Mă întreba acum ceva timp un amic ce este aceea dezvoltare personală, iar eu, ca un specialist ce sunt, am ridicat din umeri, cu grație. Grația venea tocmai din înțelegerea profundă a situației! Și din umor, desigur.
Ce este dezvoltarea personală?
Cel mai ușor mi-a fost să citesc din Wikipedia.
“Dezvoltarea personală include activități și expereințe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezoltare a talenetlor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuie la realizarea aspirațiilor și viselor personale.”
Ce se vinde ca și dezvoltare personală?
În primul rând cărți. Cărțile de dezvoltare personală au umplut librăriile, se vând și online, se traduc, se publică și mai ales se cumpără. Cărțile de dezvoltare personală au succes, sunt citite și apoi recomandate și altora.
În afară de cărți se mai vând conferințe. Și acestea merg bine, poate nu la fel de bine ca și cărțile, dar speakerii umplu totuși sălile.
Mai departe de-atât dezvoltarea personală nu prea mai vinde. Nu mă întreb de ce ci ofer direct răspunsul, punând alte câteva mici întrebări.
Ce se întâmplă când citești o carte care te atinge?
Te transpui, te identifici cu personajele, ajungi să trăiești viața lor.
Ce se întâmplă când citești o carte de dezvoltare personală?
În primul rând te atinge pentru că, o dată, ea prezintă situații reale de viață și, secundo, de cele mai multe ori autorii cărților de dezvoltare personală au darul de a transmite emoție în scris. Și dacă te atinge atunci te transpui, te identifici cu personajele, ajungi să trăiești viața lor. La nivel mental, în timp ce stai comod în hamac, tu de fapt derulezi la nivel mental un scenariu în care te dezvolți personal. La finalul cărții ești pe culmile gloriei și ale succesului, simți gustul împlinirii, ești atât de satisfăcut încât nu are niciun rost să te mai cobori din hamac.
Te-ai dezvoltat personal doar citind o carte?
NU, doar ai citit despre dezvoltare personală.
Conferințele par totuși mai complexe, ia să vedem dacă ele rezolvă problema dezvoltării personale.
Cu ce așteptări mergem la o conferință de dezvoltare personală?
Eu mă aștept să aflu noi soluții de rezolvare a unor probleme specifice
Îmi oferă conferințele soluții?
Da, la nivel teoretic îmi oferă de cele mai multe ori o direcție.
M-am dezvoltat personal dacă am luat la cunoștință de existența unei direcții?
Nu. La fel ca și în cazul autorilor de cărți de dezvoltare personală, conferențiarii motivaționali au darul de a transmite emoție și de a ne face să simțim deja gustul schimbării, al succesului. La conferință totul pare simplu, soluțiile sunt clare, ușor de aplicat iar speakerul este garantul reușitei mele. Din păcate acesta este doar un scenariu mental al cărui final se consumă chiar înainte să ies din sală. Acasă ajung tot eu, la fel de ne-dezvoltat personal ca la început.
Ce este dezvoltarea personală?
“Dezvoltarea personală include activități și expereințe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezoltare a talenetlor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuie la realizarea aspirațiilor și viselor personale.”
Am reluat o parte a definiției de la început și am subliniat cuvântul cheie: ACTIVITĂȚI. Activități ale tale, ale celui care vrea să se dezvolte personal, nu ale scriitorului sau ale oratorului. Nu este suficient să citești sau să asculți despre cum au făcut alții. Dezvoltarea personală este acțiune, mișcare, este despre a face tu. În aceeași definiție găsim direcții precum sportul, muzica, dansul,scrisul, incantațiile, psihoterapia…toate acestea îl presupun pe a face. Nu este suficient să citești despre ele din hamacul tău. Ca să te dezvolți personal este nevoie să te dai jos din hamac și să faci.
Nu este suficient să mergi la o conferință și să-ți trăiești la nivel mental scenariul reușitei, trebuie să și acționezi în direcția propusă.
Și acum sigur o să-ți vină să întrebi cum? Iată: te dai jos din hamac, îți părăsești zona de confort, îți cauți un punct de sprijin care să te acompanieze o parte din drum până reușești să te susți singur și începi să mergi, cu pași mici pentru că ești deja în zona de stress și nu-i tocmai confortabil. Esențial este ca pașii să fie mici și să ai totuși un punct de sprijin! Un pas mare te duce direct în zona de panică și de acolo calea cea mai sigură este înapoi în zona ta de confort unde probabil vei mai petrece mult timp citind cărți de dezvoltare personală fără să faci nimic altceva.
Spor la citit sau drum bun, fiecăruia după cum alege să se dezvolte!