe lucruri mai importante.

„Fă azi ceva pentru care viitorul să îți fie mulțumitor!”

5. Citește, roagă-te, iubește! și… bea ceai!

Tu cât de mult timp petreci citind? Dedică-ți mai mult răgaz  din fiecare zi în noul an pentru lucrurile mici. Citește mult, iubește de zece ori pe atât și bucură-te  de lucrurile mici din viața ta. (s-ar putea ca după o perioadă să nu mai ai timp de ele, așa că profită acum cât ești conștient). Colindă prin  librării, mergi prin anticariate, bea mult ceai, cauta cele mai frumoase ceainării, lasă cluburile pline de imbecili care caută doar ambalajul de pe pachet, cunoaște oameni noi, deschide-te fără nicio așteptare în schimb de la ceilalți.

Și, roagă-te! Este cea mai sigură metodă pentru a ține speranța în viață!

6. Schimbă-ți jobul! Caută ceva pe măsura valorilor tale!

Când m-am angajat la ultimul loc de muncă, mi-am spus clar de la bun început că nu voi rămâne decât 3 luni și, gata! Acum că am intrat în a doua lună, abia aștept să văd ce pot și de cât sunt în stare.

Dacă ai un job care nu te caracterizează deloc, anul 2013 este șansa pentru a găsi ceva mai bun. E OK, cu siguranță nimeni nu se va aștepta ca mâine să devii managerul unei firme de succes, dar niciodată, efectiv niciodată să nu te complaci la un loc de muncă doar pentru că ai nevoie de bani să plătești chiria și micile vicii din fiecare zi. Ai 12 luni la dispoziție, 365 de zile să îți cauți un loc de muncă pe măsura calităților tale.

Niciodată nu subestima piața de muncă. Poate cineva chiar are nevoie de tine și de calitățile tale, dar, dacă nimeni nu le știe, atunci de unde să te ia?

Ia-o ca pe o provocare! Dacă ai nevoie de motivare, îți sugerez ”Adio zi de luni!”, de Dan Miller.

7. Dedică timp pasiunii tale!

Când aveam 13 ani, am scris câteva versuri, le-am pus pe niște acorduri și așa a luat viață prima piesă compusă de mine. Când le-am prezentat-o prietenilor, le-am spus că am auzit-o din altă parte, doar din teama, oarecum, de a nu fi apreciată pentru munca mea. Acum am zeci de piese înregistrate într-un folder știut doar de mine, așa că 2013 va înseamna începutul unei noi relații dintre mine și… chitara mea. Înseamnă, de fapt, o nouă flacără pentru cea mai adâncă și sinceră pasiune pe care am ținut-o strâns, care sper să crească și să dea cele mai frumoase rezultate și în care să mă regăsesc din plin.

Tu ce pasiuni ai ascuns în trecut? Hai ca în 2013 să le dăm viață. Să scriem cartea la care am visat de mult, să ne cântăm piesele pe care le-am împărtășit doar pereților, să ne punem șorțul și tigaia la treabă, să scoatem acuarelele de la naftalină și să ne bucurăm de pasiunile noastre.

Când dai viață pasiunii, dai culoare vieții tale!

8. Vizitează o țară nouă!

Se spune că pământul este ca o carte, iar cel care nu călătorește deloc citește doar o pagină din ea. Nu am călătorit în multe țări, deși atunci când am făcut-o, am petrecut mult timp pe meleaguri străine. Pentru 2013 mi-am propus să călătoresc. Să descopăr frumusețile fiecărei culturi în parte și să mă bucur de fiecare strop din frumusețea naturii și așezămintelor europene, asiatice sau africane.

9. Implică-te într-un proiect caritabil!

Uneori ne este așa de bine în confortul zilnic încât uităm de tot ce se petrece în jur. Milioane de oameni mor în fiecare zi din lipsa unor lucruri pe care noi am uitat de mult să le mai valorificăm. În 2013 putem schimba viața cuiva, putem pune sacii cu hainele pe care nu le mai purtăm deoparte, putem pune în aplicare ideea de ” pay it forward”, putem ajuta oamenii de la colțul străzii cu o masă de prânz.

Trebuie să începem să conștientizăm că fericirea noastră se formează din toate eforturile de a-i face în primul rând pe ceilalți fericiți!

10. Începe un jurnal sau blog!

Pe lista mea din 2012, pe undeva printre zecile de puncte scrise, se afla și refacerea vechiului meu blog. Din cauza multor încercări eșuate, voi lua acest an ca pe o provocare pentru a-mi îndeplini un alt vis de-al meu prăfuit.

Scrie un jurnal, în fiecare zi, te va ajuta să te descarci, să te cunoști, și îți garantez că este una dintre cele mai benefice și eficiente modalități de a te descărca și de a te organiza cum trebuie.

11. Dedică timp prietenilor tăi în fiecare săptămână!

În anul 2012 mi-am pierdut mulți amici, dar am câștigat cele mai frumoase relații! Am pierdut multe amintiri, multe speranțe, dar am căpătat altele în schimb. Mi-am ales să cunosc oameni care să mă motiveze, să mă inspire și cărora să le ofer din cea mai importantă resursă  mea: timpul.

