Acasa » Atitudine » Schimbare » Este moral să-i schimbi pe cei din jurul tău?

Este moral să-i schimbi pe cei din jurul tău?

Există o vorbă care spune că Nu poţi să schimbi oamenii din jurul tău şi nici nu-i frumos să încerci..

Şi întrebarea mea este: De ce? De ce n-ar fi frumos şi de ce n-aş putea să schimb oamenii din jurul meu?

Indiferenţa nu-i bună: Dacă trec pe stradă pe lângă un gunoi aruncat pe jos lângă un coş de gunoi, moral ar fi să ridic gunoiul şi să-l pun în coş, aşa-i? Deci… să fac o schimbare.

Atunci, nefiind un om indiferent, de ce să nu ajut oamenii din jurul meu încercând să le schimb o percepţie?

Când poţi, schimbă-i pe cei din jurul tău!

Nu fi indiferent! Dacă ai ocazia, atunci fă o faptă bună şi schimbă omul de lângă tine. Moral este să ajuţi. Dacă prin ajutor înţelegem influenţarea pozitivă a omului de lângă tine, atunci fă-o! Schimbă-l. Încearcă, dă tot ce ai mai bun pentru a-l aduce pe calea „corectă”.

Dar eu nu vreau să mă schimbe cei din jur! Nu vreau să fiu influenţat!

Da, e drept, există oameni ce nu vor să audă feedbackul nimănui, nu vor să se schimbe şi ştiu deja că ei fac treaba cea mai bună. Oamenii aceştia nu-s uşor de influenţat, de schimbat, dar nu-i nici imposibil. Şi moral şi corect este să-i spui unui prieten cu sinceritate maximă ce crezi. Chiar dacă feedbackul este negativ, moral este ca feedbackul să fie oferit.


Totodată îți recomand aceste cărți:

„Cele mai importante lecții de viață. 20 de lucruri care contează” – de Hal Urban – la 30% reducere aici

„Lecții de viață pentru mai buna înțelegere și aplicare a Legii Atracției” – Jack Canfield, Mark Victor Hansen, Jeanna Gabellini, Eva Gregory – la 30% reducere aici


O concluzie personală…

Eu sunt genul de om care vrea să schimbe totul. Eu vreau să schimb lumea, vreau să schimb ţara, vreau să-mi schimb prietenii, vreau să schimb şoferii, vreau să schimb ţiganii, vreau să schimb câinii vagabonzi, vreau să-mi schimb părinţii şi de fapt, fie vorba între noi, toată familia…

Adesea mă lovesc de oameni nereceptivi sau enervaţi de atitudinea mea care vrea să schimbe. În cazul ăsta, insist. Dacă nu ţine, mă retrag. O să vină un moment când schimbarea se va produce şi fără mine. Faptul că mi-am oferit feedbackul, chiar şi necerut, a fost deja un impuls spre schimbare.

A încerca să-i schimbi pe cei din jurul tău nu-i imoral, urât sau de prost gust… Pur şi simplu noi, oamenii, credem că a ne lăsa influenţaţi de cei din jur ne face să fim proşti. Dar nu-i chiar aşa. În fond, nu putem trăi în lumea noastră, nu putem duce o viaţă într-un glob de sticlă. 🙂

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

55 de răspunsuri

  1. Nu cred ca e un lucuru usor sa schimbi o persoana, iar daca reusesti cred ca e foarte greu sa faci o schimbare pe termen lung. Soferii, tiganii mi se par aproape imposibil de schimbat, cred ca se poate rezolva cel mai usor in timp prin educatie.
    Nu inteleg locul cainilor in articolul asta, aia ii eutanasiezi si gata.

