Din ce in ce mai multi oameni acceseaza credite de la banci sau IFN-uri. Conform unei statistici recente, in 2020, au fost acordate peste 13.000 de imprumuturi, care au ajuns la o valoare totala de 400 de milioane de euro, mai mult cu 30% fata de anul 2019. Din acest motiv, au aparut mai multe intrebari si raspunsuri despre ratele datoriilor, care vor fi prezentate in continuare.
Ce se intampla in cazul neachitarii la timp a ratelor?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari, iar raspunsul ei este cat se poate de clar: termenele de plata a ratelor catre creditori trebuie efectuate conform graficului agreat intre cele doua parti. Neplata la timp atrage penalitati, deci bani mai multi datorati institutiei creditoare. Daca perioada de neplata se extinde, clientul poate fi executat silit.
Se pot achita online ratele la credite?
In cazul in care datoria a fost preluata spre gestionare de catre KRUK Romania, de exemplu, clientii trebuie sa stie ca au la dispozitie mai multe optiuni pentru a-si plati ratele online: plata online prin cont, plata fara cont (introducand CNP-ul, numarul dosarului si suma), plata printr-un link trimis de KRUK pe e-mail sau SMS, plata prin virament bancar.
Se pot plati mai multi bani lunar pentru a achita mai repede imprumutul?
Institutiile care acorda credite accepta, de regula, ca persoanele care au beneficiat de un imprumut sa plateasca mai multi bani lunar decat prevede graficul de rambursare, astfel incat banii platiti in plus sa fie alocati ratelor viitoare, iar datoria sa fie stinsa intr-un timp mai scurt.
Cum se poate evita executarea silita?
In procedura de executare silita intra debitorii care au dosare deschise din cauza neplatii datoriilor. Acest lucru inseamna ca la valoarea contractului cesionat se mai adauga si costurile acestei proceduri. Chiar daca au fost demarate procedurile de executare silita, sunt anumite masuri care pot fi luate pentru a impiedica punerea sa in practica. Spre exemplu, clientii KRUK pot semna un angajament de plata. Astfel, platile voluntare efectuate pe tot parcursul procesului de colectare a datoriei vor amana procedura silita.
Ce inseamna ca datoria a fost preluata de o companie de colectare a creantelor?
In momentul in care creditorul initial (banca, companie de asigurari, companie de telefonie etc.) constata ca un client nu-si plateste ratele, poate contacta o firma de recuperari creante, cum este KRUK, care sa se ocupe de acest aspect. Nu este necesar acordul clientului, pentru ca un creditor sa cesioneze creanta, dar este important de stiut ca in momentul in care un caz ajunge la KRUK, specialistii vor lua toate masurile pentru a-i ajuta pe oameni sa-si achite restantele, oferindu-le solutii personalizate de la caz la caz.
Se poate sterge din baza de date a Biroului de Credit o datorie care a fost achitata?
Potrivit informatiilor prezentate de Biroul de Credit, toate informatiile aferente unui credit se afiseaza timp de 4 ani de la cea mai recenta actualizare transmisa, ceea ce va pune probleme in obtinerea unui nou imprumut.