Sănătatea, probabil, nu este cel mai important lucru, însă nimic nu mai contează atunci când nu o ai.
S-ar putea sa nu pui prea mare preț pe sănătate sau pe siguranță, mai ales cea auto. S-ar putea să conteze mai mult design-ul mașinii, culoare, puterea și opțiunile interesante pe care le are. Astea îți atrag atenția în primul rând când testezi sau admiri o mașină.
Totuși… dacă se întâmplă să ai un eveniment neplăcut cu mașina, cât de mult mai contează design-ul, culoarea sau opțiunile acesteia?
Corect, nu mai contează deloc. Tot ce contează în acel moment este ca mașina să fie bine înarmată cu măsuri de siguranță.
S-ar putea să spui: Acest lucru nu mi se poate întâmpla mie. Eu sunt un șofer bun.
Totuși statisticile te contrazic. În 2016 s-au înregistrat aproximativ 27.000 de accidente auto doar în România.
27.000 de mii… îți dai seama ce înseamnă asta? Adică în fiecare zi au loc 74 de accidente auto. În fiecare oră cel mai porbabil au loc 3 accidente.
Ce te face să crezi că în următoarea oră nu ai putea fi tu acea persoană.
Faptul că ai experiență nu înseamnă că nu ar trebui să îți iei toate măsurile de siguranță, astfel încât în cazul unui accident să ieși teafăr și mașina să o poți arunca liniștit la gunoi. Nu pune accent pe frumusețe ci pe cât de sigură este ea.
Vă propunem 5 recomandări de care să aveți în vedere la o mașină:
1: Airbag-ul
Dacă cumpărați o mașină second-hand, asigură-te că are airbag-uri funcționabile. Probabil să fie unul dintre detaliile importante la o mașină pe care ar fi necesar să le verifici înainte de a face tranzacția. În caz de accident, să te poată ține în siguranță deplină.
2. Anvelope și jante potrivite
Acum spre final de iarnă a început să vină și zapada, așa că nu este târziu să te asiguri că ai anvelopele de iarnă la o calitate bună. Noi vă recomandăm anvelope de iarna de la Anvelostar.
Desigur că să nu uităm și de jante de la Autolux, ambele importante pe timp de iarnă.
3. Nivelul de siguranță al mașinii
Verifică nota de siguranță a mașinii. Dacă mașina are nivelul 5 de siguranță, este nota maximă și te asigură că are grija de tine în caz de accident.
4. Revizia tehnică la timp și fără șmecherii
Este foarte important să faci revizia tehnică la timp, corectă și fără bani în plic. Este spre siguranța ta, a familiei tale și nu în ultimul rând a celor din jurul tău. Dacă te ignori pe tine, nu uita, poate suferi persoana de alături. Repară mai bine orice detaliu al mașinii care știi că nu este ok.
6. Cursuri de conducere defensivă.
Există diferite cursuri pe internet pe care le puteți accesa, una dintre firmele pe care le-am testat și fac niște cursuri excelente este firma Seatbelt.
Bonus: Nu uita de centură. S-ar putea să nu fie foarte comodă, câteodată, însă în caz de accident te poate salva. Sunt multe cazuri în care persoanele în urma accidentului de mașină au ieșit nevătămate, deoarece purtau centura de siguranță. Excepție fac femeile însărcinate, dar în ultimul timp s-au pus accent pe diferite pozitii prin care îți poți pune centura dacă ești însărcinată.
Dacă nu faci toate aceste lucruri pentru tine... măcar fă-le pentru o persoană dragă. Ei se bazează pe tine ca să ajungi teafăr și nevătămat acasă.