Acasa » Evenimente » TEDx Bucharest 2012 – Experienţă

TEDx Bucharest 2012 – Experienţă

După primul meu TEDx am rămas mai mult cu întrebări decât cu răspunsuri. La răspunsul întrebării „What drives you”, TEDx a propus răspunsul „Driven by meaning”. Găsirea scopului este una dintre cele mai mari provocării, dar odată găsit reprezintă doar începutul. Eu am răspuns ” .. by people”. Alţii au spus că sunt conduşi de entuziasm, de creativitate, de recunoaşterea celorlalţi sau de către crearea unui impact.

Au vorbit 20 de oameni pasionaţi, în 4 sesiuni diferite. Gazdele acestui eveniment au fost Irina Sârbu şi Bassam Gemayel. Irina Sârbu, folosind cuvintele lui Bassam, a fost „charming and enchanting”, o prezenţă foarte elegantă.

Am scris doar despre o parte dintre speakeri.

Adrian Lobonţiu

A vorbit despre evoluţia intervenţiilor chirurgicale, axându-se pe ultima etapă a acesteia şi anume chirurgia cu ajutorul roboticii şi pe principalul avantaj: eliminarea erorilor umane şi realizarea operaţiei fără niciun fel de incizie. Discursul, deşi unul relativ tehnic, a fost interesant. O inovaţie prezentată într-un mod captivant şi pentru necunoscători.

Krishan George – „I have an open mind and I like to learn”.

Krishan are o fermă organică de bivoli în Rupea, Braşov. E un natural born speaker. Am rămas în minte din speachul lui cu următoarele: să citesc Codex Alimentarium şi să reţin că laptele „crud” are beneficii extraordinare asupra noastră.

În câţiva ani îmi voi creşte singur fructele şi legumele.

Horia Gălăţeanu – „Marile idei nu par mari la început.”

El nu a avut încredere în „Facebook”. S-a grăbit să treacă peste. Un alt sfat a fost: „slow down, delay your decisions”. Lucru ce semnifică să nu trecem uşor peste ceea ce, aparent, pare fără sorţi de izbândă ci să analizăm, să fim raţionali.

Andrei Tudose – briliant.

Trebuie să fim conştienţi de vocile noastre.  Fie că sunt pozitive, fie că sunt negative. La final ne-a pus să ne şoptim gândul negativ într-o pungă de hârtie. Am umflat apoi punga, iar la numărătoare am spart-o. A fost un sentiment foarte intens, de uşurare. O să repet exerciţiul ăsta cu siguranţă.

Marcus Orlovsky – „Dare to act!”

A fost speakerul zilei, din punctul meu de vedere. Acesta a vorbit despre educaţie şi despre cum ar fi dacă copiii ar conduce întreaga experienţă academică. Dacă ei ar fi atât profesori cât şi elevi.

„What you know? Who you know? How you know?” Aceste trei lucruri sunt esenţiale pentru orice adult, iar dacă răspunsul la vreuna dintre întrebări vă nemulţumeşte faceţi ceva în privinţa asta sau cum ar spune chiar Marcus: „Dare to act!

Şcoala ar trebui să nu fie doar o experienţă academică ci şi una emoţională din care să învăţăm nu doar matematică, geografie, istorie ci şi despre bucurie, dragoste, râs.

Chris Worman – ASTA ≠ ESTE

A vorbit despre societatea civilă. Chris este parte a proiectului ReStart Romania şi nu crede în tradiţionalul „Asta este”, considerând despre aceste cuvinte că sunt cele mai rele din România. Şi pe bună dreptate. Asta nu este egal cu este, cum a spus şi el, iar pentru ca schimbarea să aibă loc trebuie să nu ne dăm bătuţi.

Andrei Pogonaru – „Cum?”

De la Andrei am învăţat că întrebarea corectă nu este „De ce?” ci „Cum?”, exemplul pe care l-a dat el fiind: De ce este cafeaua asta atât de proastă? – Cum a fost făcută această cafea?

Alexandrina Hristov – „Tot ce am de spus exprim prin cântecele mele.”

M-a încântat cu 3 melodii de vis. A fost pentru prima oară când am ascultat-o live.

Nick Thorpe – scriitor şi jurnalist

Acesta a spus că pentru a fi împăcat cu tine, în situaţii foarte grele poţi cere ajutor, poţi renunţa sau poţi risca în a te accepta pe tine aşa cum eşti. El nu a făcut niciuna din aceste lucruri, iar pentru a se regăsi pe sine i-a fost foarte greu.

Până acum am scris doar despre discursuri de la care am reţinut sau mi-a plăcut ceva. Acum am să povestesc despre unul pe care l-am urât. A fost plin de penibil. Discursul a fost ţinut de Anca Echim şi de Cristiana Ionescu. Ceea ce fac ele în viaţa de zi cu zi, este ceva nobil. Şi anume că strâng bani pentru diverse cauze. Însă ele nu o fac pentru respectivii beneficiari ci pentru statusul pe care îl primesc sau aşa a părut din prezentarea lor. Pe scenă, timp de 15 minute s-au lăudat una pe cealaltă. Cum face Becali după ce donează €10.000 unui copil, aşa au făcut şi ele. Comparaţia nu este deloc forţată.

Ionut Florea şi Ana Hogaş – Africa în 420 de zile

Sunt doi oameni geniali. Timp de 420 de zile ei au parcurs 55.000 prin 30 de ţări pentru a traversa toată Africa. Entuziasmul şi fericirea pe care o vedeam pe chipul lor mi s-au transmis şi mie. Au trecut peste malarie, peste faptul că în anumite zile nu aveau ce mânca şi au rămas cu experienţa întâlnirii a o mulţime de oameni, cu o viziune asupra lumii de care nu mulţi avem sau vom avea parte. Cei doi tineri au în plan explorarea Americii de Sud.

Paul Dicu – Marathon Des Sables

În timpul prezentării lui am rămas cu gura căscată. De la el am aflat de Marathon Des Sables. Acesta se întinde pe parcursul a 7 zile, prin deşert şi 250km. Mâncarea şi apa sunt raţionalizate şi nu este o cursă de alergare ci mai mult una de supravieţuire, de gestionare a resurselor. Căutând despre ultra-maraton am văzut că locurile la acesta, sunt ocupate până în 2014, inclusiv. Paul este un om special şi din păcate nu am cum să îţi transmit ceea ce mi-a transmis el.

Aurora Simionescu – „Gândeşte îndrăzneţ!”

A încheiat TEDx-ul de anul acesta într-o notă foarte bună. Aurora este un astrofizician, iar prin studierea universului ea încearcă să se autodepăşească zilnic. Prin acest studiu ea a realizat că noi ne autolimităm cunoaşterea, imaginaţia cât şi acţiunile zilnice, fără să realizăm.

Vă recomand să strângeţi de pe acum banii de înscriere pentru TEDx Bucharest de anul viitor. 100$ nu reprezintă o sumă mare pentru ce fel de persoane cunoşti şi pentru ce fel de informaţii şi schimb de experienţă primeşti. Cu siguranţă voi participa şi la TEDx Bucharest 2013.

Această ediţie a adunat peste 1000 de TEDsteri în sala Alexandru Ioan Cuza din Palatul Parlamentului.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Ehhhhhhh , poate la anul , mi-as fi dorit foarte mult sa ajung dar nu am avut de unde sa stiu ca biletul costa 100 de dolari , pe unde te uiti , la orice eveniment de marca , biletele pornesc de la 100 de euro sau dolari dupa caz , pacat ca nu exista si reduceri pt studentii , ar fi de mare ajutor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!