Acasa » Cărţi » 5 Cărți care te ajută să crești

5 Cărți care te ajută să crești

La modul general vorbind, aș împărți cititorii în două categorii: cei care citesc de plictiseală/pentru relaxare/ca un mod de a evada din rutină și cei care consideră lectura un mijloc de a învăța. Aceștia din urmă, majoritatea, se orientează spre acele cărți ce țin de sfera dezvoltării personale. Circulă în mod greșit ideea că dintr-o carte de ficțiune nu poți învăța nimic. Doar pentru că scopul lor principal este, să zicem, mai mult de natură estetică, de a ne încânta imaginația și sufletul, nu înseamnă că nu pot fi valoroase și la nivel informațional sau că nu transmit învățături practice.

Interesată fiind de dezvoltare, am ignorat o perioadă scrierile de beletristică, axându-mă pe cele cu rol de self help. Dar într-o zi, saturată de atâta teorie, am realizat că acest gen de cărți oferă adesea informații goale, lipsindu-le emoția specifică romanelor, adică exact acea scânteie care mișcă ceva în tine.

De-atunci, am decis că nu voi mai ignora nici un gen de cărți, pentru că nu știi niciodată sub ce formă se ascunde idea-combustibil de care ai nevoie pentru a pune în mișcare motorașul transformării.

Nici școala, nici oamenii sau orice altă activitate nu a fost pentru mine o unealtă mai eficientă de dezvoltare decât cărțile. Însă, vă avertizez, titlurile pe care eu vi le propun sunt o adevărată provocare, dar și răsplata va fi pe măsură pentru cei ce au curajul, răbdarea să le citească, și mai ales capacitatea de a le înțelege.

Dune, de Frank Herbert – (aici ultimul volum) – N-am să vă dau detalii prea multe despre această carte fiindcă sunt sigură că majoritatea nu o veți citi. Și nici nu vă acuz, miile de pagini, cât au în total cele 7 volume, chiar sunt ceva de speriat. Dar e păcat, fiindcă este un fel de cloșcă cu puii de aur în variantă literară. Impactul ecologiei planetare e poate cel mai evident, dar numai unul, și nu neapărat cel mai important dintre aspectele punctate în această carte. Îmbinând perfect religia cu filozofia și psihologia, pe fondul unor jocuri politice, Dune devine nu doar un fel de lentilă prin care poți să vezi ce armă puternică este limbajul, ci și aproape un manual, care odată descifrat, te învață cum să mânuiești cuvintele pentru a-ți modela realitatea după bunul plac.

Vedanta. 7 pași spre samadhi, de OSHO – (vezi aici alte cărți faine de Osho) – Să vorbesc despre această carte e ca și cum aș încerca să fac o recenzie Bibliei, poate chiar mai greu, pentru că Osho transcende orice categorisire, atingând toate subiectele posibile. Îmbinând înțelepciunea estică și potențialul științific/tehnologic din vest într-o viziune unică, textele sale pun bazele unui om nou, cu picioarele bine înfipte în pământ, dar care în același timp poate întinde mâna și atinge stelele. Fără a sufoca cititorul cu termeni de specialitate (precum alte cărți de spiritualitate), fără a-l agasa și-a încerca să-l îndrepte cu forța spre o disciplină anume, sau a proclama un adevăr unic, Vedanta e cartea care îți dă prilejul și puterea să vezi în tine și să pui capăt iluziilor pe altarul cărora obișnuiai să iți sacrifici timpul și eforturile.

Lasă-mă să intru, de John Ajvide Lindqvist – (am găsit o carte aici) – Până să citesc această carte știam doar de existența filmului pe care poate l-ați văzut și voi. La prima vedere pare doar o altă poveste cu vampiri, de fapt este cea mai atipică. Orice element supranatural trece în plan secund, întunericul luând forma… realității. Surprinzând adesea în mod șocant aspecte sensibile din lumea copiilor, viața lui Oskar te tulbură fâcându-te să te întrebi care sunt de fapt adevărații monștri într-o societate. Dar mai ales, te lasă cu un gust amar când realizezi că atâția ani ai căutat monstrul sub pat și în dulap, când el de fapt se-afla în tine.

