Acasa » Dezvoltare personală » Creativitate » 3 diferențe tehnologice dintre un motor nou și unul vechi

3 diferențe tehnologice dintre un motor nou și unul vechi

Maşinile pe care le folosim zi de zi pentru a ne deplasa s-au schimbat foarte mult în ultimii ani, iar inovaţiile în domeniul auto continuă să apară. Odată cu această schimbare s-au modificat şi componentele acestora. Deşi păstrează carcateristicile de bază din momentul în care a fost inventat, motorul maşinii a suferit schimbări radicale din perspectivă tehnologică.

 

Motoarele auto folosesc principiul combustiei interne pentru a pune autoturismul în mişcare. Astfel combustibilul este amestecat cu aerul, comprimat şi aprins. Acestă aprindere provoacă mai departe mişcarea pistoanelor în sus şi în jos. Aceste pistoane sunt ataşate la un arbore cotit, care transformă mişcarea liniară a pistoanelor în mişcare de rotaţie, prin rotirea arborelui cotit. Mai departe, arborele cotit la rândul său transferă mişcarea spre roţile maşinii, prin intermediul transmisiei.

 

Motoarele mai vechi, V-8, utilizau toţi cei opt cilindri indiferent dacă maşina accelara sau mergeau la ralanti, în schimb motoarele de astăzi au tehnologie care le face să funcţioneze mai inteligent. Astfel ca, motorul foloseşte doar combustibilul de care are nevoie pentru a pune maşina în mişcare. În plus, motoarele hibrid combină motoarele clasice cu cele alimentate electric, sporind astfel puterea motorului fără un consum suplimentar de combustibil.

Motoarele actuale sunt mai eficiente

Evoluţia la nivel tehnologic a făcut ca motoarele maşinilor din zilele noastre să fie mult mai eficiente decât cele din trecut. Combustibilul, cum ar fi benzina, nu este unul deosebit de eficient. Din toată energia produsă, doar 14-30% se transformă în energie care pune maşina în mişcare. Restul se pierde prin mers la ralanti, căldură sau frecare. Iar pentru a reduce din pierderi motoarele din prezent aduc cu sine schimbări tehnologice în ceea ce priveşte eficientizarea consumului. Astfel, injecţia directă a combustibilului în cilindri a dus la o îmbunătăţire de 12% a consumului. De asemenea, turbocompresoarele care reciclează energia aduc o îmbunătăţire a eficienţei cu până la 8%. Aceste turbocompresoare reutilieaza gazele de eşapament pentru a alimenta o turbină care va împinge aer suplimentar în cilindri. Mai mult, cronometrul cu valvă variabilă şi dezactivarea cilindrului sunt tehnologii care permit motorului să utilizeze doar combustibilul necesar, sporind eficiența.

Puterea motorului

Puterea motorului sau caii putere pe care îi are o maşină s-au modificat odată cu dezvoltarea tehnologiilor. Pe lângă faptul că sunt mai eficiente în ceea ce priveşte consumul de combustibil, maşinile moderne sunt şi mai puternice. De exemplu, un model de Chevrolet Malibu din 1983 avea un moto de 3,8 litri V-6, care genera 110 cai putere, comparativ cu un modelul din 2005, care avea un motor de 2,2 litri și genera 144 de cai putere.

Dimensiunea motorului și înlocuirea pieselor

 

Dimensiunea motorului şi schimbarea anumitor componente sunt alte două trăsături care au făcut din motoarele din prezent unele mai bune decât cele din trecut. Astfel, în 2011, un producător de camioane a realizat două versiuni pentru acelaşi model cu motoare diferite. Prima versiune avea un moto de 3,5 litri V-6 și putea genera până la 365 de cai putere, în timp, ce a două versiunea avea un motor mai mare, de 5 litri V-8 care ajungea doar până la 360 de cai putere. Astfel, motoarele moderne produc mai multă putere decât motoarele mai vechi, deşi acestea sunt mai mici. De asemenea, motoarele moderne sunt rezultatul înlocuirii treptate a pieselor mecanice cu cele electronice. Acest lucru se întâmplă deoarece părţile electrice tind să fie mult mai puţin predispuse la uzură şi la rupere decât cele mecanice. Aşadar, carburatoarele încep să fie înlocuite cu sisteme electronice de injecţie a combustibilului, iar senzorii monitorizează aproape tot ce se întâmplă cu maşina noastră.

În concluzie, motoarele maşinilor din prezent tind să fie din ce în ce mai bune, scutindu-ne de vizitele la service pentru piese de schimb pentru motor. Deşi, au dimensiuni mai reduse, motoarele sunt capabile să genereze o putere mai mare, la care se adauga un consum mult mai scăzut de combustibil decât cel pe care îl au maşinile mai vechi. Dacă te gândeşti să îşi îmbunătăţeşti componentele motorului de la maşină, Autohut.ro vine în ajutorul tău cu gamă variată de produse. Iar căutatul pieselor de schimb pentru motor devine doar o amintire, pentru că acum poţi să îşi comanzi piesele auto online.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!