Zilnic suntem expuși la o serie de factori care ne induc stări de stres și de anxietate. Statisticile la nivel european sunt îngrijorătoare, stresul căpătând pseudonimul de ”boala secolului”. Nici în țara noastră cifrele nu sunt mai prietenoase: aproximativ 66% dintre români afirmă că duc o viață în care stresul este cauzat de nemulțumirile legate de locul de muncă.
Indiferent de cauzele care îl declanșează, un lucru este cert: stresul reprezintă un inamic al sănătății mentale și psihice. Așadar, cum ții departe efectele nocive ale stresului? Îți spunem cum poți face acest lucru prin relaxare și organizare!
De ce este important să elimini stresul din viața ta
Deși, potrivit specialiștilor, stresul, într-o pondere scăzută, este benefic pentru organism, atunci când acesta ne domină activitățile cotidiene, devine foarte dăunător. Vorbim de fapt despre o limită foarte fină, aceea dintre stresul acut și stresul cronic. În timp ce stresul acut, spun medicii, poate funcționa ca o forță motivațională, stresul cronic poate fi catalogat drept o suferință care ne afectează pe termen lung.
Așa cum spuneam și mai devreme, stresul poate reprezenta un mare pericol atât pentru confortul nostru de zi cu zi, cât și pentru sănătate, fiind principalul factor declanșator al unor afecțiuni diverse. Anxietatea crește riscul de apariție al infarctului cu până la 40% și sporește șansele de apariție al unui atac vascular cu aproape 50%.
Este foarte important să găsim cele mai eficiente modalități de a elimina stresul din viața noastră, deoarece acesta poate interfera în toate aspectele sale, afectând relațiile profesionale și pe cele cu persoanele apropiate.
Activități relaxante rapide care te ajută să scapi de stres
Unul dintre secretele prin care poți preveni stresul este integrarea activităților relaxante în viața ta de zi cu zi. Cu toate că nu putem controla (sau, cel puțin, nu în totalitate) situațiile sau factorii care generează stres, ceea ce putem face este să învățăm să le gestionăm. Concret, este nevoie să ne adaptăm modul în care răspundem la aceste situații stresante.
Printre activitățile care ajută la detensionarea corpului și a minții se numără practicarea unui sport, înotul, muzica, sau orice alt hobby pe care îl practici cu plăcere. Chiar și somnul te poate ajuta să faci față anxietății.
De asemenea, adoptarea unui comportament alimentar sănătos poate ajuta la eliberarea stresului din organism. Evitând produsele alimentare și substanțele care stimulează adrenalina precum cafeaua, alcoolul sau nicotina, vei putea să reacționezi mai bine la situațiile stresante.
Conștientizarea propriilor gânduri și sentimente te scapă de stres
O altă etapă importantă pentru eliberarea tensiunii acumulate este reprezentată de conștientizarea propriilor gânduri și sentimente care funcționează ca un remediu contra stresului.
De exemplu, ai observat că diverse activități precum mersul cu bicicleta te relaxează sau că poți obține un tonus mai bun în urma unei sesiuni de shopping? Nu există remedii universale pentru stres. Cu toate acestea, tot ce ai de făcut este să identifici ce anume funcționează în cazul tău!
Învață să prioritizezi sarcinile din timpul zilei pentru a nu fi stresat
Unul dintre principalii factori care declanșează stresul este lipsa timpului. Un stil de viață dinamic, care te solicită 24/24, te va pune, de foarte multe ori, în postura de a fi stresat.
Soluția? Organizează mai bine activitățile tale zilnice. Prioritizând sarcinile pe care le ai de făcut, vei avea o gestiune mai bună a timpului și îți va fi mai ușor să le duci la bun sfârșit.
Nu lăsa stresul să își pună amprenta asupra stilului tău de viață. Adoptând o atitudine relaxată și organizându-te eficient vei preveni efectele sale!