Acasa » Dezvoltare personală » Altele » Ce sunt chisturile ovariene și care sunt cauzele apariției lor?

Ce sunt chisturile ovariene și care sunt cauzele apariției lor?

Ovarele sunt părți ale aparatului reproductiv feminin, acestea situându-se în abdomenul inferior, de ambele părți ale uterului. Astfel, în fiecare lună, ovarele eliberează câte un ovul în interiorul unui săculeț mic, numit folicul.

Când ovulul este pregătit, foliculul se deschide pentru a-l elibera. Daca săculețul nu reușește să se deschidă, rezultă un chist folicular, ce nu produce simptome de obicei și adesea dispare în 1-3 luni.

Astfel, majoritatea femeilor ajung la un moment dat să aibă chisturi ovariene, chisturi ce dispar de la sine nefiind dureroase și fiind inofensive, însă devine necesar consultul în momentul în care chistul ovarian apare însoțit de mai multe simptome precum și de dureri.

Apariția chisturilor ovariene poate depinde însă de câțiva factori de risc. Așadar, persoanele care au deja un istoric de chisturi ovariene, cele care au primit un diagnostic de endometrioză sau de sindrom al ovarelor polichistice, care iau tratament pentru probleme hormonale, gravidele dar și cele ce prezintă o infecție pelvină pot prezenta la un moment dat chisturi ovariene.

De asemenea, aproximativ 8% dintre femeile aflate în premenopauză dezvoltă chisturi mari care necesită tratament.

Câte tipuri de chisturi ovariene există și cum se deosebesc?

Există câteva tipuri de chisturi ovariene, majoritatea fiind benigne (necanceroase). Cel mai frecvent tip de chist ovarian este numit chist funcțional și se formează în general în timpul ovulației.

De asemenea, chisturile funcționale pot fi de două tipuri: chist folicular și chist de corp luteal. Ambele tipuri de chisturi se dezvoltă ca parte a funcției naturale a ovarului.

Chistul ovarian folicular se poate forma atunci când nu se produce ovulația sau atunci când un folicul involuează spontan, devenind atretic. Un astfel de folicul apare, de obicei, la momentul ovulației și poate crește până la aproximativ 2,4 cm în diametru. Ruptura acestei formațiuni poate crea durere ascuțită în abdomen. Această durere, numită de specialiști și ” mittelschmerz” sau “durere de mijloc”, apare în ziua a 14-16 a ciclului menstrual, fiind prezentă la aproximativ un sfert dintre femeile ce au avut diagnosticul de chist ovarian folicular.

Chistul de corp luteal, numit și chistul de corp galben, apare de obicei după ce un ovocit a fost eliberat dintr-un folicul. Astfel, după ce a avut loc ovulația, foliculul golit de lichid devine un corp luteal (corp galben). În cazul în care nu se produce o sarcină, acest corp se dezintegrează și dispare.

Însă, uneori, acest corp persistă câteva săptămâni și se umple cu fluid sangvinolent, transformandu-se într-un “chist de corp galben” sau “chist luteal”. De obicei, acest chist nu produce nici un simptom și în general dispare spontan.

Alte tipuri de chisturi

Chist hemoragic- apare când sângerarea are loc în cadrul unui chist.

Chisturi endometriale – chisturi formate la femei cu endometrioză. Chisturile ovariene endometrioide prezintă, de cele mai multe ori, un conținut “ciocolatiu”, roșu-brun și pot avea o mărime de 0.75-8 cm. Specificul endometriozei este recidiva. De aceea, operația este obligatorie pentru stabilirea, cu certitudine, a unui diagnostic de endometrioză, însă nu oferă și garanția vindecării totale, boala putând să reapară.

Chistadenoamele – sunt un tip de tumoră benignă care se dezvoltă din țesut ovarian și sunt adesea umplute cu o substanță numită mucus. O caracteristică aparte a acestor chisturi ar fi capabilitatea de a atinge dimensiuni gigante.

