11

Body Language – Doar un simplu mit?

aaaa

Limbajul trupului are un rol foarte important în comunicarea de zi cu zi. Se spune că cea mai mare parte a mesajului pe care dorim să îl transmitem se face prin elemente nonverbale precum postura corpului, privirea, gesturile, expresiile faciale şi nu numai. Cărţi despre limbajul nonverbal, care promit că pot descifra orice gest există la tot pasul. Se ridică însă câteva semne de întrebare. Cât de adevarate sunt cărţile şi sfaturile din ele? Cu câtă exactitate pot descifra ele gesturile cuiva? Sunt ele realitate sau în mare parte ficţiune?

În primul rând, fiecare persoană are felul său propriu de a se manifesta. Nu înseamnă că dacă cineva nu te priveşte în ochi în timpul unei conversaţii te minte şi nici dacă stă cu mâinile încrucişate că a adoptat o poziţie defensivă. Gesturile nu pot fi scoase din context. Trebuie mai întâi să înţelegi întreg contextul în care o persoană reacţionează într-un anumit fel şi abia apoi să încerci să interpretezi gestul său. Poate persoanei respective îi este doar frig, motiv pentru care sta cu braţele încrucişate şi nu încearcă deloc să pară defensivă.

Apoi, auzim foarte des că prin studierea limbajului trupului putem să vedem dacă o persoană minte sau spune adevarul.

Poţi minţi cu gura dar cu expresia pe care o ai în acel moment se spune întotdeauna adevărul! (F. Nietzsche)

Doar parţial adevărat. În realitate, nu e suficient să citeşti o carte pentru a vedea asemenea detalii. Trebuie mult exerciţiu şi nici atunci nu e foarte sigur că vei interpreta corect gesturile. Omul poate să fie un bun observator însă cu greu va reuşi să diferenţieze minciuna de adevăr. Există unele mici gesturi care te pot da de gol însă metoda nu e 100% sigură. Este posibil însa să anticipezi ce va face o anumită persoană sau ce simte în acel moment, emoţiile şi stresul fiind stările cel mai uşor de identificat.

Documentarea despre limbajul trupului este însă foarte importantă pentru că există anumite elemente care ne pot fi de ajutor în diverse situaţii. O strângere fermă de mână, privitul în ochii interlocutorului, umerii drepţi şi capul ţinut sus vor arăta că eşti o persoană hotărâtă şi sunt foarte utile de la un interviu de angajare până la situaţiile mai puţin formale. De asemenea, există multe gesturi utile în cazul în care doreşti să convingi pe cineva. Rămâne doar să fii atent şi îţi controlezi gesturile şi cu siguranţă vei avea o comunicare cât se poate de reuşită cu cei din jur!

Daniela
 

Click Here to Leave a Comment Below 11 comments
Luminiţa - 05/04/2011

Limbajul trupului este in stransa si inseparabila legatura cu mimica fetei.
Sunt o serie de elemente de baza in limbajul trupului care corelate corect cu expresia fetei pot spune adevarul. Asa cum ai spus si tu, totul este interpretabil.
Am un citat preferat pentru asta: „My mouth can’t deny what i said with my eyes”

Reply
  Daniela - 06/04/2011

  Intr-adevar. Si…imi place mult citatul! :)

  Reply
Jules - 06/04/2011

Sunt de acord complet cu ceea ce spui, problema intervine in cazul oamenilor „altfel”, ca mine, care au gesturi „nu chiar ca la carte”. Si asta am realizat-o dupa ce am inceput sa ii studiez pe altii, si sa vad ca in situatii asemanatoare, gesturile mele sunt contrare, aparent, am legaturile facute un pic altfel :D

Reply
  Daniela - 06/04/2011

  Nu cred ca ai legaturile altfel, plus ca e un lucru bun ca reactionezi diferit :D Ar fi foarte plictisitor ca toti sa aibe aceleasi gesturi si sa reactioneze la fel.

  Reply
ramicori - 07/04/2011

cred in body language dar nu la modul clasic, daca tii mainile incrucisate inseamna ca nu vrei sa vorbesti… depinde de persoana si de moment…

Reply
Aurelianus - 13/04/2011

serialul Lie to me e despre limbajul corpului si felul de a minţi. ; )

Reply
  Daniela - 13/04/2011

  Intr-adevar! E foarte interesant si merita vazut.

  Reply
Daniel - 21/09/2012

Stii ce e enarvant? Atunci cand iti place de-o persoana si vrei sa vorbesti cu ea, sa te apropii de ea, iar ea te scaneaza din cap pana in picioare si iti studiaza atent toate gesturile. Nici nu ai apucat sa scoti trei cuvinte pe gura si deja te-a judecat. Si de fapt nu stie nimic despre tine… Toata lumea se pare ca „stie” body language in zilele noastre… Mai putin eu, evident. :))

Reply
Daniel - 21/09/2012

Aaaaa, ati modificat sistemul de comentarii? Comentariul meu nu mai asteapta motivarea suprema? Am sa plang! :((

Reply
  Ariel - 21/09/2012

  Doar primul comentariu aşteaptă motivarea. :)

  Reply
haine barbati - 17/01/2013

Eu cred in Limbajul Trupului …. dar cum spune si orici carte decenta despre subiect nu interpretezi doar 1 semn important e sa sesizezi/vezi 2-3 semne nu numa ca nu se uita in ochii tai … deabia m-am apucat sa citesc/invat despre dar cred foarte mult …in asta … e o stiinta noua totusi vezi Microexpresiile descoperite deabia prin 2001 …

Reply

Leave a Reply: