Cu toții am trecut prin experiențe de viață în urma cărora am rămas dezamăgiți; minciuna, trădarea, jignirile – toate acestea pot avea consecințe negative asupra stării noastre emoționale. Toate acestea produc în sufletele noastre sentimente de tristețe, ori de câte ori ne amintim că le-am trăit.
Pentru a nu purta cu noi bagajul greu al suferinței cauzate de emoțiile negative descrise mai sus, e foarte important să iertăm. De la teorie până la practică, este, însă, cale lungă, iar în cele mai multe dintre cazuri ne este foarte greu să le oferim iertare celor ce ne-au greșit.
Tu cum ai defini iertarea? Este oare aceasta o modalitate de a șterge cu buretele amintirile neplăcute vis-a-vis de răul pe care ți l-a cauzat o persoană? Este o alegere sau o datorie pe care o avem față de propriul sine, tocmai pentru a ne putea continua drumul în viață?
Iertarea contribuie la acceptarea realității
Psihologii spun că iertarea reprezintă, de fapt, acceptarea realității. Concret, pentru a putea ierta, suntem puși în fața evenimentelor, exact așa cum au avut ele loc.
Atunci când cineva ți-a greșit printr-un cuvânt sau o faptă care te-au rănit, ceea ce trebuie să faci este să admiți în sinea ta această realitate. Contrar părerilor majorității dintre noi, iertarea nu înseamnă nici uitare, nici negare și nici reconciliere. Aceasta implică, pur și simplu, acceptarea faptului că respectivul comportament care ne-a lezat este o urmare a slăbiciunii umane.
Iertarea te menține conectat la frecvențele iubirii
Suntem înconjurați de iubire, acest sentiment magic care dă savoare vieții. Atunci când păstrezi în inima ta ranchiuna, disprețul sau dorința de răzbunare față de persoana care te-a necăjit, nu faci nimic altceva decât să înlături iubirea din viața ta. Doar prin iertare te poți menține conectat la frecvențele iubirii, fiind mult mai deschis pentru a o primi în suflet.
Prin iertare poți schimba viața unei alte persoane
Este evident că atunci când alimentăm constant resentimentele față de cel sau cea care ne-a greșit într-un fel sau altul nu facem decât să generăm un stres suplimentar, care se exercită atât în cazul nostru cât și al celeilalte persoane.
Persoana în cauza va acumula frustrări și se va simți vinovată poate chiar o viață întreagă pentru faptele sale. Așadar, prin iertarea noastră, putem schimba vieți.
Iertarea restaurează gândirea pozitivă
A ierta este, în primul rând, foarte sănătos. Iertarea te vindecă de resentimente și te ajută să restaurezi gândirea pozitivă. Astfel, vei putea să îți concentrezi energiile într-un mod constructiv, ameliorând relațiile cu cel care ți-a greșit dar mai ales cu sinele.
Atunci când ierți elimini stresul din viața ta
Unul dintre cele mai importante beneficii ale iertării este tocmai acela că ne ajută să ne eliberăm de stres. Refuzul iertării provoacă un mare disconfort la nivel psihic și spiritual, disconfort care va avea ecou și în starea noastră fizică. Iertarea este un adevărat panaceu pentru minte, suflet și fizic și ține departe boli precum depresia, anxietatea, cancerul sau afecțiunile imunodeficiente.
În plus, iertarea este un tratament eficient împotriva durerii, un dar pe care îl poți oferi necondiționat (chiar și atunci când nu este cerută de cel care ți-a produs suferința), tocmai pentru a te vindeca pe tine.
Depinde doar de tine dacă vrei sau nu să ierți. Cu toții știm să iertăm, însă nu toți suntem dispuși să o facem. Iertarea are foarte multe beneficii, influențând viața în toate aspectele sale.