Nu cadourile, nu cuvintele frumoase, nu comentariile și like-urile de pe Facebook ne construiesc relațiile. Ci timpul petrecut împreună. Timpul este cea mai importantă resursă, gratuită, dar niciodată nu știi cât va dura.

12. Mergi în fiecare săptămână la teatru, film, operă sau concert!

Există timp pentru orice! Există timp pentru teatru, pentru fotbal, pentru gătit, pentru operă! Există miercuri pentru film, există vineri pentru Sala Radio, există joi pentru o frumoasă piesă de teatru. Există așa de mulți actori buni, așa de mulți artiști talentați, așa de mulți regizori remarcabili și extrem de multe concerte pe măsura fiecărui gust.

Bucură-te de fiecare moment din viață, de fiecare modalitate deșteaptă de a petrece timpul liber. Aduce beneficii atât sistemului tău intelectual cât și spiritual.

13. Bucură-te de viață!

Uneori folosim această expresie prea des și îi uităm adevărata semnificație. Când spui că te bucuri de viață, spui că te bucuri de ceea ce poți face cu și din tine. Ești un infinit de posibilități, ia-le pe fiecare în parte și folosește-te!

Nu te limita, dezvoltă-ți calitățile! Ascultă-ți instinctul, inima, dar ia mereu și creierul cu tine. Nu te lua niciodată după ambalaj, urmează-ți visurile și fă tot ce poți pentru a le îndeplini. Uită de părerile celorlalți, tu ești singurul care își trăiește viața. Învață din greșeli, nu te uita în spate cu regret, ci uită-te cu speranță pe viitor.

Schimbarea trebuie să înceapă din momentul în care conștientizezi unde te alfi. Alocă timp pentru tine, vorbește cu cel pe care îl vezi în fiecare zi în oglindă. Spune-i ce trebuie să facă, nu ce vor ceilalți ca tu să faci.

Asumă-ți riscuri, dacă vei cădea ai să te ridici. Nimeni, absolut nimeni nu a spus că viața este ușoară. Din contră, ne-au spus că este prea grea pentru cei care vor să o trăiască din plin. Dar ne-au asigurat cele mai frumoase rezultate.

Îți urăști jobul, facultatea, prietenii, viața?

2013 este o altă speranță pentru tine. Fiecare zi este o nouă șansă. Viitorul stă în fiecare zi de azi și de ieri. Folosește-le cu încredere!

P.S.: poate că tu ai alte obiective. Scrie-le, gândește-le și începe strategia pentru fiecare. Este singura modalitate prin care vei reuși.

Click Here to Leave a Comment Below 5 comments
Ramona - 03/01/2013

Frumoase obiective,cred ca sunt obiectivele cele mai comune pentru fiecare an:D
1.Eu in 2013 vreau sa ma cunosc mai bine,sa iau cea mai importanta decizie: la ce facultate dau si ce vreau sa fac pentru tot restul vietii,si daca o sa aleg o facultate aici sau in UK,sa iau carnetul din prima 😀 si sa ma bucur de timpul ramas in liceu alaturi de colegii mei.
2.Incerc pe cat pot mai bine sa fie cu folos
3.Ei bine…de familie nu pot scapa:)) dar sunt inconjurata de oameni minunati
4.Singurul viciu sunt dulciurile..si asta doar pentru ca imi dau energie,sa ma las de ele e cea mai mare provocare pentru mine
5.Da!Ceai! De mult mi-am propus asta,eu fiind o persoana mai agitata cafeaua ar avea un efect foarte puternic asupra mea,ceaiul e tot ce imi trebuie.Cat despre restul…prefer sa imi materializez timpul:D Oricum nu prea cunosc tineri intelepti:))
6.Mai intai sa termin liceul,n-o sa fie asta o problema
7.Ii dedic mai mult timp decat si-ar dori mama:))
8.Speram ca SUA la vara
9.Doar unul?
10.N-as putea sa incep un blog,pe langa faptul ca nu ma exprim foarte usor in scris,ironic sau nu,ma descurc mult mai bine cu vorbitul in public decat cu scrisul,n-as putea sa ma las atat de expusa…
11.Le dedic in fiecare zi!
12.Oras mic,improvizam o data la cateva zile un cinematograf home made
13.Trebuie sa imi asum mai multe riscuri,am luat-o o data pe drumul asta,nu stiu de ce m-am abatut de la el

Cam astea ar fi obiectivele mele,adaptate la lista ta 😀

Reply
    Lavinia - 03/01/2013

    da, intr-adevar, astea sunt doar 13 cele mai comune obiective, dar daca intr-adevar le facem, atunci ar fi fain 🙂 pai atunci sa ne vedem cu bine la vara in SUA 😀

    Reply
Szasz Sebes Paul - 03/01/2013

Frumoase !

Reply
Alisa - 03/01/2013

Pentru anul 2013 imii doresc cel mai mult sa imi fac imi fac timp pentru pasiunile mele.

Reply

Leave a Reply: