Știu că toată lumea iubește nespus de mult deadline-urile. Acele limite temporale care ne îndeamnă să folosim cuvinte speciale din toate limbile pe care le cunoaștem. Acest cuvânt minunat (deadline n.a.) care ne arată cât de repede trece timpul, acest concept care ne stresează chiar și în cele mai fericite clipe. Ei bine, ce-i de făcut?
Părerea mea coincide cu vorba englezului: „if you can’t beat them, join them.”
Nu procrastina!
Este cea mai bună regulă de urmat atunci când ai în față un deadline. Cine a spus „nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi” nu vroia să fie cicălitor ci era conștient că mâine apare mereu câte ceva care te face să amâni mai mult deadline-ul.
Folosește-ți ideile!
Când îți vine o idee, folosește-o. Nu contează că te uiți la un film sau ești la masă. Ia o foaie, un laptop, ce-ți vine în mână și scrie, desenează, schițează, sau orice implică proiectul de a cărui deadline vrei să scapi. Nu te gândi că o să-ți amintești ideea mai târziu. Niciodată nu se întâmplă asta. Vei pierde poate cea mai bună idee pe care ai avut-o și astfel proiectul va fi mai slab și tu te vei apropia din ce în ce mai mult de deadline.
Organizează-ți timpul!
Ideea de time management nu este doar o altă chestie corporatistă menită să-ți dea peste cap viața. Cu cât îți organizezi mai bine viața, cu atât poți să duci la capăt mai multe lucruri. Dacă ai grijă de timpul pe care îl ai la dispoziție poți să faci orice îți propui. Totuși cel mai important aspect este să nu pierzi inutil timpul.
Alege-ți prioritățile!
Cu cât deadline-ul e mai aproape cu atât proiectul devine mai important. Alege ordinea în care faci lucrurile astfel încât viața ta să nu devină din ce în ce mai stresantă în loc să fie din ce în ce mai liberă. Cu cât termini mai repede task-ul pe care îl ai, vei scăpa foarte ușor de deadline.
Apreciază-ți corect capacitățile!
Ai grijă atunci când primești un deadline. Dacă știi că nu ești capabil să-l respecți, cere din start o extensie. Nu risca să ceri timp în plus când deadline-ul expiră, poți să fii exclus din proiect și munca pe care ai depus-o să fie în van. Dacă știi că nu ai timp să te ocupi de ele, nu-ți fie frică să spui nu proiectelor care ți-ar umple până la refuz viața. Îți vei face un serviciu și ție, dar și celui care vrea să-ți înmâneze proiectul.
Motivează-te!
Cine te poate motiva mai bine decât tine? Oferă-ți mici recompense atunci când duci la capăt ce ți-ai propus. De exemplu astăzi mi-am cumpărat un corn cu ciocolată pentru că am scris mai mut decât îmi propusesem la un proiect. Lucrul ăsta m-a motivat îndeajuns să scriu și mâine pentru proiectul respectiv, poate să-l termin. Ține minte că nimeni nu știe ce îți dorești mai bine decât știi tu.
Încearcă să urmezi aceste sfaturi și vei vedea că deadline-urile vor deveni doar niște limite fictive. Dacă aplici cum trebuie aceste lucruri vei termina munca mult înaintea termenelor limită.