Acasa » Dezvoltare personală » Care este diferenţa dintre un şef şi un lider?

Care este diferenţa dintre un şef şi un lider?

Care este diferenţa dintre un şef şi un lider?

Definiţiile din DEX spun următoarele:

ȘEF, – Ă, șefi, -e, s.m. și f. 1. Persoană care conduce o organizație, o instituție etc.; conducător. ♦ Persoană superioară în grad sau în funcție altei persoane, considerată în raport cu aceasta; superior. ♢ Șef de orchestră = dirijor. ♦ (Fam.; la vocativ) Termen cu care cineva se adresează unei persoane (socotită egală sau inferioară). 2. (În sintagma) Șef de lucrări = grad didactic în învățământul superior științific și tehnic, intermediar între cel de asistent și cel de conferențiar; lector; persoană care are acest grad. – Din fr. chef.

LÍDER, lideri, s.m. 1. Conducător al unui partid, al unei organizații sindicale etc. 2. Sportiv sau echipă sportivă care se găsește în fruntea unei competiții. – Din engl., fr. leader.

Dar părerea mea este că definiţia „liderului” nu este completă… chiar deloc. Un lider este un „şef informal” al unor „grupări” sau echipe la fel de informale.

În viziunea ta care e diferenţa dintre un şef şi un lider? Când auzi cuvântul „şef” ce fel de om îţi imaginezi? Dar când auzi cuvântul „lider”?

Chiar vreau să ştiu ce păreri mai există.

Sursă definiţii

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

13 răspunsuri

  1. definiţiile din DEX chiar nu ajută să găseşti răspunsul la această întrebare 😉

    doar experienţa şi intuiţia…

    pe şef îl asculţi pt că aşa scrie în fişa postului

    pe lider îl urmezi inidferent ce scrie în fişa postului

    succes 🙂

  2. Dupa mine e simplu… seful iti spune ce sa faci! Liderul iti arata cum sa faci, e un model de urmat.

  3. Cand aud SEF ma gandesc la o persoana:
    – care trebuie sa o slujesc
    – sa fac ce-mi cere
    – ma simt mai inferior cand aud cuvantu sef, s.a.

    Dar cand aud cuvantu LIDER ma gandesc la o persoana:
    – care o urmez care ma conduce spre victorie (pe un drum drept fara gropi)
    – care pot sa am incredere
    – care ma invata
    – un adevarat prieten
    – care ii pasa de mine
    – care are grija de mine, s.a.

  4. Ha, ca sa vezi! Chiar azi ma gandeam la diferenta dintre „sef” si „lider”. Intru pe Motivonti si vad articolul asta… (l-am vazut de-abia azi pentru ca in ultima vreme intru foarte rar pe net -nu pentru ca asa vreau eu-)

    Cred ca majoritatea celor care conduc o firma, un proiect, etc. au schimbat notiunea de „sef” in rau.

    Ma rog, intrebarea era ce fel de om imi imaginez cand ma gandesc la „sef” si ce fel de om imi imaginez cand ma gandesc la „lider”. Ei bine, cand ma gandesc la „sef” imi imaginez un om care da ordine, streseaza angajatul cu mult inaintea unui deadline, urla daca este depasita data de predare a vreunui proiect… in general da numai comenzi si asteapta rezultate. Fix la polul opus gasesc „liderul”, un om puternic, care colaboreaza cu angajatii sau partenerii mai mici, se implica total in atingerea obiectivelor propuse poate chiar de el, ii motiveaza pe cei pe care ii conduce, face sa para ca este unul dintre ceilalti.

  5. Seful e cineva care este cu o treapta mai sus decat mine (ca exemplu) in ierarhia companiei si la fel cum zicea si Stefan Murgeanu e cel caruia ii raspund conform fisei postului.

    LIDERUL este cel caruia ii raspund fie ca scrie sau nu in fisa postului deoarece STIU ca el este in stare sa rezolve orice ne-ar iesi in cale.

  6. dupa mine un sef este cel ce zice:”este obligatoriu sa faci ca mine”, in schimb liderul spune:”e mai bine cum spun eu dar hai sa vedem ce zici tu………poate e mai bine”

  7. ideea e ca un lider iti si arata cum sa si faci, pe cand un sef iti spune doar ce sa faci, neinteresandu-l daca stii sa faci sau cum faci acel lucru…

  8. Seful de obicei conduce pentru ca asta este meseria sa pe cand liderul conduce in mod instinctiv. Un lider nu se alege. El ia acest rol instinctiv, in mod natural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!