Chisturi dermoide – chisturi umplute cu păr și alte țesuturi. Acestea sunt un tip de tumori benigne numite teratom. Apar preponderent la persoanele tinere și pot atinge până la 6 cm în diametru. Aceste chisturi devin dureroase prin inflamație sau torsiune. Un chist torsionat produce dureri abdominale severe și necesită operație.

Ovarul polichistic – se diagnostichează pe baza unui ovar crescut în dimensiuni. În general, ovarul prezintă mai multe chisturi dispuse pe toată suprafața acestuia. În cele mai multe cazuri, ovarul polichistic este descoperit în urma unui consult ecografic, fiind prezent în general la persoane asimptomatice sau care prezintă dureri infime.

Sindromul ovarelor polichistice implică simptome metabolice și cardiovasculare legate de creșterea rezistenței la insulină. Aceste riscuri includ creșterea toleranței la glucoză, diabet de tip 2, precum și creșterea tensiunii arteriale.

Acest sindrom este asociat cu infertilitatea, sângerările anormale, o creștere a avorturilor spontane, dar și multor probleme din timpul sarcinii. Aproximativ 4% -7% din femeile de vârstă reproductivă suferă de acest sindrom care este asociat cu un risc crescut de cancer endometrial.

Care sunt simptomele caracteristice unui chist ovarian?

Simptomele chisturilor ovariene pot include, pe lângă durere:

presiune, balonare sau umflarea abdomenului;

dureri la defecare;

dureri pelvine cu puțin timp înainte sau după începerea unei perioade menstruale;

durere la contactul sexual sau durere pelvină în timpul mișcării;

durere pelvină ușoară, constantă;

durere pelvină bruscă și intensă;

modificări ale perioadelor menstruale (pot apărea în cazul unui chist de corp luteal);

Complicații ale chisturilor ovariene

În general chisturile ovariene dispar de la sine, în timp. De cele mai multe ori complicațiile apar în cazul în care acestea se rup iar lichidul din ele se scurge în spațiul din jurul său. Chiar și în acest caz, intervenția chirurgicală devine obligatorie doar dacă ruperea acestora duce la sângerare ( în cazul chisturilor hemoragice).

Alte complicații pot apărea în cazul chisturilor dermoide, când acestea suferă o torsiune, în acest caz operația fiind necesară.

Metode de tratament pentru chisturile ovariene

Tratamentul în ceea ce privește chisturile ovariene este unul variat și depinde de tipul chistului, mărimea acestuia, localizare, precum și de caracteristicile pacientei (vârstă, sarcini anterioare, etc.). Pentru chisturile funcționale singurul tratament îl reprezintă monitorizarea acestora, ele dispărând de la sine.

Tratamentul medicamentos în cazul chisturilor ovariene

Tratamentul medicamentos este unul variat și se stabilește în funcție de tipul chistului precum și de starea acestuia. Astfel, tratamentul poate consta în:

Pilule contraceptive – pot fi folosite în scop de prevenție, acestea împiedicând apariția viitoarelor chisturi, însă neajutând la absorbția chistului deja present.

Calmante – pot fi folosite în cazul chisturilor dureroase, acestea scăzând gradul de incomfort adus de chist.

Medicamentație pentru infertilitate sau pentru întârzierea/lipsa menstruației (În cazul ovarelor polichistice ce pot produce probleme de infertilitate).