    1. Cu tot respectul, stiu ca sunt foarte off topic, dar este bagabont sau vagabond, forma folosita de tine nu exista. 🙂

    1. 100% probabil că nu vei ştii niciodată. Pentru că totul este relativ. Dar eu încerc să fac ceva când simt că-i cazul şi când cred că ar trebui să fac asta pentru cineva. 🙂

      1. Acum este momentul sa schimbi ceva,apropos de gunoaiele de pe jos.Sambata 9 aprilie la ora 10.30 cei care vor, sunt chemati la intrarea in parcul Florilor sa facem curatenie.Iar duminica 10 aprilie,tot la 10.30 la liceul Blaga.Este o campanie pentru curatenia de primavara.Cati vecini crezi ca poti convinge sa vina sa dea o mana de ajutor?Poate vii cu aparatul foto sa faci cateva poze.

        1. Ooops, e deja ora 11:23 şi abia acum aflu de acest eveniment fascinant. N-am auzit nicăieri de treaba asta, n-am văzut niciun anunţ, niciun afiş. Să-mi zici câţi oameni au venit. 🙂 Şi câtă curăţenie s-a făcut…

  2. Poti sa incerci sa schimbi ideile oamenilor, modul lor de gandire, dar nu poti sa decizi tu in locul lor, caci asta nu – nu este moral (si, sincera sa fiu, nici posibil). Iar in felul asta, cu totii suntem influentati – mai mult sau mai putin – de cei din jur.

    Intrebare personala: consideri ca pe tine te-a schimbat cineva asa cum vrei tu sa schimbi lumea? E o intrebare destul de complexa, gandeste-te bine inainte sa imi raspunzi.

    1. M-au schimbat mulţi oameni. De aia toată ziua vorbesc despre apreciere şi de aceea toată ziua iau interviuri de la tot felul de oameni pe care-i admir. De aceea admir. Cât mai mult, cât mai des.

      Pe lângă toţi aceşti oameni care mă schimbă într-un mod relativ indirect mai sunt şi acei oameni care îmi pun o mână după gât şi-mi zic: „Ariel, ascultă…”. Nu-s mulţi. Sunt puţini şi apar rar în viaţa mea. Dar ceea ce sunt acum e rezultatul mai multor oameni care m-au luat după gât şi mi-au zis nişte vorbe care mi-au rămas adânc în cap. Din fericire, de la toţi cei care au venit şi au făcut asta pentru mine (pentru că, o iau ca pe un „serviciu pozitiv”) am avut ceva de învăţat.

      Mai sunt şi acei oameni care vor să te schimbe şi nu eşti de acord cu ei de nicio culoare. Există un anume domn în Bucureşti, ciclist, care mă cam displace de când fac BikeWalk pentru că-i împotriva „ideologiei” lui de a promova mersul pe bicicletă în oraş. Omul a făcut orice să intre în contact cu mine şi să-mi povestească că ceea ce fac eu e greşit. Omul are şi n-are dreptate. Din păcate, el nu mă va schimba pentru că nu mi-a transmis mesajul şi schimbarea într-un mod pe care eu să-l accept. Dar feedbackul său a fost binevenit.

      Concluzie: Da, m-au schimbat mai mulţi oameni pe care azi îi apreciez TOCMAI pentru atitudinea lor faţă de mine.

      „Helping you is about me.”

  3. Tu vrei ca lumea si cei din jurul tau sa se schimbe in bine. Ideea e ca binele e relativ. Ceea ce tu consideri ca e bine poate e rau pentru altii si nici nu iti dai seama. De fapt totul este relativ….frumosul, uratul, prostia, desteptaciunea…Iar ceea ce spunem celorlalti este de preferat sa se limiteze la un simplu sfat, iar ei sa il adopte sau nu. Nu trebuie sa ii obigam pe cei din jurul nostru sa se schimbe dupa „binele nostru”.

    Dar este doar o parere 🙂

    1. Să schimbi un om cu forţa doar prin vorbe, aşa cum sugerez eu, e destul de complicat. Se numeşte spălare pe creier şi mi-e greu să cred că poţi să-ţi speli prietenii sau familia pe cap.

      Tot ce poţi să faci este să dai sfaturi, şi la asta mă şi refer. Să vorbeşti, să educi prin cuvinte.

