Adolescenții sunt într-o continuă dezvoltare fizică, mentală și emoțională și au nevoie de sprijinul și încurajarea părinților pe măsură ce se maturizează. Chiar dacă este un proces dificil și, de cele mai multe ori, copiii transmit prin comportamentul lor că nu au nevoie de compania adulților, multe sondaje arată că adolescenții își doresc ca părinții lor să fie implicați în viața lor socială, să petreacă timp cu ei și chiar să le stabilească niște reguli foarte clare.
Și cum perioada adolescenței nu vine doar cu o puternică dorință de independență, ci și cu o adevărată provocare în materie de performanțe școlare, implicarea părinților este un ingredient esențial pentru succesul academic. Dar care sunt acele modalități ce funcționează astfel încât adolescenții să aibă rezultate optime la învățătură?
Respectă-l și vorbește-i precum unui adult
Adolescenții nu vor să fie considerați mici și tocmai de aceea își doresc să fie respectați, vor să fie lăsați să ducă la bun sfârșit anumite sarcini. Așadar, vorbește-i adolescentului tău precum o faci cu adulții, cu același ton, dar oferă instrucțiuni pas cu pas. De asemenea, complimentează-l în fața prietenilor tăi și încurajează-l să-și stabilească anumite obiective, la fel cum fac persoanele mature din jurul lui. Printr-un astfel de comportament vei reuși să-i dezvolți stima și încrederea în sine.
Îndrumă-l să caute informații de calitate
La fel ca în primii ani de viață, când există o curiozitate puternică față de tot ce-l înconjoară, adolescentul este fascinat de lumea din jurul lui și resimte o nevoie puternică de a cunoaște. Așadar, ajută-l și oferă-i informații de calitate și care să-i îmbogățească vocabularul și cunoștințele. O variantă foarte bună sunt abonamentele la diferite reviste și carti pentru adolescenti. Prin exercițiu, acesta va reuși să-și dezvolte gândirea analitică și cea creativă și va reuși să trateze cu respect opiniile celorlalți sau să combată anumite teme cu argumente solide.
Planificați împreună timpul de studiu
Pe lângă un spațiu destinat studiului, care să fie luminos, liniștit și fără să conțină vreun element disturbator, planificarea este cheia succesului. Așadar, ajută-l pe adolescentul tău să împartă sarcinile și creează împreună cu acesta un calendar cu fiecare materie și timpul alocat pentru învățare. O astfel de modalitate îi va ordona și îi va stabili prioritățile în funcție de testele și evaluările pe care urmează să le susțină.
Aplică limite pentru activitățile lui
Potrivit studiilor, adolescenții se descurcă mai bine cu provocările vârstei atunci când părinții sunt implicați și impun limite clare pentru activitățile lor. Așadar, monitorizează ceea ce vizionează la televizor și cât timp petrece în fața ecranului, stabilește limite stricte privind jocurile sau filmele cumpărate și stabilește un orar în care le poate folosi sau urmări. De asemenea, este esențial să știi unde își petrece timpul după finalul orelor și să-i aloci o serie de responsabilități.
Distrați-vă împreună
Stresul și presiunea pe care școlarii o resimt sunt foarte mari, mai ales că vin atât din partea părinților, cât și a profesorilor. Conectarea în această perioadă este extrem de importantă și o modalitate excelentă prin care poți realiza acest lucru este stabilirea unor activități care să vă bucure. Astfel, la final de săptămână, fie ascultați muzică, fie jucați cărți sau mergeți la un film, îți garantăm că adolescenții vor aprecia și vor simți că sunt apreciați pentru efortul lor.
În plus, străduiește-te să discuți zilnic cu copilul tău despre școală, provocările pe care le-a întâmpinat și sentimentele sale. Printr-un dialog constant îi vei transmite adolescentului că ceea ce se întâmplă la școală este important pentru tine.
Sursă foto: Shutterstock