Meditația este o modalitate accesibilă și simplă de a-ți pune în ordine ideile și sentimentele. Doar 10-15 minute de meditație în fiecare zi sunt suficiente pentru a te detensiona și pentru a te elibera de sentimentele negative acumulate.
Meditația nu înseamnă că trebuie să îți schimbi drastic stilul de viață. Tot ce trebuie să faci este să te preocupi de organizarea unui mic colțișor de relaxare chiar în propria ta casă.
Nu ai nevoie de un spațiu mare pentru a avea organiza un loc dedicat meditației. Este suficient să ții cont de câteva reguli esențiale pentru organizarea acestuia acasă.
Alege un spațiu în care te simți confortabil
În timpul sesiunilor de meditație, este foarte important să te simți confortabil. Din acest motiv, locul pe care îl alegi pentru organizarea unui astfel de spațiu trebuie să îți furnizeze gradul de confort de care ai nevoie.
Alege un loc special pentru tine, care să te inspire și să te motiveze să meditezi în fiecare zi. Poate fi vorba despre propriul dormitor sau chiar despre o zonă amenajată în exteriorul casei, dacă nu locuiești la bloc.
În cazul în care te gândești să practici și yoga în același spațiu, asigură-te că acesta îți permite suficientă libertate de mișcare.
Elimină lucrurile inutile din spațiul în care meditezi
După ce ai stabilit locul pe care îl vei dedica meditației, ceea ce ai de făcut este să cureți spațiul de obiectele inutile. Aglomerația și dezordinea te-ar putea împiedica să te relaxezi, motiv pentru care este important sa elimini lucrurile care te-ar putea distrage.
Optează pentru un decor natural în zona de meditație
Nu ai nevoie de un buget mare pentru a crea propriul spațiu de meditație acasă. De fapt, cu o investiție minimă, poți pune la punct decorul perfect pentru zona de relaxare.
Una dintre practicile pe care se bazează tehnicile de meditație implică alinierea corpului și a minții cu mediul înconjurător. Așadar, dacă nu ai o curte în care să organizezi spațiul de meditație, adu elemente naturale în propriul apartament. O fântână în miniatură, o plantă sau flori proaspete sunt obiecte care pot contribui la crearea unui spațiu reconfortant.
Folosește un fundal muzical relaxant
Sunetul are o forță imensă asupra psihicului uman. Este foarte important ca, în timp ce meditezi, să ai un fundal muzical care să te calmeze și să te ajute să te relaxezi. Pe Internet sunt disponibile o mulțime de playlist-uri prestabilite pe care le poți utiliza drept adevărate ghiduri de meditație.
Ideal este să te concentrezi pe colajele auditive care imită sunetele existente în natură: valurile mării, ciripitul păsărilor ori adierea blândă a vântului pot fi elementele muzicale care să te ghideze spre găsirea păcii interioare.
Dacă locuiești într-o zonă retrasă, departe de agitația orașului, apelează și la alte mici trucuri. De exemplu, deschide fereastra pentru ca plantele și vietățile din mediul exterior să îți transmită energia lor.
Utilizează aromele potrivite pentru meditație
Știai că starea propice meditației poate fi indusă și de anumite mirosuri? Aromaterapia te poate ajuta să atingi aceea stare optimă, stimulând relaxarea corpului și a minții.
Dacă nu ai un difuzor pentru uleiuri esențiale acasă, există și alternative mai accesibile pentru a-ți stimula simțul olfactiv, cum ar fi: bețișoarele chinezești, felinarele pe bază de ulei sau lumânările parfumate.