      Hitler a schimbat prin forţă şi violenţă pentru că pentru el eliminarea unor oameni era binele. Iacătă, nu despre asta vorbesc.

      Rămâne mereu la latitudinea celui pe care vrei să-l ajuţi să accepte sau nu sfatul tău. Nici dacă vrei nu ai cum să-i iei această libertate, din fericire. 🙂

  4. Heh, e cu dus si intors toata chestia asta 🙂
    Exemplu simplu: la volan. Poti sa claxonezi, sa explici, sau sa dai din cap dezamagit de cate ori vrei tu cand cineva greseste, NU se va schimba. Unii oameni sunt intransigenti, pur si simplu nu ai cu cine.
    Sunt de acord cu articolul tau daca imi permiti urmatoarea concluzie: oamenii nu pot fi schimbati decat daca li se ofera un exemplu 🙂 Fii acel exemplu!

  5. si de ce sa schimb o persoana cand o pot accepta asa si pot incepe chiar s-o o plac
    spre exemplu eu sunt indragostit de o fata destul de frumoasa , si care ma place … dar niciodata nu i-am propus sa fimi impreuna pt ca e ALTFEL , mult mai altfel decat mine , ii plac cublurile (si mie dar mai rar… ) ii place enorm de mult in mall(si mie dar maxim odata pe luna ) ii plac manelele (mie nu 😀 ) ii plac atat de multe lucruri care si mi-e imi plac insa intr-un mod diferit
    de cand m-am simtit indragostit de ea , n-am facut mai mult decat sa-i spun ca o iubesc , ea … a spus doar ca sa indragostit de mine intr-un cadru care n-o INCRIMINA foarte tare … insa pe cat de mult tin la ea pe atat de mult nu vreau s-o schimb ii sta bine asa (chiar daca nu-i face bine) si poate ca i-ar sta si mai bine daca ar fi „de calitate” dar n-ar mai fi ea … si daca as schimba-o (din pacate pot sa fac asta ) m-as simti egoist , si nu mai m-as simti la fel langa ea …
    cred ca ar trebuii totusi sa fimi atenti cum schimbam oamenii din jurul nostru , pt ca o schimbare radicala poate avea efecte nedorite … chiar si asupra nostra
    ar trebuii sa-i facem mai atenti de viata lor , si sa-i invatam sa se bucure de viata 🙂

    1. Egoist pentru că o schimbi cum crezi tu că-i mai bine? Egoist, ca om, eşti toată viaţa ta, inevitabil.

      Tu-mi spui că ştii ca poţi s-o schimbi, dar nu vrei. Dar totodată-mi spui că există lucruri la ea care-ţi displac. Curios.

      Şi spre final spui că ai vrea să o faci să fie mai atentă la viaţa ei, să se bucure de viaţă … şi iacătă, asta tot o schimbare implică.

      Ştii, oaia lui Dumnezeu ce eşti, eu cred că o schimbare nu se face una-două. În schimbarea despre care am scris mai sus (şi cea pe care, personal, ţi-o recomand şi ţie) se rezumă la povestea pescuitului: Tu nu-i dai zilnic un peşte cu care să se hrănească, ci îi dai o undiţă şi îi arăţi cum să pescuiască.

      Mai departe va fi decizia ei dacă va pescui sau nu.

  6. Oamenii sunt rezistenti la schimbare pentru ca schimbarea e pierderea echilibrului si cel putin la inceput da o senzatie de disconfort. Nu sunt de acord cu schimbarea pentru ca asa vrei tu sau asa crezi ca e cel mai bine pentru ca asta inseamna sa intri cu bocancii in viata omului. Ce poti sa faci este sa-l momesti cu un sfat, o opinie personala argumentata dar care sa fie neutra ca tonalitate astfel va fi mai inclinat sa te asculte si sa reflecteze putin la ce ai zis decat sa o respinga instinctual, ca fiind ceva impus. Daca vrea mai mult atunci ofera-i o solutie, o alta cale. Concluziile ar putea fi doua: be the change you want to see in the world si sometimes it’s hard to see outside the prism of your own vision.