Luni de fiere, de Pascal Bruckner – (cartea am găsit-o aici la 11 lei)- Era absolut vital să menționez și această carte și nu întâmplător. Observ în prezent o tendință de imitație, apar ca ciuperile după ploaie tot felul de romane clădite pe tema cuplului modern înlănțuit și torturat de plictiseală. Și nu mă refer în sensul figurat. Bruckner este singurul care a reușit să surprindă fragilitatea relaților din ziua de azi, disecându-le tulburător de detaliat declinul în cuvinte adesea poetice și totuși fără alura de romanticism dăunătoare a altor texte mai recente. Este o carte greu de digerat, controversată și poate doar pentru cei cu un grad mai ridicat de toleranță, dar meritul ei rămâne acela că te face să înțelegi mai bine mecanismele de funcționare a unui cuplu, împiedicându-te să cazi în greșeala tipică de a suplini lipsa de intensitate prin tot felul de comportamente (auto)distructive.

Elixirul numit iubire, de Ramtha – (cartea se poate găsi aici) – cea mai frumoasă și complexă carte citită vreodată despre iubire, ba chiar șocant de tolerantă și cuprinzătoare pentru o lucrare ce consemnează învățăturile unui maestru spiritual. Adresată ambelor părți dintr-un cuplu, răspunde multor întrebări arzătoare, clarificând diferențele dintre bărbat și femeie, cauza lor, dar și felul în care pot fi remediate cele ce îi separă. Într-un limbaj accesibil din care nu lipsește nici umorul, Ramtha vorbește despre iubire în toate dimensiunile ei, atât în plan spiritual cât și carnal, oferind o perspectivă unică și foarte optimistă, fără a exagera, a cădea în capcana clișeelor, sau a fi părtinitor cu o doctrină anume.

Ce alte cărţi care te ajută să creşti cunoşti?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

21 de răspunsuri

  1. Cred ca Tata Bogat Tata Sarac de Robert Toru Kiyosaki ar trebui sa se gaseasca pe lista asta, citi si o sa imi dati dreptate

  2. Consider ca ai de invatat din orice carte. Eu ma axasem la fel ca si tine, pe cele de self help dupa care mi s-a facut dor de beletristica. Acum citesc diverse carti deoarece imi place sa am habar de cate ceva din fiecare domeniu. Dune mi se pare interesanta. Termin Mein Kampf si o consider o optiune pentru urmatoarea alegere.

  3. Multam pentru recomandari, si eu recomand cateva carti motivationale pe care le-am citit: Atitudinea este totul – Jeff Keller, Incepe cu ce nu-ti place – Brian Tracy, Atitudinea oamenilor impliniti – Philip Baker, am si facut recenzii la cartile astea pe site-ul meu.

  4. In opinia mea, cartile din categoria „dezvoltare personala” sunt de cele mai multe ori pseudostiintifice, pseudoteologice si pline de apeluri la sentimente, tehnici retorice si tot felul de masinatiuni lingvistice.
    In plus, multe promoveaza ideea ascensiunii intr-o ierarhie ca ideal in viata (cum sa ajungi bogat si “fericit”, cum sa te autoiluzionezi cu “gandirea pozitiva” etc), propovaduind sistemele piramidale. Altele propovaduiesc tot felul de tehnici manipulatorii ba despre vanzari, ba despre abordarea clientilor dificili, ba despre cum sa iesi in fata si sa fii liderul turmei etc. Pe scurt, tehnici de distorsionare a realitatii.
    De ce oamenii de stiinta si filosofii nu-s bagati in seama si nu apuca sa dicteze directiile de urmat in societate, pe cand niste oratori iliterati stiintific ce propovaduiesc plasmuiri despre „dezvoltarea personala” apar pe toate gardurile?
    De ce carti scrise de autori precum Platon, Aristotel, Marc Aureliu, Seneca, Sf. Toma de Aquino, Sf. Augustin, Dante, Dostoievski, Thomas Mann, V. Hugo etc. nu sunt nici macar mentionate, pe cand ”Supa de pui pt suflet” a lui Canfield, de exemplu, care-i plina de locuri comune si truisme e la rang de mare cinste? Ma intreb cui foloseste asta? Poate celor ce vand iluzii pe post de certitudini, apeluri la sentimente pe post de argumente si tehnici retorice pe post de dovezi…
    Toate astea multumita ideologiei capitaliste, o ideologie a mercantilismului, a negustorilor, a carei principal scop in viata este sa faca profit pe seama turmei.
    Manipularea este efectuata astfel incat oamenilor sa le placa, prin anumite genuri de carti de dezvoltare personala, prin filme, muzica, divertisment sau alte procedee mascate. Sa-mi fie scuzata expresia, insa astazi oamenilor le este vandut rahat cu gust de zahar. Asta este opinia mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!