În caz că ai deschis mai târziu televizorul – sau, de fapt, care televizor?! – dacă ai deschis mai greu ochii la schimbările prin care trecem noi, oamenii ai acestui minunat secol XXI, mă bucur să te anunţ că, pentru prima dată după revoluţia industriala din anii 1800, oamenii încep din nou să muncească, în număr tot mai mare, pentru pasiunile lor.
Dacă până acum părerea oamenilor din zonele urbane, oamenii „educaţi” carevasăzică, era că omul trebuie să meargă la şcoală, la facultate şi apoi să-şi găsească o slujbă pentru care s-a pregătit în toţi anii de faultate, una care să-l ţină angajat până la bătrâneţe, ei bine, mă bucur să te anunţ că mentalitatea se schimbă!
Într-un articol spuneam pentru prima dată că am un „birou” în centrul oraşului. O ceainărie din Bucureşti de la are îmi urmez pasiunea cu succes.
Ei bine, recent am fost la birou pentru a mă întâlni cu un puşti de 18 ani care-şi urmează pasiunea. Este clasa a XII-a şi urmează să dea Bacalaureatul. L-am invitat să stăm de vorbă după ce l-am văzut cântând la un eveniment. I-am zis că-l admir şi vreau să-l ajut. Am scris mai multe despre el aici.
În scut timp, întâlnirea mea s-a transformat într-o întrunire a oamenilor care vor să-şi urmeze pasiunea.
Cu Mustafa (puştiul de a XII-a) deja eram la masă. Ni s-a alăturat Eyal, un alt puşti, care este în primul său an de facultate, dar îşi urmează pasiunea pentru desen.
M-am văzut cu el să discut puţin despre coperta cărţii pe care urmează s-o lansez.
În scurt timp s-a alăturat şi chelnerul de la „birou”, care mi-a cerut un sfat despre cum se poate promova online – pentru că m-a tot văzut cu laptopul în faţă în ceainăria la care lucrează.
„Cum adică să te promovezi?”
„Păi sunt instructor. Aici lucrez doar o dată la două zile.” – aici fiind la ceainărie.
Şi uite aşa, total neprevăzut, la masa mea erau trei oameni pasionaţi, care ştiau ce vor să facă cu vieţile lor.
Eyal mă ajuta pe mine. Eu îl ajutam pe Mustafa. Şi spontan a cerut o mână de ajutor şi Tavi, chelnerul.
Ceea ce observ este că m-am înconjurat cu oameni care îşi urmează pasiunile. Cu oameni curajoşi care vor să facă marea schimbare acum, cât este devreme.
Adevărul este că acum, azi, cea mai mare parte a cititorilor acestui text şi a populaţiei angajate lucrează pentru pasiunea altuia. Nu e vina lor. Chiar nu este. Aşa a evoluat societatea de la 1800 încoace. Aşa am ajuns din cauza (sau datorită?) globalizării. Şi factorii, de fapt, sunt mulţi.
Dar acum, mai mult ca niciodată, ar fi potrivit să ne decidem – vrem sau nu să ne urmăm pasiunea?
Ceea ce observ este că tot mai mulţi oameni îşi fac curaj şi fie demisionează, fie îşi caută joburi mai puţin solicitante, care să le ofere timp să-şi pună propria afacere pe picioare.
Articolul ăsta nu aduce plus valoare. Nu zice cum să faci să-ţi urmezi pasiunea. Nu-ţi oferă o reţetă. Poate pentru unii nici nu zice ceva nou. E doar o observaţie de a mea. Aş vrea să fie un mic semnal de alarmă. Aş vrea să ridice nişte semne de întrebare.
Dacă nu începi să lucrezi pentru pasiunea ta, vei lucra pentru pasiunea altuia!
Şi dacă te interesează acest subiect…
Cartea despre care am vorbit mai sus este despre experienţa mea cu Tribul, o afacere bazată pe pasiunea mea pentru pedalare şi biciclete.
Sunt 120+ pagini despre cum cred eu că orice om poate să-şi monetizeze orice pasiune şi despre ce-am făcut eu ca să ajung unde sunt cu Tribul. Şi nu, nu-s multimiliardar. Sunt… fericit. Şi asta-i, pentru mine, mai important.