      1. Gresit gandit de ce? Majoritatea oamenilor spun ca cei care conduc tara sunt vinovati pentru tot ce nu merge bine in Romania.La fiecare pas si oricine a fost la putere,toti oamenii spun ca ei sunt de vina.Daca vrem sa schimbam ceva in tara asta, de ce sa nu intram in politica pentru ca sa fim langa cei care trebuie sa auda ce trebuie sa schimbe in aceasta tara.Deci tot de schimbare este vorba.Daca putem sa schimbam gandirea guvernantilor poate va fii mai bine pentru generatiile urmatoare.
        Si eu acum incerc sa-ti schimb felul de a gandi considerand ca asa cum gandesc eu este mai bine.De ce crezi ca tu gandesti mai bine si nu eu?

        1. Ca să schimbi ceva nu tre’ să fi Băsescu sau să ai rol de primar. Nu eşti singura care gândeşte aşa, ştiu, că tocmai de aia îmi povesteşti că „toţii oamenii zic ca mine”.

          Degeaba eşti Băsescu dacă domnul popor este educat să arunce jegul pe jos, nu în coşul de gunoi. Tu, Băsescu fiind, vei da amenzi şi vei umple oraşul de coşuri de gunoi. Asta-i schimbare? Nu, e adaptare.

          De aia zic că nu-i ok gândit.

      1. cred ca am gresit ceva pe aici…….mii de scuze,iertare. stii vorba aia…CEL FARA DE PACAT SA ARUNCE PRIMUL CU PIATRA.

  7. Eu nu cred ca putem sa schimbam pe cineva in adevaratul sens al cuvantului decat daca persoana respectiva vrea sa se schimbe. Intr-adevar putem sa dam sfaturi (chiar necerute)despre ceea ce consideram noi ca e bine. Poate ca persoana pe care vrei sa o schimbi o sa se schimbe pt o perioada de timp doar ca sa-ti faca pe plac dar daca ea nu crede in schimbarea respectiva o sa-ti reproseze faptul ca ai vrut sa o schimbi sau ca nu o agreezi asa cum e ea. Chiar daca e vorba de gunoiul de pe strada. Daca el considera ca nu are de ce sa arunce gunoiul unde trebuie data viitoare nu o sa o faca.

  8. Totul depinde de cea ce cultivi.Intradevar….depinde in ce vrei sa ii schimbi si ce anume doresti sa schimbi la ei.Ideologia este sa nu IMPUI schimbarea si dupa cum stim oamenii accepta destul de greu schimbarea tocmai pentru ca le este greu sa se schimbe crezind ca sunt necesare eforturi mult prea mari pentru a se schimba.Oamenii cu o constiinta dezvoltata accepta idea schimbarii….altii nu o vor accepta niciodata.Sper ca vi se pare interesant ce am scris aici,si poate va pot schimba un pic modul de gindire.

  9. Oricat de mult mi-ar placea si mie sa fac ce zici tu in articol, nu poti sa schimbi lumea. Singurul lucru pe care-l poti face e sa oferi alternative si sa incerci sa le argumentezi cat mai bine. In rest, totul tine de oameni, intrucat fiecare decide pentru el.

    1. Desigur, dacă nu crezi că poţi să schimbi lumea nu o vei schimba. Vrei să-mi zici că oameni precum Bill Gates şi Gandhi n-au schimbat lumea? Erau DOAR nişte oameni. Ca mine, ca tine.

  10. nu incerc sa schimb lumea,ci sa o trezesc.sunt doua chestiuni total diferite.Ori si cit de mult incearca oamenii sa dovedeasca,ei nu pot reusi in viata daca nu EXISTA acel mediu propice.In esenta,faptul ca nu poti face cea ce scrie aici presupune niste semne de indoiala( daca te referi la tine).Oricum,foarte obiectiv raspunsul,imi place.De asemenea,ma poti gasi pe mesenger…just_me_forever11. tu si oricine alt cineva.Vam pupat.

