Placa bacteriană reprezintă o acumulare sub forma unui film, formată din microorganisme ale cavității bucale depuse treptat la nivel dentar, interdentar și în spațiile dintre dinți și gingii. Neîndepărtată în mod regulat, bacteriile acestei plăci produc diferiți acizi capabili să distrugă suprafața dentară, determinând apariția cariilor, a gingivitei (inflamația gingiilor), precum și a altor afecțiuni nedorite.
Pentru a putea evita toate aceste consecințe ale unei plăci bacteriene restante, este important ca igiena orală să fie realizată în mod corect, complet și continuu.
Modalități de îndepărtare a plăcii bacteriene
Placa bacteriană este o stare patologică prezentă la nivelul cavității bucale, ce trebuie atât eliminată într-un mod corect, cât și prevenită pe viitor.
Pentru a putea îndeplini acest scop, este nevoie să fie respectate trei reguli ale igienei orale: folosirea produselor corecte, adoptarea unei tehnici adecvate de periaj dentar și realizarea periajului într-un mod consecvent.
Folosirea produselor adecvate
Periuța de dinți și pasta sunt două elemente indispensabile pentru a realiza igiena cavității bucale. Totuși, acestea nu sunt suficiente pentru a îndepărta complet placa bacteriană și a preveni acumularea ei în exces pe viitor.
Prin urmare, în completarea acestor două produse, trebuie întotdeauna considerate a fi indispensabile și următoarele trei: dușul bucal (Waterpik), ața dentară și apa de gură.
Întrucât fiecare dintre aceste produse de curățare vine cu propriile sale proprietăți și avantaje, este important ca întotdeauna să discuți cu medicul tău dentist despre nevoile tale curente. În acest fel, vei putea fi sigur că produsele alese vor îndeplini rolurile potrivite.
Tehnica periajului
Tehnica utilizată în timpul periajului curăță suprafețele de elecție și aduce produsele în locurile în care trebuie să acționeze. Astfel, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:
- Periuța se ține la un unghi de 45 de grade, cu o poziție similară celei utilizate în timpul scrisului (în acest fel, se aplică o presiune mai mică și riscul de lezionare scade semnificativ);
- Mișcările sunt blânde, circulare pe suprafețele externe și interne și de tip față-spate pe suprafețele utilizate în masticație;
- Durata periajului trebuie să fie adecvată (mai mare de 2 minute, pentru a putea îndepărta placa bacteriană).
Consecvența
A folosi produsele corespunzătoare și a avea o tehnică adecvată de periaj sunt două aspecte esențiale, însă nu și suficiente. Pentru a putea îndeplini toate obiectivele unei igiene orale complete și corecte (și, prin urmare, o prevenție eficientă împotriva plăcii dentare), este nevoie ca aceste obiceiuri să fie implementate într-un mod consecvent.
Așadar, nu uita să aplici rutina de curățare corect formată de două ori pe zi și să nu ai o pauză mai mare de 24 de ore între un periaj și următorul. În acest fel, efectele benefice pe care ai reușit să le obții vor putea fi menținute.
În concluzie, placa bacteriană este o depunere de microorganisme nedorită, cu potențial de declanșare a unor afecțiuni dentare serioase, astfel că este absolut necesar ca aceasta să nu fie lăsată să se acumuleze și să fie îndepărtată într-un mod corect.
Utilizarea produselor recomandate de medicul dentist, aplicarea unei tehnici adecvate de periaj și menținerea acestor două aspecte în fiecare zi, de două ori pe zi, reprezintă pașii necesari prin care placa bacteriană poate fi îndepărtată în mod eficient.
Sursa foto: Dent America Distribution
2 răspunsuri
Fantastic! Articolul tău despre placa bacteriană este extrem de informativ și bine pus împreună. M-ai ajutat să înțeleg mai bine ce este placa bacteriană și să învăț cum să o previn. Mulțumesc pentru informația foarte valoroasă, ținută într-un mod ușor de înțeles!
Foarte interesant articol! Ai reusit sa prezinti intr-un mod clar si concis toate informatiile necesare referitoare la placa bacteriana si modalitatile prin care aceasta poate fi prevenita si indepartata. O lucrare excelenta!