Intervenții chirurgicale aplicabile in cazul chisturilor

Nu întotdeauna este necesară o intervenție chirurgicală, în general apelându-se la aceasta numai în cazul în care:

  1. Chistul depășește 2cm, este mare sau continuă să crească
  2. Acesta nu dispare după 2-3 cicluri menstruale
  3. Este un chist dureros
  4. Chistul este torsionat
  5. Chistul nu arată ca un chist funcțional

Pentru chisturile endometriale, chistadenomele și chisturile dermoide, tratamentul este adesea îndepărtarea chirurgicală a chistului. Dacă este suficient de mic, medicul îl poate elimina prin laparoscopie. Dacă are un diametru mai mare, procedurile disponibile sunt:

Chistectomia ovariană – îndepărtarea chistului;

Ooforectomie parțială – îndepărtarea chistului și a unei porțiuni a ovarului;

Salpingo-ooforectomie – îndepărtarea chistului, a ovarului și a trompei uterine;

Histerectomie abdominală totală cu salpingo-ooforectomie bilaterală – îndepărtarea chistului, atât a ovarelor, a trompelor uterine, cât și a uterului. Această procedură este folosită doar atunci când chistul este canceros.

Astfel, în funcție de tipul chistului, precum și de dorințele pacientei, se poate apela la următoarele intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea chistului:

Laparoscopie

Majoritatea chisturilor pot fi îndepărtate cu ajutorul laparoscopiei. Acesta este un tip de intervenție chirurgicală în care se fac mici tăieturi în burtă și gazul este suflat în pelvis pentru a permite chirurgului să vă acceseze ovarele.

Un laparoscop (un mic microscop în formă de tub cu o lumină la capăt) este trecut în abdomen, astfel încât chirurgul să poată observa organele interne. Chirurgul îndepărtează apoi chistul prin micile tăieturi ale pielii. După ce chistul a fost îndepărtat, tăieturile vor fi închise folosind cusături dizolvabile.

Laparoscopia este o metodă preferată de paciente deoarece provoacă mai puțină durere și are un timp de recuperare mai rapid. Majoritatea pacientelor pot pleca acasă chiar în aceeași zi.

Tratament clinic chirurgical (Laparotomie)

Dacă chistul este unul deosebit de mare sau există șanse să fie canceros, poate fi recomandată o laparotomie.

În timpul unei laparotomii, se face o singură tăietură mai mare în burtă pentru a oferi chirurgului un acces mai bun la chist. Întreg chistul și ovarul pot fi îndepărtate și trimise la un laborator pentru a verifica dacă acesta este canceros. Pentru a închide incizia se vor folosi cusături sau capse.

Este posibil ca internarea să dureze câteva zile după o astfel de procedură.

 
Ce se întâmplă după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a chistului?

Timpul necesar recuperării după operație este diferit pentru fiecare pacient în parte. După ce chistul ovarian a fost îndepărtat, există posibilitatea de a simți dureri de burtă, însă acestea ar trebui să dispară în câteva zile.

După o laparoscopie sau o laparotomie, poate dura până la 12 săptămâni până când puteți relua activitățile normale.

Dacă chistul este trimis spre testare, rezultatele vor fi disponibile în câteva săptămâni și doctorul va discuta cu dumneavoastră dacă va fi sau nu nevoie de tratament suplimentar.

Contactați medicul dacă prezentați următoarele simptome după operație:

sângerări abundente;

dureri severe sau umflături în abdomen;

Febră;

scurgeri vaginale închise la culoare sau urât mirositoare.

Putem preveni apariția chisturilor?

Nu, nu putem preveni apariția chisturilor ovariene funcționale, mai ales dacă pacienta încă ovulează (nu se află la menopauză). Însă, dacă apariția chisturilor ovariene este una repetitivă, doctorul poate prescrie contraceptive pentru a opri ovulația. Astfel va scădea riscul de apariție a unor chisturilor noi.

Echipa de la Clinica VenArt este formată din chirurgi renumiți la nivel național și internațional, care asigură pacienților servicii medicale de cea mai bună calitate datorită nivelului ridicat de competență și a dotărilor și aparaturilor performante ale clinicii.

Din anul 2013 până în prezent la Clinica VenArt au fost tratați cu succes peste 9.000 de pacienți. Aflați mai multe informații despre:  proctologie, orl cluj, ginecologie cluj.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!