Un somn de calitate este garantul succesului în viața de zi cu zi. Fie că ai de finisat o prezentare la serviciu sau ai nevoie de forță pentru a ține pasul cu copiii toată ziua, o noapte de somn profund și odihnitor îți poate asigura energia necesară. Dar ce faci atunci când nopțile sunt albe și somnul se lasă așteptat? Statisticile arată că în epoca noastră tot mai mulți adulți suferă de tulburări de somn, care se lasă cu consecințe grave asupra stării de sănătate. Mai jos îți prezentăm câteva idei cum să scapi de insomnii și să-ți asiguri un somn cât mai calitativ:
- Stabilește-ți o rutină și respect-o. Încearcă să scapi de activitățile imprevizibile și de solicitările care apar chiar înainte de somn. Acestea îți vor aduce senzația de stres și vor alunga, cu siguranță, somnul. Fie că e vorba de cana cu lapte cald, băi cu aromaterapie sau o carte bună înainte de somn, rutina respectată seară de seară te va ajuta să-ți pregătești organismul de odihnă, relaxându-ți astfel corpul și minte.
- Fă exerciții în timpul zilei. Sportul va contribui la oxigenarea corectă a organismului și îți va îmbunătăți circulația sangvină, ambele fiind factori care influențează calitatea somnului, potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate şi nutriţie. Totodată, sportul îți va asigura doza necesară de extenuare pentru a te bucura cu adevărat că ai ajuns în pat.
- Meditează. Unul din principalii perturbatori ai somnului sunt grijile și gândurile care-ți invadează conștiința. Meditația te va ajuta să-ți liniștești gândurile, iar tehnicile de respirație asociate meditației, îți vor asigura doza necesară de relaxare.
- Pregătește-ți spațiul pentru somn. Aerisește bine camera, împrospătează aerul cu ajutorul bețișoarelor aromate, așterne cele mai calitative cearșafuri pe care le ai. Tratează-ți dormitorul ca pe un adevărat iatac regal și somnul îți va fi la fel. De asemenea, repară tot ce e de raparat, dacă ți s-a defectat laptopul, du-l la un service laptop, dacă a ars un bec – schimbă-l, crează-ți propriul confort moral.
- Deconectează toate luminile. Medicii susțin că orice sursă de lumină îți poate deteriora calitatea somnului. Felinarul de după geam sau beculețul de la încărcătorul laptopului, toate necesită a fi acoperite sau deconectate. Pe lângă un somn de calitate, vei contribui la salvarea planetei, economisind resurse energetice.
- Renunță la mâncatul înainte de somn. Un stomac plin îți va distruge somnul, cu siguranță. Organismul va fi nevoit să mobilizeze resurse pentru prelucrarea cinei târzii și în loc să te bucuri de odihnă, te vei frământa în agitația procesării mâncării. Încearcă să înlocuiești cina târzie cu o gustare ușoară, precum un fruct, niște nuci sau o cană cu lapte cald.
- Mergi la medic. Dacă îndeplinești toate recomandările de mai sus și tulburările de somn persistă o perioadă îndelungată de timp, consultă un medic. Sursa insomniei ar putea fi o problemă de sănătate. Un medic te-ar putea ajuta să identifici problema și soluțiile potrivite pentru rezolvarea ei.