Acum câteva săptămâni m-am certat cu un prieten şi îmi amintesc că eram foarte enervat chiar şi la câteva ore după ce s-a terminat discuţia. Nu mai eram în faţa persoanei respective, dar în mintea mea se repetau acele momente, frustrarea şi alte sentimente negative pe care le aveam şi care persistau. Eram într-o stare foarte proastă şi pe lângă amintirea disputei, îmi veneau în minte şi alte aspecte care mă deranjau în viaţa mea – lucruri ca problemele cu banii sau relaţiile (sau lipsa lor:) – deşi acestea nu aveau absolut nici o legătură cu cearta cu amicul meu!
Vi s-a întâmplat vreodată să vă simţiţi foarte trişti, stresaţi sau enervaţi dintr-un motiv oarecare şi în acel moment să vă amintiţi şi alte neajunsuri din viaţa voastră?
A doua zi după ce m-am trezit m-am gândit din nou la disputa pe care o avusesem. Şi mi-am dat seama că resentimentele îmi dispăruseră aproape complet. Şi în plus nu mă mai gândeam la toate problemele din viaţa mea, acele gânduri negre se evaporaseră pur şi simplu. Pentru mine acest lucru este ceva obişnuit de mai mulţi ani încoace – să îmi treacă supărările repede şi să nu stărui prea mult asupra stărilor negative.
Dar de data asta mi-am amintit că pe vremuri eram foarte pesimist şi orice supărare mi-ar fi declanşat o stare aproape depresivă, în care îmi vedeam toate necazurile conectate între ele, invadându-mi existenţa. Şi aceasta era starea mea implicită, starea mea de normalitate – iar atunci când aveam parte de bucurii, le consideram excepţii şi mă întrebam oare ce greutăţi se ascund în spatele lor.
Am găsit la Brian Tracy 3 diferenţe de bază foarte interesante între optimişti şi pesimişti:
1. Optimistul vede problemele ca fiind temporare, iar pesimistul le vede permanente.
2. Optimistul priveşte dificultăţile ca fiind specifice situaţiei respective, pe când pesimistul le vede ca fiind legate de toate aspectele din viaţa lui – spre exemplu un simplu refuz într-o relaţie îl face să dea vina pe modul în care a fost crescut de părinţi, pe lipsa de bani sau chiar pe situaţia economică mondială.
3. Optimistul vede evenimentele neplăcute ca fiind externe, iar pesimistul le ia mereu la modul personal – are impresia că dacă cineva a greşit, a făcut-o cu rea intenţie pentru a-l submina pe el.
Mi-au plăcut foarte mult aceste clasificări, pentru că exprimă foarte bine moduri de a vedea viaţa. Bineînţeles că sunt generalizări, nu cred că sunt prea multe persoane care să reacţioneze în orice situaţie doar ca optimistul sau doar ca pesimistul din exemplele de mai sus.
Dar cred că e util să ne întrebăm: cât de des răspundem ca un pesimist în cele trei privinţe? Şi chiar dacă am avea dreptate (poate cel care ne-a rănit avea ceva personal cu noi), cât de mult ne foloseşte pe termen lung să păstrăm duşmănie sau să persistăm într-o stare de frustrare?
Pentru mine a fost un proces treptat să-mi schimb modul de a gândi. Cred cu tărie că modul fiecăruia de a vedea lucrurile este o simplă obişnuinţă ce poate fi schimbată. Şi contează foarte mult ce exersăm zi de zi – putem exersa frustrarea, îngrijorarea, duşmănia sau putem alege să exersăm gânduri pline de iubire, pasiune, încredere, veselie, iertare sau înţelegere.
S-ar putea să nu avem motive pentru aceste gânduri frumoase, să nu avem încă relaţiile sau lucrurile care să ne aducă acea iubire sau pasiune, sau orice altceva ne dorim. Dar simplul fapt că facem o obişnuinţă din a le practica ne va transforma într-o persoană iubitoare, pasională, încrezătoare în propriile forţe, care va merita şi va primi în cele din urmă ceea ce îşi doreşte. După cum spunea T. Harv Eker: „Exersează ceea ce vrei să fii în viitor, acum!”
Cine a scris acest articol?
Acest articol este un „guest post”. Uneori invităm oameni cu experienţă să scrie articole special pentru cititorii noştri. Acest articol este scris de Dragoş Stoian.
Dragoş Stoian este trainer şi co-organizator al grupului de suport Public Speaking Support Group din Bucureşti. Ţine un workshop de dezvoltare personală despre încrederea în sine împreună cu Alina Buzatu – trainer şi life Coach. Debutul cu acest workshop a avut loc la Empower Live.
Pe Dragoş îl mai găseşti pe blogul său personal la adresa DragosStoian.ro sau pe Facebook aici.
2 răspunsuri
E nevoie de ramas optimist chiar si in cele mai dificile momente, orice dificultate este o lectie totusi.
Foarte adevarat, de fapt dificultatile ne ajuta sa crestem si sa devenim mai buni. Cum ar fi daca de fiecare data cand ni se pare ceva dificil sa vedem acea situatie ca pe ceva foarte avantajos, stiind ca o sa invatam foarte mult (indiferent de rezultate)? Cum ne-am comporta daca am gandi asa? 🙂