Acasa » Atitudine » 5 butoane enervante

5 butoane enervante

Salut cititorule,

Nu știu dacă ești familiarizat cu acest termen de “buton” atunci când vine vorba de oameni.

Ce? Oamenii au Butoane?

Da au. De fapt, fiecare dintre noi are. Cu cele mai multe dintre ele nu ne-am născut ci le-am învățat pe parcursul vieții.

Dar ce este un buton? Hai sa luăm un exemplu. O varianta simplă este butonul de la mouse sau cel de la tastatură. Apeși pe buton și într-un timp aproape insesizabil de scurt apare și reacția. Atât.

Când vine vorba de noi oamenii, stimulii pot fi de cinci tipuri: vizual(V), auditiv(A), kinestezic(K), olfactiv(O) și gustativ(G). Reacțiile sunt de ordin emoțional de cele mai multe ori.

Un buton poate fi sumarizat astfel:

Buton = Stimul(VAKOG) + Reacție emoțională

Viața poate părea obositoare și mult prea aglomerată atunci cand suntem copleșiți de butoane care ne declanșează stări nasoale in corp. Mai mult de atât, dacă nu ești conștient ce anume se întâmplă în interiorurl tău și ce a cauzat starea în care te afli, riști ca ceilalți să-ți dicteze cum să te simți.

Cine sunt ceilalți? Mass-media (Coca-Cola – “deschide și savurează fericirea”), televizorul, radioul (”asculți și te simți bine”), oamenii din jur.

Cinci Exemple Specifice

1. Claxonul în 0.1 Secunde

Fie că ești pieton, șofer, biciclist, știi despre ce vorbesc. În București este foarte răspândit sindromul. Stai frumos acolo în trafic și aștepți să se facă verde. Se schimbă culoarea semaforului și aproape în același timp, se găsește un “participant la trafic” să claxoneze.

Am avut o perioadă în care conduceam zilnic în București și acest lucru ajunsese să mă enerveze destul de rău. Dacă asta nu era de ajuns, am dat și peste “participanți la trafic” care știau dinainte (cred că numărau sau nu știu cum exact) când se va face verde și claxonau dinainte.

Una peste alta, după mai multe semafoare, îmi dădeam seama că nu-mi plăcea ce se întâmpla cu mine. Nu ma mai putea concentra cum trebuie și ajungeam la destinație într-o stare neplacută.

Dacă claxonatul ar fi singura problemă din trafic…..

2. Eu știu mai Bine

Cunoști situația în care o persoană îți vorbește cu acel ton de superioritate pe care l-au folosit de mai multe ori înainte pentru a-ți arăta cât de deștepți sunt? Îți dai seama că ai intrat în acea stare emoțională negativă chiar înainte ca ei să spună primul cuvânt.

3. Ți-am spus Eu

Asta-i una clasică care nu are nevoie de prea multe descrieri. Nouă oamenilor nu prea ne place să nu ni se dea dreptate. Iar dacă după ce am avut un debate cu o persoană și până la urmă se dovedește că ea a avut dreptate…te uiți la ea și-ți spune: “Ți-am spus eu….”….Aaauci…

4. Sunetul unei Freze Dentare

Dacă ai fost la dentist, cred că deja simți și știi despre ce vorbesc. Un alt exemplu este sunetul unghiilor pe tabla. De obicei nici nu este nevoie să auzi ci doar să vezi pe cineva făcând asta și deja este creată senzația de disconfort împreună cu un maxilar încleștat.

5. Vocea din Capul Tău

Nu, nu am luat-o pe arătură. Este acea voce interioară ce obișnuiește câteodată să nu ne fie de prea mult ajutor.

De exemplu înaintea unui examen: “O să fie greu, dacă îți pică fix ceea ce nu prea ai învățat?”

Când te afli într-o situație jenantă: “Ești praf…știi ce crede lumea despre tine? ….”

S-a terminat tortura

Poți respira ușurat. Probabil că până acum ai experimentat anumite stări emoționale cititind până aici. Tocmai ai trăit pe propria piele ce înseamnă un buton.

Probleme pot apărea atunci când se declanșează mai multe butoane care te fac să te simți nașpa. Precum ai merge pe un teren minat și nu știi de unde va mai bubui la următorul pas.

Cum recunoști butoanele?

Voiam să las la sfârșit asta dar ți-o spun acum: Prin Practică și Determinare!

Dacă vrei să preiei frâiele vieții tale și să te lași apăsat în mod conștient pe vreun buton, atunci fii atent la ce se întâmplă în interiorul tău pe parcursul unei zile. Doar fii atent în primă fază. Identifică ce stimuli declanșează ce butoane.

Chiar dacă sunt stări plăcute sau stări care nu prea îți plac. Fii atent în interior și fă o listă.

Apoi, ce-i de făcut?

Uită-te atent pe listă și gândește-te dacă ai vrea să schimbi ceva. Poate vrei să te relaxezi sau chiar să te bucuri atunci când auzi un claxon, să rămâi indiferent atunci când cineva face pe superiorul sau să nu-ți pese și să mergi cu mai multă determinare înainte când îți spui “Renunță, nu vei reuși”.

În următorul articol voi aborda mai multe tipuri de stimuli apoi îți voi arăta mai multe modalități rapide și eficiente prin care vei avea acces deplin la panoul de comandă din mintea ta.

Pe data viitoare…

Vlad Negrilă
http://calatoriiprinsunet.ro/

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!