  11. buna!
    parerea mea este ca nu poti schimba un om care asa a fos educat o viata intreaga…asa a fost obisnuit…si aici ma refer la Romania din zilele noastre..trebuie sa treaca cateva generatii bune sa ajungem pe drumul care trebuie..

    1. Poţi încet-încet… şi cu răbdare. Nu contează că o viaţă a fost educat (şi de fapt, n-a fost, dar în fine) nu-ştiu-cum. Orice om poate avea o revelaţie…

      1. Ok…sa zicem ca sunt de acord cu ce spui tu…dar am o intrebare..ai reusit sa schimbi pe cineva pana acum?..ca eu una nu!:)

        1. Nu trebuie sa iti faci un scop din a schimba un om radical. Nu trebuie nici macar sa incerci!
          Un singur obicei prost al unui om. Atat este necesar sa sa schimbi, pentru a putea spune ca ai reusit!

          1. Sincer cred ca cel mai important e sa vrea omul sa se schimbe si sa isi dea seama singur de ce trebuie schimbat ca sa existe un rezultat…asta e parerea mea..ca o persoana este influentabila asta e cu totul alt subiect..

          2. Perfect de acord, omul trebuie să facă schimbarea, nu tu cu forţa. Dar el nu va face schimbarea dacă tu nu îi zici că-i cazul să facă o schimbare. Primul impuls, cel venit de la tine, e foarte important!

        2. Da, am reuşit. Mai multe persoane. Unele în mod intenţionat şi altele fără să-mi dau seama, având o atitudine potrivită. 3/4 mi-au zis în faţă că îmi mulţumesc pentru că s-au schimbat datorită mie.

          Acum, ia-mă ca un arogant… Dar, crede-mă că te simţi minunat când realizezi că ai adus un om pe drumul corect – sau, altfel zis, l-ai scos de pe drumul pe care era, unul care nu-i plăcea, şi l-ai pus pe drumul corect.

          1. Foarte frumos..felicitari..eu am avut o tentativa odata dar fara nici un rezultat..si am continuat sa cred in continuare ca omul nu poate fi schimbat..dar probabil la atat se limiteaza experienta mea de viata.:)Nu am fost niciodata si nu voi fi o persoana rigida..sunt deschisa la pareri noi..si de ce nu, probabil la schimbarea ideii mele ca omul nu poate fi schimbat..:) hai ca deja am facut o salata de cuvinte aici:)

          2. Tocmai ce voia să-ţi spun că sper că acest articol este începutul schimbării părerii tale asupra faptului că oamenii nu pot fi schimbaţi. 🙂

  12. eu am reusit,si nu la unul ,ci la 4.a fost munca,dar em reusit si sunt foarte hapy ca am reusit.dar repet idea ca nu se poate fara ca persoana respectiva sa vrea.nu numai ca ii schimbi gindirea,ci si viata,iar asta este de departe cel mai minunat lucru pe care il poate face cineva,deci se poate.

  13. hm,pai iam luat din groapa in care erau si iam pus pe picioare.aici nui nici unul dintre noi care sa ii schimbe pe altii in rau,cel putin asa cred.

    1. erau doua si erau un copy paste de pe un blog. era un articol gigant. 🙂 din pacate nu pot sa las asemenea continut copiat pe pagina asta.

