Acasa » Atitudine » Schimbare » Cum să alegi draperiile potrivite pentru ferestre? 

Cum să alegi draperiile potrivite pentru ferestre? 

După ce ai selectat mobila și finisajele, mai există un element ce ține de amenajare pe care pur și simplu nu îl poți ignora: draperiile pentru ferestre. Ele fac parte din acea categorie de piese de decor esențiale care pot da tonul încăperii. De la materiale ușoare și aerisite la texturi pline și de la culori simple la imprimeuri, posibilitățile sunt infinite. Având în vedere marea varietate de opțiuni, alegerea corectă poate fi destul de confuză.

Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta despre cum să alegi draperiile:

Înălțimea și lățimea draperiei

Dimensiunile draperiei sunt, de asemenea, importante. În timp ce pare o alegere firească să atârni draperiile chiar deasupra cadrului ferestrei, agățarea lor exact sub tavan va face ca ferestrele să pară mai înalte. În mod similar, folosirea unei tije cu câțiva centimetri mai lată decât fereastra va permite draperiilor deschise să stea în afara cadrului ferestrei, fără a bloca lumina naturală și, de asemenea, va face ca geamurile să pară mai mari.

Un alt aspect de luat în considerare este lungimea acestora. În mod obișnuit, draperiile ar trebui doar să atingă podeaua, dar unii preferă ca ele să se adune pe podea pentru un aspect mai romantic. Nu ar trebui niciodată să atârne mai sus de câțiva centimetri de podea.

Cum alegem țesăturile pentru draperii

Alegerea unei țesături pentru draperii depinde în mare măsură de nevoile tale, de stilul personal și de ambianța pe care încerci să o obții. 

Țesătura de mătase induce un sentiment de formalitate spațiului. Draperiile de mătase arată luxos dacă sunt plisate sau se sprijină pe podea. Căptușirea acestora este importantă dacă vrei mai multă intimitate, deoarece lumina pătrunde cu ușurință.

Draperiile din bumbac creează o tranziție perfectă de la stilul casual la formal. Acestea tind să fie mai rigide decât alte draperii din țesătură, însă construcția lor opacă permite mai multă intimitate. În plus, adaugă o textură bogată și conferă o notă modernă oricărei încăperi.

Țesătura transparentă și ușoară a draperiilor din in adaugă o notă de briză camerei și tinde să lase să intre mai multă lumină decât alte materiale. 

Cât despre întreținere, draperiile din bumbac și din in sunt versatile și ușor de curățat și le poți aranja cu ușurință utilizând o statie de calcat.

Draperiile din catifea sunt o alegere opulentă pentru fereastra dormitorului sau a camerei de zi datorită greutății materialului. De asemenea, acestea sunt excelente pentru a oferi opțiunea de black-out natural. 

Ce culori să alegem pentru draperii

În timp ce draperiile monocromate din in sau catifea sunt opțiuni clasice, este posibil să adaugi culori și modele dacă sunt de bun gust. 

Ia în considerare ce se potrivește cel mai bine, ținând cont de schemele de culori și de decorul existent. De exemplu, într-o cameră care prezintă o paletă neutră, păstrează o estetică echilibrată cu draperii albe, negre sau gri. 

În primul rând, draperiile albe și în culoarea fildeșului sunt ușoare, aerisite și pot funcționa pentru aproape orice spațiu. Culorile reci, cum ar fi albastru și verde, sunt liniștitoare și completează nuanțele, cum ar fi galben, roz pal sau alte tonuri de albastru. Dacă îți dorești o culoare subtilă, încearcă o draperie gri neutră – se potrivește foarte bine cu verde, albastru și alte nuanțe neutre.

Pe de altă parte, draperiile negre creează un interior confortabil și dramatic. De asemenea, ele blochează lumina și funcționează bine cu majoritatea schemelor de culori.

Așadar, draperiile adaugă prezență oricărei încăperi și ajută la crearea atmosferei. Este suficient să arunci o privire într-o încăpere înainte și după amenajare pentru a observa cât de mult schimbă acestea aspectul camerei. De aceea, alegerea draperiilor potrivite nu ține doar de încadrarea într-un standard de amenajare, ci are și un important rol estetic și funcțional.

Sursa foto:Shutterstock.com

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!

10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!