Acasa » Dezvoltare personală » „Creierul de gravidă” nu este doar un mit!

„Creierul de gravidă” nu este doar un mit!

Ai rămas însărcinată? Felicitări! Multe femei spun că bucuria maternității nu este egalată de nimic altceva în viață, și trăiesc perioada de graviditate ca pe un miracol permanent.

 

Și senzația nu este întâmplătoare, pentru că cele nouă luni în care bebelușul se formează în uter sunt pline de transformări cu adevărat miraculoase.

 

Iată câteva informații despre ceea ce face corpul unei femei în perioada de sarcină:

Nu toate femeile au poftă de murături și de înghețată. Poftele acestea specifice înseamnă că trupul ei are nevoie de o cantitate în plus de minerale și „cere” alimente din care să producă serotonina, hormonul fericirii. Așadar, dacă ești gravidă, nu te jena să-ți trimiți soțul după mâncăruri ciudate. Ai scuza că înghețata te face fericită…

 

Celulele stem ale fătului migrează prin placentă în organele mamei. Pot ajunge la inimă, în rinichi, la mușchi, în glanda tiroidă sau plămâni. Aceste celule repară literalmente țesuturile și pot preveni cancerul sau tulburările de imunitate. Iată cum sarcina poate să fie cu adevărat vindecătoare!

 

Uterul unei femei se poate mări de 500 de ori în timpul sarcinii.

 

Cea mai lungă perioadă de sarcină consemnată este de 375 de zile. Adică 12 luni și jumătate… În mod ciudat, copilul avea o greutate mică la naștere, de doar 2 kg și ceva.

 

Cam 10% dintre sarcini se sfârșesc în avort spontan, chiar înainte ca femeia să știe că e gravidă.

 

La nivel global, o femeie la fiecare 90 de secunde moare dând naștere unui copil. Majoritatea acestor decese sunt evitabile.

 

Nașterea la specia umană are risc fatal. În Evul Mediu, femeile care aflau că sunt gravide își făceau testamentul!

 

Multe gravide vor constata că li se întâmplă să sforăie odată ce iau în greutate. Explicația este acumularea de țesut gras, care poate să împiedice respirația normală. Viitoarea mamă trebuie să respire mai adânc pentru a inhala destul oxigen.

Altă explicație ar fi creșterea presiunii sangvine și a estrogenului din sânge, creșteri care fac respirația mai dificilă și dau tulburări de somn.

 

În timpul sarcinii, corpul viitoarei mame secretă un hormon numit relaxină, care face încheieturile și ligamentele mai moi, pentru a o pregăti pe viitoarea mamă pentru naștere.

 

Gravidei, pe perioada sarcinii, îi „crește” un organ cu totul nou: placenta. Placenta este o barieră protectoare pentru făt și secretă hormoni precum estrogenul și progesteronul.

 

Placenta se elimină la naștere. Posibilele defecte ale fătului se pot observa la o analiză numită morfologie fetală trimestrul 2.

„Creierul de gravidă” nu este doar un mit. În trimestrele 2 și 3, gravidele au scoruri mai mici la testele de memorie spațială decât femeile care nu sunt însărcinate. Se pare că hormonii de sarcină sunt de vină.

 

Până în săptămâna 20 de sarcină, o femeie are cu 50% mai mult sânge decât înainte de a rămâne gravidă. Inima ei se lărgește pentru a pompa tot acest sânge.

 

Sarcina poate duce la sindrom de tunel carpian, la inflamații ale încheieturilor, la senzații de înțepătură la nivelul acestora.

 

Mai puțin de 10% din bebeluși se nasc la data estimată. Majoritatea se nasc cu o săptămână înainte sau după de data estimată.

 

Lactația mamei poate să înceapă din trimestrul al doilea de sarcină.

 

Multe femei au podoaba capilară mai puternică și mai strălucitoare în timpul sarcinii, din cauza schimbărilor hormonale. Din păcate, cea mai mare parte a părului crescut pe timpul gravidității cade după naștere…

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!