  14. daca crezi ca oamenii nu pot fi schimbati,atunci nu inteleg de ce mai te chinui.cred ca ai prea mult timp liber.idea este ca trebuie sa te schimbi tu,ca sa poti schimba pe altii.insa sunt mai mult ca sigur ca acest comentariu nu va aparea deoarece se simte amenintata autoritatea ta.schimbarea este necesara.cei ce o adopta supravietuiesc ceilalti…….. cred ca sa inteles. ar trebui sa incepeti de la idea ca voi trebuie sa va schimbati atitudinea voastra asupra lumii pentru ca lumea sa isi schimbe atitudinea asupra voastra.interactionati cu cei din jur,propuneti intilniri,organizati concursuri de dezvoltare personala,trezitiva la realitate. lumea merge unde merge deoarece nu se schimba. daca asi spune unuia dintre voi care este necasatorit sa nu faca sex sar uita ecxtrem de ciudat la mine,insa daca spun acelei persoane ca sexul nu este bun dupa ce a trecut printrun avort va intelege.oamenii au nevoie de un eveniment dramatic major ptr a se schimba. vorbiti de strazile voastre foarte supra aglomerate dar in masinile care duc spre birouri merg unul maxim 2 in masina cind ar putea merge 4 sau chiar 5.va plingeti ca e greu dar tot ce vad sunt niste izbucniri pe ici pe colo.nu va veti schimba decit pe patul de moarte(in cel mai rau caz) deci scutitima de idea conform caruia OAMENII NU SE POT SCHIMBA.se vor schimba cind vor da cu capul de pereti,insa unii nici macar atunci nu o vor face.se asteapta moderare suprema,dar ce moderare???dreptul al exprimare pauza,ori daca moderatorului nui convine nimic,idea dispare nimic si ma intreb din ce cauza?? idea este ca trebuie tu sa te schimbi,apoi schimbi pe altii,altfel cum?? nu stiu in ce lume traiti in orasele astea mari,dar clar ca ati luato razna rau de tot.va plingeti ca e trafic aglomerat,ca nui loc de parcare,ca nui locul de munca cum trebuie,cai salariul mic,cai stresul mare,si nu mai pun la socoteala fitele,ignoranta si prostia. trezitiva la realitate si atunci cind primesti o critica,accepto,sar putea sa iti dai seama ca e ceva adevar spus prin ea.deci bafta in a va schimba:)

  15. O vorba si mai frumoasa spunea ca „Nu vei reusi sa schimbi alta persoana , acea persoana se va schimba doar daca vrea”
    De ce sa schimbi? Tu crezi ca esti asa cum trenuie?

  16. O problemă cu schimbatul ăsta e că fiecare înţelege ceva diferit prin „influenţarea pozitivă”. Pentru un puşcăriaş să facă o schimbare poate însemna să te înveţe cum să omori oameni sau să jefuieşti banci. Cum putem avea certitudinea pe care o facem este una bună? Cine suntem noi să decidem aşa ceva?

    1. Desigur că nu există un adevăr absolut… asta-i deja filosofie. Dar există un adevăr „egoist” pe care eu, unul, cel care vreau să iniţiez o schimbare, cred că-i corectă.

      Aşa cum, în exemplul tău, poate pentru un puşcariaş adevărul absolut şi corect este să înveţe oamenii să ucidă.

      Dar, desigur, ipotetic vorbind, eu nu o să mă întreb pe mine „Cine-s eu să vreau să ajut acest om?”, ci o să îl ajut aşa cum cred eu de cuviinţă dacă el îmi permite.

      După argumentul tău ar trebui să lăsăm în libertate toţi criminalii, căci, cine suntem noi să-i băgăm în puşcărie şi să încercăm să-i educăm?

      1. Nu, după argumentul meu ar trebui să existe anumite legi care să reglementeze cine, cum, unde poate să ajute pe cine, cum, unde. Acele legi ar trebui să ne protejeze pe fiecare dintre noi de a fi ajutaţi în feluri în care nu ne dorim. Într-un stat în care astfel de legi funcţionează unui puşcăriaş nu ar trebui să ajungă preşedinte sau unui şarlatan prim ministru. 🙂

  17. Un om nu poate fi schimbat doar daca doreste,dar pentru asta trebuie sa constientizeze ca este ar trbuii sa schimbe ceva anume la el-ea. Acesta este partea cea mai grea .
    Daca acest lucru a fost constientizat restul este floare la ureche!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!