3

Nu cauţi laudă, cauţi critică!

aa

De obicei după ce faci ceva (fie pictezi un tablou, fie îţi cumperi o bicicletă nouă, fie termini un mare proiect la serviciu etc.) cauţi să primeşti feedback de la apropiaţi sau de la superiori (în cazul serviciului).

Există totuşi, ca de obicei, o mică problemă. Vei observa că feedbackul negativ (care adesea este considerat şi „constructiv”) vine mai greu şi mai rar ca cel pozitiv. Vasăzică vei primi mult mai multă laudă decât critică. Deşi e bine să ai lăudtori, tu ai nevoie de feedback, tu vrei să ştii concret toate punctele slabe ale creaţiei tale pentru că vrei să-ţi îmbunătăţeşti lucrarea. Laudele, practic, nu te vor ajuta să te dezvolţi mai departe, ci te vor face probabil fericit o scurtă perioadă de timp.

Dar de ce nu primesc feedback constructiv?

Pentru că unii oameni sunt fricoşi, pentru că probabil tu eşti supărăcios sau pentru că nu ai întrebat persoana potrivită. Poate ai cerut părerea unei persoane căreia nu-i pasă de proiectul tău. Sau, poate, ai pus întrebarea greşită!

Totul se rezumă la o întrebare pusă bine…

Dacă de obicei ceri părerea celor din jur cu întrebări de genul: „Cum ţi se pare?” sau „Arată bine?”, atunci trebuie să ştii că de aceea primeşti mai multe laude şi prea puţină critică.

În schimb, dacă ai întreba: „Ce nu ţi se pare în regulă cu acest proiect, ce aş putea să îmbunătăţesc la el?”, critica ar veni de la toţi cei întrebaţi.

Cine are de câştigat? TU! Pentru că acum, pe lângă simplele laude motivatoare, ai primit păreri constructive de la toţi. Păreri pe care le poţi asculta sau nu. Critică constructivă.

Uneori totul se rezumă la o întrebare.

Ariel
 

Click Here to Leave a Comment Below 3 comments
Tehnica Pomodoro online - 26/07/2011

Este foarte important sa fim critici chiar de noi insine, ca inainde a pune acele intrebari altora sa ni le punem noua si sa pretindem idei constructive. Astfel calitatea lucrului pe care il facem va creste.

Reply
Béatrice. - 05/08/2011

Hei!Nu mai scrie nimeni,nimic?

Reply
    Ariel - 09/08/2011

    Suntem într-o mini-vacanţă. 😀

    Reply

Leave a Reply: