Depinde ce înţelegi din această întrebare. Dacă faci un scop din asta, vei ajunge să urmezi sfaturi precum: economia la hârtia igienică este esenţială, mâncaţi numai orez şi fasole, faceţi „cumpărăturile” de la obiecte pierdute şi găsite, folosiţi săpun pe post de şampon, faceţi duş doar o dată pe săptămână etc. Dacă te ghidezi după sfaturi de tipul ăsta, vei petrece mai mult timp prin farmacie (şampon antimătreaţă, vitamine, boli de piele = bani mulţi).
Nu trebuie să faci un scop din asta, ci trebuie ca această întrebare să aibă un scop. Ca să îl îndeplineşti, trebuie să îţi doreşti asta (ştiu, te-a plictisit suficient Motivonti cu legea atracţiei, cu voinţa, cu dorinţa, cu bla bla de gen, dar chiar funcţionează. Asta nu înseamnă că dacă doar îţi doreşti şi te gândeşti la asta, o să se pună monedele în porcuşor).
0. Vreau să economisesc!
1. Cum să pun un ban deoparte?
2. Pentru ce să economisesc?
3. În cât timp vreau sau am nevoie de aceste economii pentru a răspunsul de la 2.?
4. Mă bucur de rezultatul obţinut (chit că am economisit 3 luni şi am cheltuit apoi banii in 2 zile la mall).
A. Spre minim – economisim puţin şi foarte des
ex: 3 ron pe zi înseamnă 60 ron pe lună şi 720 pe an. Trei lei pe zi se pot economisi, din punctul meu de vedere, foarte uşor. Bineînţeles, ca să poţi economisi trebuie să ai şi nişte bani din care să o faci. Dacă ai o situaţie materială nefericită nu te poţi gândi la economisit ci doar la ziua de mâine. Asta, cred, este şi principala problemă a celor care se plâng că nu pot economisi, nu se gândesc la ziua de mâine.
B. Spre maxim – economisim mult şi rar
ex: din punctul meu de vedere, economiile ar trebui să fie undeva pe la 10% din venit. Dar acesta este doar punctul meu de vedere, dacă vei mânca doar orez şi fasole şi nu te vei mai îmbrăca 5 ani, puteţi ajunge şi la 40%, în mod sigur.
Legea psihologică a lui Keynes
“Când venitul se modifică, de regulă şi în medie, oamenii înclină să-şi modifice consumul în acelaşi sens, dar cu mai puţin, iar economiile se modifica in acelasi sens, mai mult decât venitul.”
Asta vine ca să contrazică eventualele păreri: „aa, păi dacă am salariu 2.000€, sigur îmi voi permite să economisesc 1000€ pe lună”. Da, primele 2-3 luni o să reuşeşti probabil, dar în următoarele aproape sigur îţi vei schimba stilul de viaţă.
Am încercat pe cât posibil să nu dau sfaturi pe care, de regulă, le dau consultanţii financiari (fumează luna asta cu 3 ţigări mai puţin, nu mai bea 2l pe zi de cola – bea 1.5l, nu mai ieşi în oraş cu prietena de 3 ori pe săptămână – ieşi o singură dată) ci am vrut să evidenţiez trei lucruri clare exprimate prin două cuvinte puse înainte verbului “a vrea”: vreau, ce vreau, când vreau?
Vreau – să economisesc
Ce sau când vreau – ce sumă vreau să economisesc şi când vreau să mă folosesc de acea sumă adunată.
8 răspunsuri
cel mai simplu: de fiecare data cand primesti bani (salariu, avans, meditatii, comision etc) pui deoparte 10% si consideri ca nu ai decat ce a ramas (90%)
mai multe idei practice aici:
http://www.concediaza-ti-seful.ro/2009/06/educatia-financiara-pe-vreme-de-criza/
si pe blogul lui luca dezmir:
http://milionarulmioritic.com/
😉
Am şi zis că nu dau sfaturi de educaţie financiară, nu sunt expert.
@Mihai
sfatul/comentariul meu era complementar, nu mi-am proupus sa te corectez sau sa te completez 🙂 😉
m-am lasat de fumat,in urma cu 6 ani, imediat ce m-am lasat am inceput sa pun in fiecare zi banii pe care trebuia sa ii dau pe tigari, intr-un borcan. dupa 3 luni mi-am cumparat o bicicleta, dupa alte 3 luni am pus fond la CAR la servici si am luat un imprumut, mi-am luat un computer nou, la vremea aia racheta, apoi nu simteam ca platesc rata la CAR, pentru ca erau exact banii pe care ii cheltuiam pe tigari. mi-am recuperat banii pe computer tehnoredactand cateva lucrari de diploma. Am inceput apoi sa strang bani, cum aveam o suma cumparam 100 de euro pe care ii pun pe un card de valuta. e greu sa ii cheltui in tara. asa ca am strans pana acum sa zicem in trei ani bani de jumatate de dacie. totul e sa vrei
Eşti idolul meu!
Sa stii ca metoda cu 3 lei pe zi o facea sora mea si functioneaza perfect,nu simti ca pierzi nimic. Eu voi incerca cu o suma mare din salariu lasata pe card.Vreau pana in decembrie sa imi fac de un concediu si de un lap-top … 🙁 sper sa functioneze pentru ca sunt foarte cheltuitoare :)) si tigarile ma trag la fund rau de tot.
Renuntati la fumat si o sa castigati mai mult decat bani!