Primăvara este prin definiție un anotimp capricios, definit prin schimbări bruște de temperatură care iau prin surprindere întregul organism. Astfel, virozele respiratorii, anemia, asteniile sunt mult mai frecvente în această perioadă raportat la restul anului. Situația este cu atât mai delicată pentru seniori, încadrați de multe ori de către statisticieni în categoria „vulnerabililor”. Dincolo de stigmatizări, cum s-ar traduce în mod realist această vulnerabilitate? Ajunși la o vârstă la care au nevoie mult mai mare de sprijin și monitorizare medicală, părinții și bunicii noștri refuză de multe ori să se exprime cu privire la toate acestea. Motivația? De cele mai multe ori, sunt direcționați în deciziile lor de dorința de a nu deranja. Mai ales în contextul actual, al crizei sanitare și a lipsei de armonie între state, nevoile lor se intensifică, pot fi dublate de apanajul grijii pentru ziua de mâine, de frica alimentată de mass-media, de realitatea dură a ultimelor săptămâni.
Iată câteva soluții pertinente prin care să le vii în ajutor, însă într-un mod discret:
Ajutor specializat
Pentru că deja cei dragi ție, ajunși la o vârstă venerabilă, se confruntă cu multe afecțiuni, au tabieturi, țin foarte mult la o rutină a lor, sprijinul din partea ta trebuie făcut mai degrabă „fără zgomot”. În loc să fii intruziv, să mergi zilnic la ei, e mai înțelept să acționezi eficient, fără a-i presa în vreun fel.
În cazul în care au o stare de lipsă de vlagă generalizată, poți apela cu încredere la servicii medicale care asigură perfuzii la domiciliu. De asemenea, acestea pot fi făcute și preventiv. Astfel, nu doar că vei solicita serviciile avizate ale unui specialist, dar nici părinții sau bunicii nu mai trebuie să fie transportați la spital, să așteptați pe holuri, să pierdeți timp prețios.
Mâncare livrată la domiciliu
Desigur, recurgerea la servicii de catering presupune un efort financiar, însă e cea mai simplă metodă de a-i ajuta în acest sens. Mai ales în contextul pandemic actual, este recomandat să evite spațiile aglomerate, expunerea la un risc epidemiologic. În plus, alternanța ninsoare-lapoviță-ploaie poate cauza accidentări locomotorii, din cauza faptului că aceștia se pot deplasa greu. În consecință, procurarea alimentelor poate deveni cu adevărat problematică, fără a mai lua în calcul căratul acestora la domiciliu, sortarea și așezarea în ordine. În ultimii doi ani, oferta furnizorilor de mâncare gătită la domiciliu s-a diversificat, este mult mai generoasă și accesibilă. Tocmai de aceea, ai putea să te asiguri că vor avea parte zilnic măcar de o masă caldă, adusă de curier acasă. Totodată, măcar săptămânal poți să le faci curățenie sau să apelezi la o firmă. Astfel, seniorii nu trebuie să își schimbe stilul de viață, să se asigure că totul e în ordine, în eventualitatea în care au față de tine o jenă privind dezordinea din casă.
Nu în ultimul rând, oferă-le timpul tău pentru discuții, respectă-le opiniile, fără a intra în polemici inutile și asigură-i că ceea ce faci pentru ei nu este nicicum o obligație, ba dimpotrivă. Reamintește-le cât poți de des cât contează pentru tine, fie dacă o faci față în față sau online. Dacă ai copii, nu ezita să intermediezi cât mai multe reuniuni, însă fără a forța limitele de timp, câteva ore petrecute împreună pe săptămână sunt suficiente.
Sursă foto: Unsplash.com