Acasa » Dezvoltare personală » Vorbitul în public » Câteva sfaturi pentru discursul motivațional

Câteva sfaturi pentru discursul motivațional

De când mă știu n-am întâlnit mulți oameni care să mă convingă să fac anumite lucruri. Cu atât mai mult oameni care să mă motiveze cu un simplu discurs. Speaking-ul motivațional e o artă și, cred eu, în România foarte puțini știu să o facă. Sau foarte puțini pot fi motivați aici prin vorbire. Cred că asta se întâmplă atunci când unui popor îi lipsește spiritul naționalist, curajul, atitudinea de învingător.

Și totuși se poate! Am întâlnit și oameni care pot să mă inspire prin câteva cuvinte. I-am analizat puțin și am ajuns la câteva concluzii despre cum trebuie să vorbești ca să obții un discurs motivațional.

Ai încredere în ceea ce spui!

Dacă tu nu crezi în ceea ce spui, nu te aștepta ca alții să o facă. Fără încredere în propriile cuvinte, discursul este slab și apare, cu puțin noroc, ca o poezie bine învățată. Nimeni nu va fi inspirat de acest lucru.

Cunoaște-ți audiența!

Este extrem de important să-ți adaptezi discursul în funcție de publicul pe care îl ai. O grupă de elevi de clasa a 6-a nu vor înțelege cuvintele greoaie, specializate, cum un public matur nu va fi inspirat prin cuvinte copilărești și propoziții de școală generală. Cu cât îți cunoști publicul mai bine, cu atât mai eficient îți va fi speech-ul.

Fii scurt și la obiect!

Un public plictisit nu va fi niciodată motivat. Păstrează-ți ideile scurte și nu abera în jurul subiectului. O propoziție care conține doar o idee va fi mult mai ușor receptată și analizată decât o frază care îmbină o întreagă poveste.

Fii succesiv!

Dacă vrei să te faci înțeles fă ordine în discurs. Fă-l să curgă, să fie ușor de urmărit și perceput. Nu sări de la o idee la alta ca mai apoi să te întorci. Dacă nu te poate urmări publicul te va abandona și te vei întoarce la vorbitul în oglindă.

Acestea sunt doar câteva observații pe care le-am făcut. Hai să facem împreună o listă completă! Ce credeți că lipsește? La ce trebuie să fim atenți atunci când motivăm pe cineva vorbind?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

3 răspunsuri

  1. draga mea pt a da o lectie cuiva de-a vorbi prima data invata tu lectia..de ex.exista in vocabularul romanesc speech-ul?…etc observ ca tot mai multi apareti cu teme pe care nu vi-lea-ti facut cum trebuie
    si scutitima cu engleza voastra de balta

  2. Draga Cornelia Ciorba,
    În primul rand, învață tu sa scrii corect în limba romana și abia apoi leaga-te de persoanele cultivate cărora le place limba engleza.
    Și în al doilea rand, cuvinte ca: speech-ul, motto-ul etc. sunt cuvinte împrumutate din limba engleza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!