Am uitat să apreciem…

Există multe lucruri sănătoase pe care am uitat să le facem în secolul XXI!
Spre exemplu: am uitat să mâncăm în ritm normal, fără să ne grăbim sau să privim la televizor în timp ce mestecăm, am uitat să ne vedem cu prietenii la cafea pe motiv că n-avem destul timp liber şi am uitat să avem grijă de noi înşine. Astea-s subiectele despre care se tot scrie în ultimul timp: am uitat să fim atenţi.
Dar am impresia că toate aceste mici „defecte” pe care le avem în acest super-secol al super-vitezei se rezumă la apreciere. Fie am uitat să apreciem, fie nu o facem pentru că nu credem că-i bine să o facem.
A aprecia nu-i ruşinos!
Există momente în viaţă (spre exemplu în copilărie/adolescenţă) când vrei să apreciezi ceva, dar nu poţi din cauza mediului ce te înconjoară. Atunci rămânem cu impresia că a aprecia este înjositor.
Dar aprecierea nu-i nici ruşinoasă, nici înjositoare, nici inutilă. Aprecierea te ajută pe tine şi pe cel apreciat în egală măsură. E ca şi cum ai face o faptă bună (pentru cel pe care-l apreciezi) spunându-i că-ţi place ce face, dându-i părerea ta sinceră şi totodată (pentru tine) pentru că te asociezi cu ceva pozitiv.
Exerciţiu: Apreciază tot ce poţi!
Hai să facem un exerciţiu. Haide timp de o săptămână să apreciem cât mai multe lucruri din jurul nostru. Ideea este să apreciem tot mai mult, cât de mult. Orice lucru plăcut trebuie apreciat. Ideal ar fi să faci o listă în această săptămână în care chiar să-ţi notezi: „Apreciez faptul că colegul mi-a împrumutat 5 lei.”, „Apreciez munca pe care a depus-o Ariel pentru scrierea articolului despre apreciere.”, „Apreciez omul care azi pe stradă m-a anunţat că mi-a căzut o mănuşă din rucsac.”.
Hai să ne educăm să apreciem. Astfel vom fi la rândul nostru apreciaţi pentru ceea ce facem.
Trăiască YouTube şi Facebook! Ei au readus în viaţa noastră două butoane extraordinare: „Apreciez” şi „Îmi place” (vestitul „Like”).