8

Am uitat să apreciem…

aaa

Există multe lucruri sănătoase pe care am uitat să le facem în secolul XXI!

Spre exemplu: am uitat să mâncăm în ritm normal, fără să ne grăbim sau să privim la televizor în timp ce mestecăm, am uitat să ne vedem cu prietenii la cafea pe motiv că n-avem destul timp liber şi am uitat să avem grijă de noi înşine. Astea-s subiectele despre care se tot scrie în ultimul timp: am uitat să fim atenţi.

Dar am impresia că toate aceste mici „defecte” pe care le avem în acest super-secol al super-vitezei se rezumă la apreciere. Fie am uitat să apreciem, fie nu o facem pentru că nu credem că-i bine să o facem.

A aprecia nu-i ruşinos!

Există momente în viaţă (spre exemplu în copilărie/adolescenţă) când vrei să apreciezi ceva, dar nu poţi din cauza mediului ce te înconjoară. Atunci rămânem cu impresia că a aprecia este înjositor.

Dar aprecierea nu-i nici ruşinoasă, nici înjositoare, nici inutilă. Aprecierea te ajută pe tine şi pe cel apreciat în egală măsură. E ca şi cum ai face o faptă bună (pentru cel pe care-l apreciezi) spunându-i că-ţi place ce face, dându-i părerea ta sinceră şi totodată (pentru tine) pentru că te asociezi cu ceva pozitiv.

Exerciţiu: Apreciază tot ce poţi!

Hai să facem un exerciţiu. Haide timp de o săptămână să apreciem cât mai multe lucruri din jurul nostru. Ideea este să apreciem tot mai mult, cât de mult. Orice lucru plăcut trebuie apreciat. Ideal ar fi să faci o listă în această săptămână în care chiar să-ţi notezi: „Apreciez faptul că colegul mi-a împrumutat 5 lei.”, „Apreciez munca pe care a depus-o Ariel pentru scrierea articolului despre apreciere.”, „Apreciez omul care azi pe stradă m-a anunţat că mi-a căzut o mănuşă din rucsac.”.

Hai să ne educăm să apreciem. Astfel vom fi la rândul nostru apreciaţi pentru ceea ce facem.

Trăiască YouTube şi Facebook! Ei au readus în viaţa noastră două butoane extraordinare: „Apreciez” şi „Îmi place” (vestitul „Like”).

Ariel
 

Click Here to Leave a Comment Below 8 comments
Stefan Murgeanu - 22/03/2011

gratitude is the attitude

am invatat in ultimii ani ca sa apreciez pe cineva sau sa multumesti cuiva este gestul care aduce cea mai multa valoare in viata ambilor (si cel care da, si cel care primeste)

🙂

Reply
Stefan - 22/03/2011

Il apreciez pe Ariel ca a scris un articol despre apreciere pentru oamenii care nu stiu sa aprecieze ce ar trebui de apreciat:D

In alta ordine de ideie, ai mare dreptate. In ziua de azi uitam sa apreciem lucrurile marunte si bune din viata noastra, insa al naibii de tare ne place sa ne evidentiem greselile in secunda urmatoare in care au fost facute.

Reply
    Ariel - 22/03/2011

    Hai că mi-a plăcut prima parte a comentariului tău. 🙂

    Cât despre evidenţierea greşelilor – ne vom educa să nu o mai facem în modul acid în care o facem acum. Şi recomandat ar fi să încercăm să-i educăm şi pe cei din jur. 🙂

    Reply
Mihaela Radulescu - 25/03/2011

Acum Apreciez Ariel Articol Apreciere!

Paulo Coelho : „Avem mereu tendința să apreciem tot ce vine de departe, fără a recunoaște vreodată câtă frumusețe se află în jurul nostru.”

Reply
Petru - 02/11/2012

Au fost situatii in care atunci cand am primit o mica favoare vedeam pe fata celui care m-a ajutat o nemulumire, nu stiu de ce, poate nu e obisnuit sa faca ceva pentru semenul sau, dar cu un simplu si atat mare „multumesc”, deja vedeam sclipire in ochii sai.
Intr-adevar trebuie sa apreciem cat mai mult din ce se intampla in jurul nostru. Un „te rog” si un „multumesc” nu vor schimba lumea, dar ne vor schimba pe noi, ca persoane, vom invata sa fim mai buni unii cu altii.

Reply
georgiana - 02/11/2012

incep prin a-ti aprecia articolul:)

Reply
Dragoi Cristina - 12/01/2013

Lucrurile mari vin din puterea lucrurilor mărunte!
Să luăm aminte, apreciind străinii semnificativi din viața noastră, exersând astfel aprecierea, ca parte ce ține de emoțional, nu neapărat de cognitiv!
Felicitări pentru articol!
Sănătate, iubire,armonie!

Reply
Provocarea de vineri: Gândeşte-te la săptămâna ce-a trecut - Dezvoltare personala cu Motivonti - 24/07/2015

[…] Uităm uneori că-i sănătos să fim recunoscători, să apreciem. […]

Reply

Leave a Reply: