Acasa » Dezvoltare personală » Autoevaluare » Am eșuat. Și ce? Capul sus și de la capăt!

Am eșuat. Și ce? Capul sus și de la capăt!

În Dex, eșecul este definit ca insucces, nereușită într-o acțiune. Totuși, nu scrie nicăieri că odată cu această provocare trebuie să renunți. Dacă înlături «–in-ul » din insucces, rămâi cu succesul. Iar din definiția “nereușită într-o acțiune” îți poți da seama că undeva la modul tău de lucru, ai făcut ceva greșit. Dacă vrei să rămâi cu o reușită e necesar să schimbi acțiunea, nu să renunți.

Știi de ce sunt doar 2% din oameni bogați, de succes și au rezultate remarcabile în domeniile în care activează? Nu sunt cei mai deștepți sau cei mai norocoși, ci sunt acea parte din populație care perseverează și își schimbă strategia de mii de ori, până când reușesc.

Doar o parte din oameni ajung la rezultate uimitoare și sunt mulțumiți de viața lor pentru că ceilalți renunță la primele eșecuri. Și dacă au renunțat chiar înainte de a avea succes?

Cei despre care citești, pe care poate îi invidiezi câteodată ( deși mai bine ai intra în vorbă cu ei decât să simți invidie ), acei oameni pe care-i admiri, au înțeles că eșecul este o etapă prin care e firesc să treacă și nu e nimic rău. Așadar, și ei eșuează. Dar modul cum privesc ei eșecul este diferit.

Tu cum privești eșecul? Ce înseamnă pentru tine să dai greș? Cum reacționezi atunci? Cât de tare te sperie?

5 greșeli pe care le faci atunci când eșuezi

  1. Iei eșecul personal. – De exemplu “Nu sunt bun de nimic”, “am greșit și nici oamenii nu mă ajută pentru că toți au interesele lor”, “nu-s în stare”, “poate succesul nu este pentru mine.”
  2. Generalizezi si dramatizezi situația. – ÎNTOTDEAUNA când încerc să fac ceva, se duce pe apa sâmbetei și viața e dificilă. Niciodată nu voi reuși.
  3. Te demoralizezi și rămâi în puțul melancoliei și a vinovăției.
  4.  Te gândești doar la problema din fața ta și te uiți la eșecul ăla ca la Apocalipsă.
  5.  Renunți.

Nu numai că atitudinea asta nu te ajută cu nimic, însă îți consumi energia uitându-te la problemă și omitând ceva mult mai important: soluțiile, oportunitatea.

Da, ai greșit. Atunci uită-te unde anume crezi că lucrurile nu au mers bine. De ce ai ajuns în situația asta și ce ai de învățat de aici? Apoi capul sus și la treabă!

Nu-ți pierde timpul cu vinovățiile, ci mai bine detașează-te de situație și vezi ce soluții poți găsi. Orice problemă are în ea și soluția.

5 Soluții pentru a depăși un eșec.

  1. Fii responsabil. Asta înseamnă ca în loc să te învinovățești, să conștientizezi că stă în puterea ta să schimbi ceva. Nu poți da vina pe ceilalți sau pe tine pentru că nu rezolvi nimic. În schimb, te poți concentra pe ce mai poți face.
  2. Dă-ți timp. Poate că o zi, două sau și o săptămână, vei fi stors de energie și supărat. E în regulă să simți asta, doar să nu rămâi acolo. Odihnește-te, apoi întoarce-te cu forțe proaspete, fiind orientat spre scop.
  3. Evită generalizările de tipul “Întotdeauna”, “mereu”, “de când mă știu”. Dacă ai avut mai multe rezultate similare, înseamnă că undeva greșești. Iar acțiunile se pot schimba. Depinde de tine.
  4. Caută un om care a reușit în domeniul în care îți dorești tu și pune-i întrebări. E bine dacă-ți semnalează și riscurile sau problemele cu care te confrunți sau te poți confrunta. Atenție însă, să fie un om care a reușit deja și stie ce vorbește, nu vecina care își dă cu părerea după o emisiune cu scandaluri.
  5. De la capăt! Schimbă strategia, modifică-ți acțiunile, gândirea, fă orice te poate ajuta, doar nu renunța. Ia o foaie și întreabă-te ce soluții poți găsi. Scrie cel putin 10 soluții, apoi alege-o pe cea mai bună.

 

Viața îi răsplătește pe cei care au curaj și perseverează până când își îndeplinesc visurile.

Schimbă-ți viziunea asupra eșecului. Nu faptul că ai eșuat e problema. Ci felul în care îl privești tu. Ia-o ca pe o oportunitate.

Acum poți alege diferit și cu siguranță vei avea alte rezultate, însă nu te aștepta să ai aceleași gânduri și comportamente și să obții ceva diferit.

Dacă faci greșeli din când în când e semn bun. Înseamnă că încerci să faci lucruri mari și ai curaj. Dacă nu ai eșuat de mult, înseamnă că nu ai încercat nimic nou.

Tu când ai dat greș ultima data? Scrie-mi un comentariu și spune-mi  cum ai procedat atunci și cât de repede te-ai ridicat.

Am eșuat. Și ce? Capul sus și de la capăt!


Raluca scrie și pe blogul său personal: entuziasm.ro.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

  1. cred ca e putin inevitabil sa nu faci greselile enumerate mai sus, atunci cand dai de un esec, de orice natura ar fi el. nu poti privi obiectiv un lucru care se duce, sau nu-ti iese, atata timp cat ai pus suflet in el. faci acele greseli in care te plangi, te vaiti, dai vina pe altii sau pt scurt timp crezi ca nu esti in stare, apoi cu timpu ( o zi/o luna etc) privesti din ce in ce mai obiectiv lucrurile si atunci poti trece la punerea in aplicare a solutiilor enumerate mai sus. nu e nimic usor in a trece peste un esec, dar nu e imposibil: ) . in acelasi timp reprezinta o experienta din care ai de invatat multe.

  2. poti sa cazi dupa esec si chiar poti fi suparat cateva zile, dar dup-acea trebuie sa faci o analiza si sa te ridici; si mai ales sa inveti ceva din greseala facuta
    cu cat te ridici mai repede cu atat este mai bine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!