Prima experiență sexuală este, de cele mai multe ori, un moment tensionat și epuizant din punct de vedere emoțional, atât pentru fete, cât și pentru băieți, și asta pentru că vine la pachet cu multe incertitudini. Oare cum va fi? Voi ști ce să fac? Acestea sunt câteva dintre cele mai comune întrebări pe care sigur ți le pui și tu, în cazul în care te pregătești pentru acest pas. La aceste întrebări, specialiștii Planifică Neprevăzutul ți-au pregătit nu doar răspunsurile căutate, cât și alte sfaturi utile pentru a avea o primă experiență sexuală cât mai reușită.
Întâi de toate trebuie să vorbim despre decizia de a face sex. Înainte de a face acest pas, asigură-te că decizia îți aparține în totalitate și că nu te lași influențat de cei din jur, de prietenii tăi sau chiar de cel cu care ești într-o relație. Doar pentru că o bună parte din prietenii tăi sunt activi sexuali, asta nu înseamnă că trebuie să-ți începi și tu viața sexuală tot atunci. Important este să te simți pregătit/ă, nu numai din punct de vedere fizic, dar mai ales emoțional. De asemenea, trebuie să știi că nu există o vârstă standard la care trebuie să îți începi viața sexuală. La unii, prima experiență sexuală are loc mai repede, iar la alții mai târziu.
Totodată, pentru ca prima experiență sexuală să fie una plăcută, ar fi bine ca partenerul sau partenera ta să fie o persoană de încredere, de care să te simți atras/ă și pentru care să ai sentimente. Ar fi ideal ca persoana respectivă să îți înțeleagă temerile și să aibă răbadare cu tine, căci experiența sexuală se capătă în timp, e normal ca prima dată să nu fie tocmai ca în filme.
Pierderea virginității
Deși nu există o definiție unanim acceptată pentru pierderea virginității, majoritatea consideră penetrarea (penis în vagin) ca fiind primul contact sexual. Așadar, după primul contact sexual, chiar dacă durează doar câteva secunde, atât fata, cât și băiatul nu mai sunt virgini.
La unele fete, odată cu primul contact cu penetrare, himenul se poate rupe, provocând durere, însă intensitatea acesteia diferă de la persoană la persoană. Durerea poate să fie însoțită de o mică sângerare, dar acest lucru nu este valabil pentru toate fetele. În cazul unora, himenul este mai elastic și nu se rupe, de aici și lipsa sângerării.
Ce este himenul, probabil te întrebi. Există numeroase confuzii cu privire la zona de intrare in vagin, mulți crezând că himenul acoperă în totalitatea deschiderea cavității vaginale. În fapt, himenul nu acoperă întreg vaginul, fiind o membrană fină și transparentă care separă cavitatea vaginală de zona labiilor, având mici deschizături care permite menstruației să treacă. Important de menționat este faptul că nu toate femeile au același tip de himen, existând și cazuri în care unele dintre acestea se pot naște fără himen.
Iritațiile sau durerile din timpul sexului vaginal pot fi datorate și lubrifierii insuficiente a vaginului. Dacă vaginul nu este îndeajuns de bine lubrifiat natural (lucru care se poate obține deseori printr-un preludiu mai lung) se recomandă folosirea unui lubrifiant sexual, care face sexul cu mult mai confortabil.
La băieți, echivalentul ruperii himenului este ruperea frâului preputial (sau a “aței”, cum mai este denumită în popor). Penisul este acoperit la exterior de o pieliță retractabilă. Frâul prepuțului sau ața este porțiunea de țesut elastic din partea posterioară a penisului. Când penisul intră în erecție, glandul iese de sub prepuț, iar frâul prepuțului împiedică prepuțul să se retragă complet. Prima penetrare forțează retragerea prepuțului spre baza penisului în așa fel încât ața se poate rupe total sau parțial. În acest caz pot apărea dureri de intensitate mai mică sau mai mare, precum și o mică sângerare.
CONTRACEPȚIA!
Indiferent că este primul contact sexual sau nu, atât timp cât este neprotejat, există riscuri de instalare a unei sarcini. Tocmai de aceea înainte de începerea vieții sexuale, este bine să cunoști măcar informațiile de bază despre metodele contraceptive existente, alături de avantajele și dezavantajele fiecăreia.
De exemplu, dacă ești într-o relație stabilă, pilulele anticoncepționale sunt o metodă sigură și eficientă, care împiedă instalarea unei sarcini. Femeia trebuie să ceară recomandarea unui medic ginecolog, care îi paote recomanda pilulele potrivite. Apoi, acestea trebuie administrare în fiecare zi, la aceeași oră și asigură protecția inclusiv în pauza de 7 zile dintre folii, când de regulă vine menstruația.
De asemenea, foarte folosit în cazul primelor contacte sexuale este și prezervativul. Pe lângă accesibilitatea lui, prezervativul mai are și un avantaj pe care nicio altă metodă contraceptivă nu îl are, și anume acela că protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Ce face prezervativul? Împiedică spermatozoizii să ajungă în trompele uterine și, astfel, la ovul. Neavând loc întâlnirea dintre celula reproducătoare a bărbatului (spermatozoidul) și cea a femeii (ovulul), sarcina nu este posibilă. Un alt lucru important de știut este că prezervativul se folosește atunci când penisul este în erecție. Pentru o utilizare corectă și eficientă, prezervativul se rulează spre exterior.
Dacă știi toate aceste lucruri, tot ce îți rămâne de făcut este să te decizi când ai suficienta pregătire emoțională pentru a te bucura de prima experiență sexuală. Și nu uita că pentru orice întrebări sau nelămuriri vizavi de sex și contracepție, specialiștii Planifică Neprevăzutul îți sunt alături la această adresă: www.planificaneprevazutul.ro.