Acasa » Dezvoltare personală » Programe » Tehnologia – Catalizator sau Obstacol pentru Interacțiunile dintre Oameni?

Tehnologia – Catalizator sau Obstacol pentru Interacțiunile dintre Oameni?

Progresul tehnologic ne-a ajutat să depășim mari obstacole și continuă să ne influențeze fiecare aspect al vieții. Folosim dispozitivele mobile în fiecare zi pentru a rezolva probleme complicate, pentru a comunica și pentru divertisment. Fie că alegem jocuri video în single player sau multiplayer, ori optam pentru sloturi precum Book of Ra, ne asigurăm doze de diverisment zilnic. Rețelele sociale ne mențin în contact direct și permanent cu prieteni și cunoscuți și crează impresia că suntem mereu conectați. Toate aceste beneficii vin la pachet cu dezavantaje ce ne afectează indirect și uneori prea subtil pentru a ne da seama.

Un mod diferit de a experimenta jocurile

În trecut, jocurile erau expresia cea mai simplă și distractivă a interacțiunilor dintre oameni intrun cadru competitiv și relaxant. Prezența fizică a jucătorilor era esențială în cea mai mare parte a cazurilor, ceea ce îi determina pe oameni se facă un efort suplimentar să se întâlnească. Evident, multe oportunități de divertisment erau ratate tocmai din cauza că întâlnirile nu erau întotdeauna posibile. Oamenii aveau mai puține ocazii să își manifeste spiritul competitiv prin jocuri, dar experiența era autentică și personală.  

În prezent, jocurile nu mai necesită interacțiune directă, în condițiile în care cele mai populare genuri sunt disponibile pe computer și dispozitive mobile. Smartphone-urile și tabletele ne permit să jucăm orice, oricând, chiar și atunci când nu avem o conexiune la internet. Cele mai competitive jocuri sunt cele jucate împotriva sau împreună cu alți participanți, dar jucătorii recreaționali au sute de alte opțiuni atractive. Un simplu click este suficient pentru a lansa jocul și de a umple timpul liber cu divertisment.

Prețul plătit pentru acest acces facil și imediat la jocuri este autenticitatea și în unele cazuri înstrăinarea față de ceilalți jucători. Pe internet, interacțiunile dintre oameni sunt diferite, iar în cazul jucătorilor online aceștia se manifestă de multe ori în moduri complet atipice. În momentul în care concurezi cu oameni pe care nu îi cunoști și pe care nu îi mai întâlnești o dată ce jocul s-a încheiat, ești mai puțin interesat să cunoști persoana. Rezultatul este o interacțiune superficială și în cele mai rele cazuri tensionată, ca urmare a modului distorsionat în care unii oameni percep competiția specifică jocurilor.

Prietenii superficiale și aparente

Cel mai important mod în care telefoanele mobile au influențat interacțiunea dintre oameni e relaționarea prin rețele sociale. Majoritatea oamenilor au conturi online și grupuri de prietenii și urmăritori cu care sunt aparent în contact permament. Orice informație poate fi transmisă imediat printr-o postare și orice activitate împărtășită cu alții crează iluzia unei comunicări permanente. Evident, diferenta dintre esență și aparență este considerabilă, în condițiile în care oamenii încearcă să proiecteze cea mai bună imagine posibilă pe internet.

Unul dintre dezavantajele majore ale comunicării online e acela că descurajează inconștient interacțiunile fizice între persoane. În momentul în care avem senzația că suntem în permanență în contact cu oamenii, nu mai simțim nevoia de a ne întâlni cu ei fizic pentru a comunica. Rețelele sociale și aplicațiile de mesagerie online ne crează iluzia unor interacțiuni autentice și ne demotivează să inițiem întâlniri. Cu cât programul este mai încărcat, cu atât mai mult suntem înclinați să mutăm comunicarea exclusiv în online.

Pe termen lung, absența interacțiunilor sociale nu poate fi suplinită de comunicațiile online și duce la deteriorarea relațiilor de prietenie. Procesul este gradual și de multe ori insesizabil, însă fractura poate fi ireversibilă pe termen lung. Tehnologia este un lucru minunat iar progresul tehnologic inevitabil și benefic, atâta timp cât ne bucurăm de el cu moderație. Fie că este vorba de modul în care comunicăm cu alții sau concurăm în diverse jocuri este esențial să existe un echilibru între activitățile online și offline. 

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!