Fierăstrăul circular de masă sau circularul de banc, indiferent dacă este cu fir sau cu acumulatori, este o unealtă indispensabilă în atelierele de tâmplărie, chiar dacă vorbim de atelierul improvizat acasă la care lucrezi în timpul liber sau dacă vorbim despre atelierul în care lucrezi zilnic.
Chiar dacă acest tip de unealtă se găsește în special în atelierele de prelucrare a lemnului, circularul de masă poate să fie folosit și pentru a debita și diferite tipuri de metale dacă se folosește pânza potrivită fiecărui tip de material în parte.
Dacă esti o persoană îndemânatică și îți place să meșterești circularul de banc GTS 254 de la Bosch are un motor puternic de 1800 W și este alegerea ideală în ceea ce privește raportul calitate-preț când ai nevoie de tăieturi precise. Nici capacitatea de tăiere nu este de neglijat, cea longitudinală fiind de 545 mm, iar adâncimile de tăiere sunt de 80 mm la 90 de grade, respectiv 55 mm la 45 de grade. Marele avantaj al acestui fierăstrău, pe lângă faptul că face parte din gama profesională și poate fi folosit pentru uz zilnic, este că are în setul de livrare și o masă robustă din oțel inclusă în preț. Masa este prevăzută cu un suport metalic care oferă stabilitate și precizie și asigură o prelungire a tăierii longitudinale cu aproximativ 265 mm.Printre avantajele utilizării acestui fierăstrău circular cu masă se numără: îmbinarea în unghi a două piese de lucru se face extrem de ușor datorită funcție de înclinare a uneltei în plan orizonal, iar conectarea fierăstrăului la un aspirator se face cu ajutorul unui dispozitiv universal.
GTS 254 poate fi folosit cu o pânză de circular cu un diametru exterior de 254 mm și un diametru interior de 30 mm, iar în funcție de grosimea acesteia și de numărul de dinți, tăietura poate fi grosieră sau fină. Probabil știi deja că, cu cât pânza are un număr de dinți mai mare, cu atât tăietura va fi mai fină. Dar nu ai mereu nevoie de o tăietură fină așa că alege pânza în funcție de tipul de lucrare:
- Dacă vrei ca tăietura să fie rapidă, dar nu fină, alege o pânză cu puțini dinți;
- Dacă ai nevoie ca debitarea să fie executată înclinat (valabil pentru lemn), alege o pânză cu un număr mediu de dinți;
- Dacă ai de executat o tăietură fină, alege o pânză cu un număr cât mai mare dinți. Atenție: cu cât secțiunea este mai fină cu atât scade viteza de tăiere!
Chiar dacă ești tentat să îți ascuți pânzele de circular acasă, pune siguranța pe primul plan și mergi la un atelier specializat, mai ales dacă nu ai mai făcut asta niciodată.
Indiferent de brandul de scule și accesoriile ales, asigură-te că le folosești întotdeauna la tipurile de lucrări recomandate de producător și că porți echipamentul de protecție adecvat. În felul acesta prelungești durata de viață a uneltelor și eviți accidentările cauzate de suprasolictarea sau utilizarea necorespunzătoare a acestora.