Foarte mulți oameni aleg cafeaua ca băutura ce dă trezirea de dimineață, dar câți dintre voi ați băut o ceașcă de ceai în ultima săptămână? Iar când spun ‘ceai’ nu mă refer la infuziile de plante sau fructe, ci la cele obținute din planta camellia sinensis. Tradiția ceaiului începe în urmă cu mai bine de 5000 de ani, nu degeaba strămoșii noștri au apreciat planta atât de mult: ceaiul este bogat în beneficii atât pentru trup, cât și pentru suflet. Foarte pe scurt, aș vrea să vă fac astăzi cunoștință cu câteva din aceste beneficii și să vă conving că ceaiul nu este doar băutura asociată cu boala.
1. Ceaiul te ajută să slăbești
Nu este un mit, ci este un lucru dovedit știintific. Studii au arătat că ceaiul conține theaflavine și thearubigine, componente care accelerează metabolismul, astfel un regim de 2-3 cești de ceai verde te va ajuta să scapi zilnic de ~50 de calorii, indiferent de efortul fizic depus. 50 de calorii pe zi s-ar putea să nu ți se pară un mare câștig, dacă însă aduni toate caloriile arse pe parcursul a 3 luni, ajungi la un număr care nu mai este de ignorat.
2. Ceaiul te ține atent, calm și concentrat
Cafeina conținută de ceaiurile verzi și negre are un efect similar cu cel al cafelei. Însă pe lângă asta, în ceai regăsim și o altă componenta numită l-theanina, un amino acid unic care trece de bariera hematoencefalică (blood brain barrier) și afectează direct activitatea neuronală, creând simultan o stare de atenție și relaxare.
Un alt studiu efectuat asupra consumatorilor de ceai din Japonia a arătat că ceaiul scade nivelul de cortisol, cunoscut și ca hormon al stresului.
3. Ceaiul te invită să petreci timp cu tine și cu ceilalți
Dacă amintirile din copilărie ne spun că ceaiul este acea băutură nu tocmai grozavă la gust, pe care o asociem cu boli și răceli, acuma acest lucru nu mai este valabil. În funcție de regiunea de cultivare și metoda de prelucrare, ceaiul poate avea zeci de mii de arome diferite, unele mai gustoase și mai aromate ca celalalte.
O ceașcă de ceai se prepară ușor și îți oferă prilejul perfect pentru a lua o pauză în timpul zilei sau pentru a sta de vorbă cu un prieten drag.
În cursul secolului 17 europenii au descoperit secretele plantei asiatice și au început să o importe în Europa. Drept rezultat, au apărut primele ceainării (teahouse), locuri în care călători, scriitori și intelectuali obișnuiau să se întâlnească, să schimbe idei și povești. Poate de aceea nici nu ar trebui să ne mire afirmația profesorului Alderman de la Princeton University, potrivit căruia iluminismul a luat naștere în Europa tocmai după ce marile orașe fuseseră împânzite de ceainării și cafenele.
4. Ceaiul îți protejează dinții de carii
Ceaiul conține un antioxidant numit catechin, acesta reduce bacteriile din cavitatea bucală. De asemenea, ceaiul are un conținut mic de fluorid, substanță recomandată de medicii dentiști pentru protecția dinților. Un studiu efectuat în 2009 unui lot de 940 japonezi a arătat că cei care consumau ceai verde în mod regulat aveau dinți mai sănătoși decât cei care consumau mai puțin ceai verde.
5. Ceaiul înseamnă tinerețe și sănătate
Ceaiul încetinește deteriorarea celulelor. Fiind bogat în flavonoizi, ceaiul susține regenerarea celulelor, dar și repararea celulelor cancerigene. Numeroase studii au corelat consumul frecvent de ceai cu scăderea riscului de dezvoltare a numeroaselor forme de cancer.
Ei bine, eu cred ca mi-am făcut datoria prezentându-vă câteva informații interesante despre ceai. Dacă v-am trezit curiozitatea mă declar mulțumită, caci micile ‘secrete’ ale ceaiului nu se opresc aici. Pentru mai multe despre ceai vă invit să vă alăturați grupulețului TeaHolics Romania de pe Facebook sau să încercați câteva din sortimentele noastre de pe d’Oro Tea.
Și pentru că tot v-am vorbit așa mult despre ceaiul verde, am să vă recomand pe final ceaiul verde „Viata Vesnica”, o infuzie din categoria lucrurilor ce trebuie gustate, daca nu în fiecare zi, atunci măcar o dată în viață. 🙂
Nu uita să bei ceai azi! 🙂