Știi bucătăriile acelea din filmele americane, în care pare că acolo se petrec toate lucrurile bune, se gătește cea mai gustoasă mâncare și se adună familile fericite, care-și iau micul dejun împreună?
Să recunoaștem, foarte mulți am visat măcar o dată în viață să avem o astfel de bucătărie, care să inspire acel sentiment plăcut de acasă și în care să gătim cu drag, pentru cei dragi din viața noastră.
Însă, revenind cu picioarele pe pământ, cei mai mulți dintre noi locuim în apartamente cu bucătării mai mult sau mai puțin spațioase, care ne condiționează în amenajarea lor. Chiar și așa, faptul că avem parte de bucătării nu la fel de mari ca cele din casele americane, nu ar trebui să ne dărâme visul de a le amenaja așa cum ne-am dorit din totdeauna. Ceea ce vedem în filme și ne oferă senzația de “acasă”, de spațiu primitor, nu sunt neapărat dimensiunile încăperilor, ci mai degrabă, felul în care acestea sunt amenajate.
Mobilă există pe toate mărimile, obiectele de decor sunt în număr nelimitat, singurul element care lipsește din puzzle este creativitatea. Cu ajutorul ei, orice încăpere poate fi transformată așa cum ți-ai dorit dintotdeauna.
Astfel, am cules pentru tine câteva idei de amenajare a bucătăriei, aflate în tendințe în anul 2020, care îți vor stimula imaginația și te vor deschide către noi porți, mai aproape de visul tău.
- Mai întunecos, mai elegant
Aici, ne referim la culorile pe care le alegi pentru amenajarea bucătăriei tale: în 2020, culorile cât mai închise sunt în tendințe, în timp ce albul și-a mai pierdut din popularitate. Dar întunecat nu înseamnă neapărat negru, ci poate fi orice nuanță, de la bleumarin sau maro închis, până la verde închis, pe care le poți mixa cu nuanțe deschise, care conferă luminozitate și contraste plăcute ochiului. Dacă optezi pentru o astfel de bucătărie, așteaptă-te să ai parte de multă eleganță și o senzație de lux în casă, însă și de o întreținere mai serioasă a mobilei, pentru că praful se va observa mult mai ușor. Poti sa incerci si idei contra-regulilor. O rozeta de plafon, intr-o astfel de bucatarie, intareste aerul de “palat”.
- Cuarțul, încă rege în amenajări
Dacă ești fericitul posesor al unei bucătării spațioase, alege cuarțul pentru amenajarea ei. Nu numai că este un material rezistent, ușor de întreținut și cu efecte anti-microbiene, ci emană și eleganță, dacă este mixat cu materialele potrivite. În prezent, datorită evoluției tehnologiei, poți alege dintr-o mulțime de culori sau modele și nu mai ești limitat la o paletă restrânsă de nuanțe, cum era la începutul utilizării lui. Însă, pentru a nu te confrunta cu dificultăți în amenajarea întregului spațiu, mizează pe nuanțele neutre. Iar, dacă-ți dorești o bucătărie fără diferențe prea mari de textură și urmărești un rezultat armonios vizual,, alege o chiuvetă din compozit, material pe care să-l folosești și la blatul mobilei.
- Pardoseală din lemn sau, mai bine, din ceramică?
Să-ți pui pardoseală din lemn masiv este o alegere inspirată când vine vorba de efectul vizual, însă întreținerea lui nu este tocmai ușoară, când vine vorba de bucătării. Vestea bună e că acum poți obține același efect și cu ajutorul ceramicii. Da, da, ai citit bine! Grație tehnologiei, acum nu mai ai de ales dintre două modele de plăci din ceramică, ci dintr-o mulțime de modele, designuri și măsuri, în funcție de preferințe, chiar și un model care să imite foarte bine lemnul. Acest tip de pardoseală este mult mai practic pentru o bucătărie, deoarece poate fi curățat cu ușurință iar libertatea în alegerea stilului potrivit ție este nelimitată.
- Mixul de metale, un joc distractiv
Dacă ești adeptul stilului eclectic, îndrăznește să aduci metal în bucătăria ta și să-l armonizezi cu lemnul sau textura pereților. Utilizarea elementelor din metal aduc un plus de personalitate spațiului, așa că nu fugi de auriu, argintiu sau nuanțele de bronz, ci îmbrățișează-le! Vânează corpurile de iluminat din metal cu sticlă, scaunele cu picioare metalizate, bateriile pentru chiuvetă sau o hotă cu o astfel de textură. Îmbină-le cu blatul din lemn al mobilei sau cu masa și efectul va fi unul foarte cool, extras din zona industrială, însă unul care-și păstrează acea notă primitoare.
- Alb-curat, dar cu o pată de culoare
În ultimii ani, am văzut cum albul a acaparat lumea designului interior și tot mai mulți oameni și-au amenajat casele în alb imaculat. Recunoaștem, efectul vizual este extrem de plăcut ochiului, pentru că inspiră la curățenie, luminează spațiul și conferă un aer primitor. Însă, cum ar fi ca în 2020 să îndrăznești să faci o schimbare și să adaugi o pată de culoare bucătăriei tale? Sparge albul cu un albastru navy, un verde îndrăzneț sau un galben ce-ți aduce aminte de soare. Și combinațiile nu se opresc aici! Alege culorile care îți oferă acea stare de bine, te inspiră și aduc viața spațiului, pentru că în bucătărie ne petrecem o mare parte din viață, nu-i așa?
În plus, nu uita că oricând poți apela la specialiști precum experții în amenajări de la Fabrica de Profile. Aceștia te pot asista în orice proiect, încă din faza de idee.
“În marea de trenduri de amenajarea și în multitudinea de gusturi, am țintit întotdeauna să păstrăm un echilibru plăcut între călite, bun-gust și dorințele clienților noștri. Lucrăm de la 0 proiecte de amenajare, asistăm la toate discuțiile, optimizăm investițiile. Bucătăriile lui 2020, de exemplu, răspund unor cerințe ușor diferite – vorbim de familii tinere, de complexe rezidențiale care adresează un consumator dinamic. Piață se deschide către frumos iar noi avem infrastructură necesară pentru a răspunde competitiv.” declară Dan Panciu, CEO Fabrica de Profile, singurul producător de profile arhitecturale și ornamente de polistiren, cu capital integral românesc.
2 răspunsuri
Mi-a placut articolul, multumesc mult pentru idei.
Imi place cum se vede bucataria in negru, intunecat. La pardoseala as merge pe ceva din lemn, arata foarte elegant.