Urmează să lansez cartea foarte curând. Dacă eşti interesat, te rog lasă-mi mai jos adresa ta de mail ca să te pot anunţa când şi unde o lansez.
20 de răspunsuri
Dar ce te faci atunci cand lucrezi pentru ambele in acelasi timp ….
E un prim pas. Cred că foarte mulţi din cei care acum şi-au monetizat 100% pasiunea le-au făcut o vreme pe ambele deodată. Inclusiv eu şi majoritatea oamenilor pe care-i cunosc. 🙂
Cineva ….nu vrea sa comunicam decat daca ader laei……..press
Ar fi ok daca am putea trai din pasiune … lucrez la ea, ce-i drept putin, dar pe viitor sper sa imi preocupe majoritatea timpului, asta daca nu o sa ma dau batut cum de mult ori am lasat-o deoparte…
Dacă lucrezi la ea puţin înseamnă că nu-ţi place aşa tare. 🙂 Altfel ai lucra la ea mult.
De multe ori pentru a-ti urma pasiunea e nevoie de bani, bani care nu sunt… . Bani ne schimba, ne fac sa renuntam si sa reincercam…
Dar dac mi-e frica de esec? Poate nu e cu adevarat ceea ce vreau pana la urma…
mă bucur că-ţi pui întrebări. 🙂
şi nu, nu te limita la bani. n-ai nevoie de ei la început. există mereu soluţii.
Globalizarea in Romania = inselarea cetateanului cu acordul si pe banii lui.Astazi am avut o discutie cu Vodafone. In contract cu mine Mi-au furnizat un tel.android gratis pe punctele de care beneficiam.Tel.cu probl. in softt. Eu sunt pens. din aviatia comerciala .Pens.cca!2 mil. o mizerie.Din2003 fac part din. Ong BCCBuc consiliere,asiat. in comunicare.. Nimic nu se aplica in realitate.Acum nu muncesc decat ptr fam. Nu i-mi place ,nu am vocatie pentru menaj..Sunt f. pretentioasa.. @ copii casatoriti plecati afara.Nu intereseaza decat mostenirile. Eu liberala-ecologista straina de conceptul de turma.Iubitoare de frumos si lux.Un dar si nu o aplicatie aimbogatitilor. Dependenta de zodie cu simt al libertati pe care il pazesc cu dinti. Pasionata de muzica opera pictura traditie conservatoare atrecutului..Cred ca nu o persoana dificila dar care nu accepta manipularea. Priveste saitul meu..
Hmm..Adevarul e ca lucrez cam putin pentru pasiunile mele:-S
Pasinea mea este poezia : prin urmare, eu merg unde mă poartă aripile imaginaţiei!
Costel Zăgan
Pasiunea!
Pasiuni? Munca? E greu sau usor sa le delimitam, sa le confundam? Dintr-o pasiune am ajuns sa fac ce fac, doar ca acum e o oarecare diferenta fata de inceput. Poti avea o pasiune pentru relaxare, pentru a iesi din cotidian, de ce sa „lucrezi” pentru ea? O pasiune lucrata poate deveni prea serioasa, prea importanta pentru a mai fi pasiune – eu sigur nu sunt prea artist!
Desigur că există o linie destul de fină între „pasiune” și „muncă”. Dar vorbim aici de plăcere – de a face cu plăcere ceea ce ne place și, pe deasupra, să câștigăm din asta destui bani pentru a ne întreține.
Îți recomand povestea asta: https://motivonti.ro/nu-ti-complica-viata-daca-nu-i-cazul.html
Imi place foarte mult citatul. Cred ca o sa il postez ca si Cover pe Facebook 🙂
Sunt perfect de acord. Dupa 10 ani intr-un domeniu care nu-mi lasa timp pentru nimic, am decis ca vreau o schimbare. M-a pus pe ganduri un articol din care am reluat partial ceva ceva aici: http://10000-roses.blogspot.de/2012/11/orange.html
Sper sa-i puna si pe altii pe ganduri.
Geo
Felicitări pentru ceea ce faci! 🙂 Și pentru curaj!
Ariel ma bucur ca va iesi la lumina cartea ta.O recomand ,inca din start, la toata lumea,mai ales scepticilor.Succes !!
Merci frumos de încurajare și ajutor, Marius! 🙂
Bafta multa! Abia astept cartea!
Merci, Georgiana! 🙂